Cum castiga Basescu la referendum, chiar daca pierde (Opinii)

Vineri, 20 Mai 2011, ora 20:39
5113 citiri

Traian Basescu a anuntat ca vrea referendum pentru schimbarea Constitutiei,odata cu alegerile locale din 2012. Cu siguranta, va fi un succes pentru el. De ce? Nu pentru ca o eventuala adoptare i-ar da mai multa putere. Desi i-ar da. Nu pentru ca e sigur de adoptarea referendumului. Pentru ca nu e. E vorba de altceva. De atuul lui Traian Basescu, oferit PD-L pentru alegerile parlamentare din 2012. Cu alte cuvinte, despre schimbarea marii teme a alegerilor.

Fie ca referendumul trece, fie ca nu, in 2012 se va vorbi mult prea putin despre economie. Se va vorbi despre Constitutie. Vor fi controverse aprinse, contre, opozitie, propuneri si contrapropuneri. Si ceva scandal. Ceva mai mult. Perfect pentru Basescu si perfect pentru PD-L. Pentru ca nimic nu le convine mai mult decat departarea de la subiectul pe care nu-l vor abordat. Starea economiei. Taierile de salarii si ciuntirea pensiilor. Masurile de austeritate.

Sigur, asta nu va asigura victoria PD-L. Dar, cu siguranta, il va ajuta. Referendumul e instrumentul perfect. De ce? Pentru ca schimba sensul discutiei.

Ce-i convine PD-L

In 2012, economia isi va reveni, arata toti indicatorii. Veniturile vor creste si ele. Corect. Doar ca nu e de ajuns. Nu va sterge amintirea a tot ceea ce s-a intamplat. Toate pietrele de moara ale guvernarii.

Discutia despre Constitutie nu le va sterge, cu siguranta. Insa va estompa o mare parte din amintirea lor. Cand timpul si alte evenimente se astern peste un eveniment mai vechi, acela nu mai pare asa de important. Mai ales daca salariile vor reveni la nivelul de dinainte de taieri. Sau chiar ceva mai mult.

Un al doilea scop important al referendumului pentru modificarea Constitutiei nu tine insa neaparat de cei carora li s-au taiat salariile si pensiile. Nu. Vizeaza un electorat care nu e inclus in acest grup. In principal, acel electorat care nu e legat de stat in vreun fel si care isi doreste o modernizare reala a Romaniei. Acel electorat care a votat, in buna parte, cu PD-L. Si care acum este extrem de dezamagit de acesta. De modul in care a condus Romania. Si de modul in care a realizat modernizarea Romaniei. Cu siguranta, nu asta isi doreau. Electoratul acesta, dezamagit sau indecis, nu va putea fi recuperat in totalitate. Dar a veni cu ceva consistent, cum e cazul unei modificari a Constitutiei, ar recupera macar o parte din acest electorat. Poate fi partea care urca PD-L cu cateva procente sau partea care coboara Uniunea Social Liberala sub cele 51% care i-ar da dreptul sa dea premierul pe care il doresc, nu pe care il doreste Traian Basescu.

La urma urmei, folosirea referendumului odata cu alegerile e un truc verificat. Fara indoiala, propunerea lui Basescu de reducere a numarului parlamentarilor la maxim 300 si eliminarea unei camere a Parlamentului l-au ajutat sa castige alegerile prezidentiale din 2009. I-au dat o tema excelenta. De ce n-ar functiona si acum?

O capcana de neevitat

Sigur ca Opozitia isi va seama ca referendumul e o miscare politica abila a lui Traian Basescu. Sigur ca isi da seama ca acesta vrea sa schimbe sensul discutiei. Doar ca, odata declansat, referendumul pentru schimbarea Constitutiei va fi subiectul principal de dezbatere. E inevitabil, data fiind importanta sa. Va depasi ca mediatizare si alegerile locale in timpul carora se va tine, cu siguranta.

Mai mult, Uniunea Social Liberala va fi obligata sa intre in jocul lui Traian Basescu. Pentru ca, asa cum au anuntat, vor veni cu propriul lor proiect de modificare a Constitutiei. Inutil sa spunem, altul decat cel sustinut de Putere. Asadar, noi controverse, noi discutii, noi scandaluri pe aceasta tema. Si, cu fiecare controversa, discutie, scandal, sensul se apropie de cel dorit de Traian Basescu. Si se departeaza de cel dorit de Opozitie, adica cel despre taieri de salarii si economie.

In principiu, Traian Basescu poate sa castige referendumul pentru schimbarea Constitutiei. Adica acesta sa fie validat de electorat. Majoritatea necesara poate fi asigurata, tinand cont de faptul ca aceasta consultare se realizeaza in acelasi timp cu alegerile locale. Vestea cea mai proasta pentru Opozitie e aceea ca, daca e validat, va exista o presiune imensa sa-l valideze in Parlament. Cu alte cuvinte, vor avea de tras pe acest subiect si la alegerile parlamentare, unde va fi din nou subiectul lui Basescu. Fie ca Opozitia accepta sa-l valideze, dar mai ales daca nu.

Dar, chiar si daca va pierde la referendum si propunerea nu va fi acceptata de electorat, Basescu tot va fi castigat ceva. Schimbarea sensului discutiei. Cateva luni bune in care va canaliza atentia publicului in locul in care si-l doreste. Tipic Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Basescu referendum 2012, #basescu schimbare constitutie, #Basescu referendum Constitutie 2012, #Basescu Constitutie alegeri locale , #presedinte