De-ati fi varsat si-o lacrima, domn' presedinte! (Opinii)

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 07:20
6665 citiri
De-ati fi varsat si-o lacrima, domn' presedinte! (Opinii)
Foto: adevarul

Traian Basescu nu respecta reguli, nu se incadreaza in tipare, fiind omul momentului, dedicat exclusiv spontaneitatii. Ii plac mitingurile spontane, isi indeamna alegatorii sa fie spontani, dar nu si cand striga "Jos Basescu!". Atunci au nevoie de autorizatie. Nici acum, la ceremonia prilejuita de investirea in functie a noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, n-am regasit un presedinte diferit de ceea ce cunosteam pana acum.

Dupa mai multe zile de tacere, in care strada l-a indemnat pe Traian Basescu sa plece de la Cotroceni, acesta a prins momentul sa arunce cateva cuvinte pentru zgribulitii din strada. Asteptam un om rational, care sa aduca in fata asistentei cateva explicatii logice pentru actiunile sale haotice din cei 7 ani de mandat. In schimb, am regasit acelasi discurs tern, anost, inchistat in tipare si stereotipii. Am vazut un presedinte neinteresant nici macar pentru partenerii de discutie, o tara intreaga vazand, in cadrul imaginilor tv preluate de la evenimentul mentionat, cum ministrii prezenti aveau cu totul alte preocupari decat a-l asculta pe seful statului.

Am auzit un discurs iesit din gura unui presedinte care dadea impresia ca mai are putin si se ineaca. Eu am presupus ca de furie, altii zic ca de emotie. Emotionat, fiindca a mai adus in Guvern inca unul dintre reevaluati pesedisti ai UNPR. De ce am presupus ca Traian Basescu era furios? Pai, de fiecare data cand pronunta numele lui Ion Iliescu, tot asa, vorbind inecacios, l-am auzit. Parca i se opresc cuvintele in gat si mania da sa-i iasa pe nari. Nici acum nu l-a iertat pe Ion Iliescu, aruncandu-l in fata maselor ca fiind vinovat, alaturi de Ponta si Antonescu, de instigare la rebeliune antiguvernamentala, antiprezindentiala si antisistem.

Traian Basescu se face ca nu vede sau nu vrea sa recunoasca evidenta. Pronunta numele lui Iliescu, Ponta si Antonescu, despre care spune ca vor sa vada tara neguvernata, dar uita sa-si asume vreo vina in tot acest tumult al strazii. Am auzit in strada oameni care spun ca vor sa plece Guvernul, ca vor sa demisioneze Basescu, dar nu am auzit pe nimeni strigand "sus Antonescu", "sa traiasca Ponta" sau "sanatate nea Nelu Iliescu". Oamenii nu-i adora pe cei trei, dar nu-l inghit nici pe presedinte. Pe de alta parte, sa nu uitam de la ce au plecat toate aceste evenimente care s-au derulat in aceste zile. Deja numele lui Raed Arafat a trecut in plan secund, or tocmai el este cheia a ceea ce discutam aici. Arafat a scos oamenii in strada, nu Iliescu, Ponta si Antena 3.

Dovada, ca Basescu a inteles ca a facut o greseala cand i-a sugerat fondatorului SMURD sa-si dea demisia, sta in gestul sau de saptamana trecuta cand, dupa ce l-a numit pe Arafat cel mai mare dusman al sistemului de sanatate din Romania, l-a reevaluat rapid la presiunea strazii. Deci, pana la urma presedintele a cautat sa-si repare gestul necugetat facut la adresa medicului palestinian, dar acum omite sa-si aduca aminte de acel moment. In schimb, loveste in Iliescu. La fel cum se intampla acum doi ani, in campania prezidentiala contra lui Geoana. Atunci, acesta era bombardat cu doua nume grele din PSD: Iliescu si Vanghelie. Basescu a aratat ulterior ca pronunta astfel de nume numai cand are nevoie capital politic si voturi.

Pe presedinte nu l-a impedicat nimic sa-l ridice pe "Marean" in grad de mare cavaler, dupa ce, cu doi ani in urma, il facea cu ou si cu otet. Acum vorbeste despre Iliescu, Mineriade, Revolutia din '89. Are dreptate domnul presedinte, cand spune ca Iliescu nu a dat niciun raspuns vizavi de aceste evenimente ramase neclarificate in justitie si constiinta romaneasca. Dar in fata cui trebuie sa dea aceste explicatii Ion Iliescu?

Cine conduce statul roman? Cine este garantul statului de drept? Nu cumva acum cativa ani Basescu intra cu picioarele direct in justitia romana, cerandu-i procurorului general Kovesi sa grabeasca solutionarea dosarelor Revolutiei? Inseamna ca ceva este fracturat undeva. Asteptam, totusi, sa-l vedem si pe Ion Iliescu reevaluat intr-o zi, de catre un fost partener de guvernare si partid, ministru peste trenurile care carau minerii in Bucuresti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu discurs proteste, #proteste Basescu Iliescu Ponta, #Cristian Diaconescu ministru Externe , #presedinte