Dar cine a semanat vant, doctor Basescu? (Opinii)

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 20:06
4472 citiri
Dar cine a semanat vant, doctor Basescu? (Opinii)
Foto: Arhiva

In varianta idealista, UDMR ramane la guvernare in numele stabilitatii politice, fara de care Romania nu poate finaliza reformele de sistem atat de necesare bunei functionari a institutiilor, asta insemnand in interesul cetateanului. In cealalta, maghiarii nu sunt lasati la vatra (deocamdata) pentru ca PDL sa nu piarda puterea si a nu se ajunga la suspendarea lui Traian Basescu.

Sa ramanem la prima, unde argumentele au un suport material mai palpabil decat in varianta meschina, unde, in ciuda calculelor simple legate de majoritatea parlamentara, suntem mai degraba pe taramul speculatiilor. Dar daca noi manifestam buna-credinta, sa faca acest exercitiu si seful statului, nu?

De pilda, as fi interesat sa stiu cat isi asuma domnul presedinte din esecul constatat aproape zilnic in materie de reforme structurale. Ca daca UDMR blocheaza eficientizarea sistemului sanitar - aud acum ca si Raed Arafat, pe care l-a decorat anii trecuti, dar Traian Basescu ne-a obisnuit cu reevaluarea demnitarilor - , si pune talpi reformei administrativ-teritoriale, daca UDMR se opune subtierii numarului parlamentarilor si trecerii la o singura Camera a Legislativului, asa cum au sperat romanii, atunci trebuie ca tine minte cine a adus Uniunea la guvernare.

Si coabitarea cu PSD, fenomen care i-a implinit visul politic, acela de a avea o larga majoritate pentru a trece tara prin revolutie institutionala, a fost, pana la urma, tot un esec. Inaintea acestuia, alt insucces teribil: Alianta "Dreptate si Adevar" - desi detaliile, adica refuzul Monicai Macovei de a pune apostila pe politica duplicitara a lui Calin Popescu Tariceanu, l-ar putea indreptati pe domnul Basescu sa-mi spuna ca incurc notiunile. Insa conteaza, pana la urma, rezultatul. Sau nu?

Sau poate a crezut presedintele nostru ca, in momentul introducerii Uniunii in ecuatia guvernamentala, politicienii maghiari si-au abandonat agenda dintotdeauna, adica sustinerea exclusiv a agendei unui grup etnic? Daca da, e un mare visator, daca nu, e doar ipocrit.

Dar aleg din nou prima varianta, deoarece in absenta unor succese bazate pe singuratatea alergatorului de cursa lunga, compromisul este tot ce ne ramane. Si e mai usor sa treci cu vederea decat sa te incrancenezi.

Numai ca daca eu, noi, romani si maghiari, ne putem permite erori de judecata, presedintele este obligatoriu sa aiba discernamant. De asta reprezinta un model. Iar daca efectul este determinat de cauza, concluzia este ca domnul Basescu mai trebuie sa spuna ceva: ca a gresit din nou. Sunt convins ca actioneaza dorind sa fie asimilat unui doctor al natiunii, ca este animat de bune intentii, dar de ele imi este plin podul.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Traian Basescu UDMR maghiari, #Basescu interes national maghiari, #Basescu atac UDMR , #presedinte