Cutia cu pacate a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 18 Iunie 2011, ora 17:50
5442 citiri
Cutia cu pacate a lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: bzi.ro

Se spune, de la greci citire, ca odata cu deschiderea Cutiei Pandorei toate relele din lume s-au revarsat pe Pamant. Potrivit mitului din antichitate, dupa ce si-a dat seama ce a facut, Epimeteu a inchis cutia Pandorei, speriat de pacatele care s-au revarsat de acolo. Ironic, a pus insa lacat pe cutie inainte sa elibereze si speranta, singurul lucru bun ascuns inauntru.

Daca stiti povestea vechilor greci, veti fi mirati sa realizati cate asemanari exista intre ceea ce se intampla astazi in Romania cu scandalul general provocat de regionalizare si mitul antic.

Traian Basescu a aruncat pe piata povestea regionalizarii si reorganizarii administrativ - teritoriale a Romaniei si a disparut. Precum Zeus din miturile grecesti, la fel si presedintele nostru s-a retras pe Olimpul din Cotroceni si, cel mai probabil, rade zgomotos la spectacolul isteric provocat de "gluma" sa. Nu exista niciun motiv rational si rezonabil, care sa fie prezentat coerent de catre cei care au preluat "dictatul" presedintelui, din care sa rezulte necesitatea adoptarii unei astfel de reforme.

Ideea lui Traian Basescu de reorganizare si regionalizare a Romaniei nu a adus nimic bun, fiind deja la un pas de un razboi diplomatic intre Budapesta si Bucuresti, insa a eliberat toate frustrarile gandite si negandite, a reactivat resentimente inchise de zeci si sute de ani si a adus pe scena publica extremistii si nationalistii neamului. Aparent nu ar exista niciun castig pentru nimeni. PDL pare sa se afunde si mai mult in dizgratie, nestiind nici ce sa faca, nici cum, presedintele s-a etichetat din nou drept promotorul proiectelor paguboase si contra-productive, iar premierul a demonstrat (pentru a cata oara?) ca este depasit de situatie.

Mai mult decat atat, de aceasta data scandalul a depasit granitele Romaniei si ne-a aruncat direct intr-un conflict deschis cu Ungaria. Daca mai tinem cont si de criza care ne-a saracit atat de mult si de cea care va veni si ne va lua ce ne-a mai ramas, avem tabloul aproape fidel a ceea ce a produs. Insa scopul initiatorului regionalizarii nu este nici pe departe in aceasta zona. Conflictul cu Ungaria se va stinge, umorile diverselor partide politice si grupari interne se vor fi consumat deja, iar poporul va rasufla usurat, in momentul in care initiativa va pica.

Cel care va veni in fata romanilor sa anunte marea "eliberare" de sub "jugul imperialistilor maghiari" va castiga toata simpatia celor obositi de scandal, speriati de viitorul incert si dezgustati de micimea guvernantilor. O singura persoana are puterea sa faca acest enunt, aceeasi care a si dat startul nebuniei. Asta, daca nu cumva ceea ce urmareste Traian Basescu ar fi inlaturarea lui Emil Boc. Daca presedintele il va forta pe Emil Boc sa isi asume raspunderea in Parlament pe varianta regionalizarii cu 8 judete, care sa oblige UDMR sa voteze impotriva, atunci Guvernul Boc V va deveni istorie.

Odata picat Guvernul Boc, atunci presedintele poate sa faca o oferta concreta USL de a veni la guvernare. In fata acestei oferte, Uniunea Social Liberala nu va avea de ales. Orice va alege sa faca, sa ramana in continuare in Opozitie sau sa vina la conducere, USL isi va rupe gatul pana la alegerile de anul viitor. Doar asa Traian Basescu va echilibra scena politica, va nivela diferentele dintre partide in sondajele de opinie si se va putea mandri cu faptul ca a oferit tot ce a avut mai bun pentru a salva Romania.

In fata unui asemenea scenariu, nimeni nu ar mai avea ce sa-i reproseze, toate calculele ar fi date peste cap, iar castigul ar fi sigur. In orice alta varianta, vom pierde cu totii, iar relele din cutia presedintele vor mai pluti inca mult timp deasupra noastra. Fara nicio speranta.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...