Cum ar putea schimba istoria Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Mai 2010, ora 18:06
11982 citiri
Cum ar putea schimba istoria Basescu
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

Criza ne-a aratat tuturor ca nu iarta greselile repetate ale politicienilor. Mai ales atunci cand acestea formeaza un lant nesfarsit care se intinde timp de 20 de ani. Din pacate, ne-a aratat ca nu ne iarta nici greselile noastre. Dincolo de numele partidului aflat acum la putere, dincolo de numele presedintelui, de greselile lor si cele ale predecesorilor lor, incercati sa priviti si in alta parte.

O privire atenta si aspra inspre voi insiva ar fi un prim pas, plin de intelepciune si cu multe beneficii, mai ales in aceste momente. Cum am ajuns aici, cine ne-a adus, cine ne-a impins? Ei sau noi suntem de vina? Unii sunt, desigur, mai vinovati decat ceilalti, insa nu cumva am contribuit cu totii. Cand ambele tabere escaladeaza conflictul cu pasi la fel de rapizi, nu cumva ne aflam in eroare cu totii?

Criza ne-a aratat, inca, doar perspectiva unei posibilitati groaznice. O viata si mai saraca, ca si cum nu am fi trait toata viata aproape doar in saracie si nevoi, un posibil viitor fara slujbe, fara salarii sau cu ele injumatatite, cu preturi si mai mari, pe scurt, o viata si mai chinuita decat am avut vreodata pana acum. Iar la acest capitol, romanii sunt printre primii din Europa. Noi am cunoscut si lipsurile si nevoile si saracia pana aproape ni s-a lipit burta de spate.

Cum ne-am mintit singuri 20 de ani

Dupa Revolutie am vrut mereu sa traim mai bine. Mereu am vrut sa castigam tot mai mult si cat mai repede posibil, sa luam oricum am lua, dar sa prindem tot mai mult. Si de la privat, daca s-ar fi putut, si de la stat, in acelasi timp, si o pensie cat mai mare, furand, inseland, dand spaga daca ar fi fost nevoie, oricat si oriunde, tragand toate sforile de care puteam sa tragem pentru asta.

Sa recunoastem macar acum, cand nu mai avem nici noi incotro si suntem pusi in situatia de a alege intre iesitul in strada pentru a tipa haotic (eventual, chiar mai rau - revolte sociale cu iz de anarhie) si solidaritate, fie ea si fortata si taxata, asa cum o inteleg actualii guvernanti. Acum cand ne-am dat seama ca si noi am gresit pentru ca le-am crezut minciunile repetate, ca am fost creduli si naivi si am muscat toate momelile cu care ne-au amagit in fiecare campanie electorala.

Sa incetam sa ne mai amagim singuri ca noi nu avem vina de a ne fi mintit in permanenta - atunci cand ne visam cu totii afaceristi imobiliari, cand imprumutam in nestire la banci, pentru masini mai scumpe decat am fi visat vreodata ca putem conduce, cand am vrut si am crezut ca putem avea mai mult si mai repede decat ocidentalii dupa o viata de munca.

Pe ce se bazau dorintele noastre? Cu ce ne-am sustinut visele si creditele pe care le-am facut? Ce economie stiam ca avem, ce produceam noi concret ca sa ne dea incredere in fortele noastre financiare? Cand vom incerca sa tipam de acum incolo impotriva lor sa ne aducem aminte de fiecare data si de toate aceste greseli pe care si noi le-am facut, la fel ca si politicienii, timp de 20 de ani. Si inca le facem, inca ne este foarte greu sa ne desprindem de iluzia ca inca nu suntem la fundul sacului si am mai putea fi salvati.

Iluziile vandute de politicieni, dar dorite si inventate chiar de noi

Cine a mintit mai mult? Din nou, incercati sa va desprindeti de logica unui nume anume de politician sau a unei sigle de partid. Cu totii au mintit inca din prima zi a anului 1990. Incercati sa va aduceti aminte. Nu credeti cumva ca le-a facut o placere extraordinara sa va pacaleasca, sa ne insele de fiecare data asteptarile vanzandu-ne mereu si mereu exact acele iluzii de care stiau ca avem atat de multa nevoie? Politicienii au speculat doar ceea ce au vazut ca asteptam de la ei.

Pe scurt, i-am vrut mereu pe politicieni pentru a ne amana mereu intrarea in normalitate si decenta unei vieti in care nimic nu vine usor, averile nu se fac peste noapte, serviciul nu poate fi garantat o viata cu o leafa buna si sigura si nici asistenta statului nu poate intrece puterile celor care produc cu adevarat.

Sansa enorma pe care presedintele, inca, o mai are este aceea de a recunoaste macar acum, in ultimul minut, inainte ca lucrurile sa degenereze atat de mult incat sa nu ne mai salveze nimic de la colapsul total, ca ne-au mintit, ca s-au inselat, ca au gresit.

Sansa istorica a lui Traian Basescu

Basescu trebuie sa fie primul care sa isi recunoasca infrangerea. A lor, a politicienilor, si a noastra, a tuturor celor care ne-am pacalit si ne-am mintit singuri ca putem insela la nesfarsit istoria si economia si bunul mers al lucrurilor in orice lume civilizata.

Daca vom alege insa sa ne mintim in continuare, daca ei vor prefera sa ne amageasca cu simulacre de decizii, cu mimarea reformei si cu iluzia restructurarii statului, atunci putem sa ne luam adio pentru o lunga perioada de timp de la insanatosirea societatii.

Vom continua sa iesim in strada sa cerem mariri de salarii, desi stim ca nu producem nimic, ba chiar nici nu muncim mai deloc. Vom continua sa ne imprumutam mai mult decat putem duce, sa cheltuim mai mult decat producem, sa dam spaga pentru a obtine o slujba la stat unde sa stam linistiti fara sa muncim, sa obtinem o pensie mai mare decat stim ca meritam. Iar apoi vom iesi in strada cand ne vom da seama ca astfel am falimentat statul.

Minciunile si furaciunile politicienilor sunt doar complicitatea noastra, moneda pe care am platit-o pentru a fi si noi partasi la sistem, pentru a obtine micile noastre avantaje in schimbul obtinerii unui mic privilegiu sau pentru o prima meschina. Putem alege. Si noi si ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu istorie, #criza politica Romania, #masuri reducere bugetari , #presedinte
Comentarii
Poza THEO
THEO
rank 5
Basescu nu are cum sa-si recunoasca infrangerea, nu are nici un pic de cinste in chestia aia care-i tine loc de suflet!
Poza Gonzagues
Gonzagues
rank 5