De atatea voturi va fi nevoie pentru demiterea lui Traian Basescu, adica optiunea a jumatate plus unu din numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Este decizia Comisiei juridice a deputatilor, Camera este for decizional, iar Coalitia are majoritate.
Desigur ca PD-L a incalcat, odata cu formularea amendamentului, cateva principii pe care le-a invocat de cate ori a avut ocazia. Adaptandu-le la materia de fata, este vorba despre simetrie, (daca seful statului este ales cu majoritatea celor prezenti la vot, ar fi normal sa poata fi demis in aceasi maniera), si nemodificarea regulilor in timpul jocului (noua prevedere sa se aplice in mandatul urmatorului presedinte).
La prima vedere, adoptarea noii forme a Legii referendumului va fi lina, ca o asumare de raspundere - oare cum i-a scapat asta premierului? Incarca, insa, din nou, pusca celui mai mare cartofor politic din Romania, UDMR, formatiune care reprezinta sapte procente din populatie, dar in ciuda acestui fapt, reuseste sa faca jocurile pe scena publica.
Momentul este prost pentru pedelisti, care pentru a satisface dorintele Uniunii, au optiunea de a renunta la reorganizarea administativ-teritoriala in opt judete daca doresc sa aiba majoritate in plen la votul final la Legea referendumului.
Desigur ca problema e ceva mai complicata. Pentru suspendarea presedintelui este nevoie de majoritate in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului.
Demersurile pot dura insa si un an, pe cand Legea referendumului isi va urma calendarul. Doar daca nu decide altfel Biroul Permanent al Camerei, pentru ca PD-L sa foloseasca, la randul sau, toata munitia din dotare.
E greu de spus, totusi, ce carti are Traian Basescu vis a vis de relatia cu UDMR. A deschis multe fronturi, iar cel mai recent a fost nasit in pripa, deoarece avea informatii ca sambata trecuta, USL urma sa lanseze propriul proiect de reorganizare administrativ-teritoriala. Nu stiu in ce masura va fi gestionata povestea atat in favoarea mentinerii Coalitiei, cat si pentru pastrarea electoratului nationalist care nu va suporta ideea ca Mur-Har-Cov sa formeze singure un judet.
Si, desi are in birou un adevarat simultan de sah, Traian Basescu are obiceiul sa rezolve cate o problema pe rand. Prin urmare, nu este exclus ca PD-L sa intinda coarda avansand propunerea infiintarii unui judet format din Harghita, Covasna si Calarasi, pentru a avea un nou orizont de negociere.
Niciodata, de cand este presedinte, situatia nu a fost mai complicata, si daca pana acum, Traian Basescu a reusit sa danseze usor pe sarma tango cu figuri, este pentru prima oara cand nu-mi imaginez cum va putea sa umple campul de batalie de adversari infipti in tepe.
Unde mai pui ca, daca USL castiga alegerile si formeaza majoritatea, va putea sa modifice la loc Legea referendumului.
Pentru consolidarea democratiei, ar fi, totusi, o cale: legile sa fie adoptate fara sa se tina cont de interesele unui singur om sau partid. Si marmota...
Oricum, 22-9=13. De 13 milioane de ori DA... Vezi tot