Ziare.com

De ce n-a intervenit prompt dl Basescu apropo de secui (Opinii)

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 22:57

   

De ce n-a intervenit prompt dl Basescu apropo de secui (Opinii)
Una din ratiunile fiintarii prezidentialismului romanesc a fost viteza de reactie in cazurile de forta majora: sunt situatii cand este nevoie de un raspuns rapid la o anumita chestiune interna sau externa, cum a fost incercarea de a crea un fel de pelerinaj la mormantul scriitorului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc in primavara lui 2012 sau acum in situatia arborarii abuzive a steagului secuiesc.

In astfel de situatii, Parlamentul, depozitarul suveranitatii si al independentei nationale, are nevoie de cel putin 24 ore spre a se aduna si a hotari o anume luare de pozitie, de aceea ar fi fost nevoie de vocea presedintelui. Cu atat mai mult cu cat CCR i-a atribuit, pe langa atatea inalte indatoriri si demnitati, si pe aceea de sef de stat.

In chestiunea secuilor

Fireste, problema secuilor nu este una noua, nu este nici straina politicianismului romanesc, pentru ca, sa ne amintim, europarlamentarul Tokes Lazslo a repus-o pe tapet in 2007 spre a obtine oarece avantaj politic asupra UDMR, UCM si a altora, asa cum se procedeaza adesea pe malurile Dambovitei.

Numai ca epoca in care se modifica istoria dupa cum se joaca interesele politice ale momentului ar fi trebuit sa apuna odata cu Ceausescu: ultima mentionare importanta a natiunii secuiesti a fost Unio Trium Nationum (Fraterna Unio), alaturi de sasi si maghiari, in contextul rascoalei de la Bobalna (1437) impotriva iobagiei romanilor, caci celorlalti demnitatea nu le permitea sa fie serbi. Apoi, pe parcursul a aproape doua secole, sustin mai toti istoricii, natiunea secuilor a fost maghiarizata, iar azi, in virtutea acestei realitati, secuii se considera maghiari, cu foarte mici si nesemnificative exceptii. Iar aceasta realitate nu este una creata de romani.

Maghiari si secui

In aceste conditii, fiind vorba de cea mai importanta componenta etnica, Parlamentul Romaniei ar fi trebuit sa se sesizeze si sa restabileasca adevarul: cine si ce i-a oprit pe toti cetatenii respectivei etnii a se declara secui la recensamant de moment ce unii lideri ai UDMR, UCM, PPMR si insusi dl Tokes sustin ca 45% dintre maghiari ar fi secui?

Sunt secuii subiect de drept sau nu, iar daca da, atunci sa aiba toate drepturile si libertatile conferite de lege. Deoarece, ca etnie unica nu poti avea concomitent doua identitati si nu e normal sa beneficiezi de aceleasi drepturi o data ca maghiari si alta data ca secui.

E adevarat si ca denumirea istorica "secui" retrezeste spaime etnice stravechi fostei natiuni romanesti (Universitas Valachorum), natiune "tolerata" in Ardeal, oficial pana in vremea imparatului Iosif al II-lea (1800), iar in fapt pana la Marea Unire din 1918, ramasite ale mentalitatii respective mai dainuind si azi. Si mai trebuie spus un lucru: romanii si maghiarii si-au dat mana, fara a-i obliga nimeni, in noua entitate statala, participand impreuna la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918.

Doua razboaie degeaba

Ceea ce supara acum, la debutul mileniului al treilea, este ca liderii politici respectivi zgandaresc nationalisme adormite si de o parte si de alta, nu mai recunosc situatia de facto nici statu-quo-ul stabilit de inaintasi, condamna Tratatul de pace de la Trianon si intelegerile de dupa al II-lea Razboi Mondial, iar consecintele ar trebui sa fie asumate si de catre unii, si de catre altii.

Inflamarea spatiului public s-a produs ca urmare a lipsei de reactie prompta din partea statului roman, lezat prin nerespectarea legii de arborare a drapelelor. Iar drapelul unei tari, al unei entitati etnice nu este un subiect de joaca politica de-a imaginea si notorietatea, fie si pentru FIDESZ-ul lui Viktor Orban, aflat in campanie electorala.

Presedintele si maghiarii

Asadar de ce nu a intervenit prompt dl presedinte cand a fost vorba de maghiari si de secui? Din cauza celor de mai sus sau din pricina ca are relatii privilegiate cu natiunea maghiara, cu "secuimea" si cordiale cu premierul maghiar? Pentru ca ideea de a nu-si exprima punctul de vedere fiindca deocamdata incontrarile verbale sunt la rang de ambasadori, nu de presedinti, nu poate fi luata in considerare, Constitutia Ungariei fiind mult diferita de a Romaniei.

Ca si cum si-ar fi recunoscut vina, a facut-o duminica, dar apelul la ponderare, calm, maturitate si responsabilitate nu are a face numaidecat cu reglementarile legitime si constitutionale, ci mai degraba cu morala si buna convietuire. Or noi ne asteptam la mai mult, tinand cont de capacitatea Domniei Sale de reactie la alte evenimente si situatii interne, cu miza mult mai mica decat arborarea steagurilor secuiesti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5147 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce? Ca sa se intrebe prostii, de asta. Esti multumit? Vei dormi

... la noapte mai bine?

 

De ce n-a intervenit prompt dl Basescu ???

Daca ar fi intervenit, articolul de mai sus ar fi fost identic. Singura diferenta ar fi fost ca dl. Tomegea s-ar fi intrebat de ce a intervenit Basescu. Dovada ca Basescu a facut bine ignorand diversiunea "steagu' secuiesc" e ca subiectul s-a evaporat asa cum a aparut. Din mintea creata a unui PM, care nu vrea si nu stie cum se conduce o tara. Si ca atare creaza agitatie inutila in jurul unor subiecte false si inexistente.

simplu dle tomega.

coabitarea intre suspendat si unguri.

au securisto-comunistii astia un limbaj

de-ti vine sa faci prostii .

posibil Tomegea vrea ca Presedintele sa sara drepti cand macane USL ....

Cata ingamfare ....
si cate as mai zice eu ....

 

Asta NU este raspuns de 'Telectuala, Maam Sylvie ...

Este un Amestec de

Cockalar_Ness SI Framantari Abisale care te imping in a te dezbrăca de Caracteruu' , subțire, se pare, de Profesoara ...

Daca a fi Patriot si TE MIRA decent de Lipsa de Simtire Patriotica a GARANTULUI Suveranitatii si Independentei Romaniei,

(Sefuu' Statului, NU ? ),

este in Mintea Matale cu
Determinari STRANII ca Romanca,

perfect explicabile daca Inima Matale vibreaza la ALTE Steagurir, NU neaparat secuiesti,

o definaest al PROSTIE,

inseamna ca Lucrurile STAU Grav de Tot, To'arasa cu Matale ... ...
Propensiunea de a se exprima VULGAR, Cestie pentru care te-am atins alaltaieri,

denotă Oare_CE
Incordări,
Nemulțumiri,
Re_Sentimente.

Intelectual AUTENTIC le transcende ...
LE păstrează in Intimitatea Personala ...

CUM sa te facem, NOI, Romanii pe Matale

cand SARI in Apărarea unei Personaj din ce in ce in

Degringolada Caracteriala si FUNCȚIONALA ca "Sef de Stat"
Suntem JIGNIȚI ca ROMANI in TARA Noastră de Niște Iredentiști ORGANIZATI si sprijiniti DIN-Afarqa, ca Mijloc de Presiune sa LE DAM si CE a mai ramas din Averea Nationala,
si

"GARANTUU' " se hlizește cu Ala care a dat Ordin Agenturii LUI de AICI sa NE jignească,

si se da Isteț si 'Otz, așteptand ... pe Președintele Ungariei care NU are Puterile LUI din Romania ...

NU trebuia sa aștepte NIMIC !
NU trebuia sa bage in Seama NIMIC !

Președintele ROMÂNIEI atunci cand vorbește in Numele Romaniei

NU sta la Remorca Acțiunilor NIMĂNUI !

Guvernatoruu', DA !

Emițand Aiureala ASTA cu Așteptarea Reacției Președintelui Ungariei,

s-a situat SINGUR in Postura REALA de Guvernator.
PUS de Alții Peste_NOI, Romanii .

 

Strategie prezidentiala.

Presedintele nu putea sa raspunda unui secretar de stat ori ambasador ungur,asa ca a asteptat sa-l intalneasca pe seful de la Budapesta cand l-a pus la punct dupa cum se vede in poza.Razand presedintele nostru a zis"fii atent du pianul pe scari".Ungurul stiind pianul vechi si dezacordat a luat o fata serioasa ingrijorata si a transmis ambasadorului sa continue sa sprijine autonomia si sa abordeze steagul secuilor pe toate primariile din Ungaria si pe cele din jumatatea de nord a Romaniei.Atfel situatia a fost rezolvata,presedintele tot rade-n poza iar lucrurile au ramas cum au fost.

vasalitate prezidentiala

Trebuia chemat ambasadorul care a sustinut ideile pro unguresti si desemnat ca persona non grata la msa in praznic

Nea Ciomegea iar dai cu castravetu in presedinte

Bai bre ai uitat cum presedintele a spus de cate ori a avut ocazia ,Romania este stat indivizibil iar ungurii nu vor avea niciodata acordul sau in privinta regiunii autonome.Presedintele stie ca a repeta acest lucru nu poate decat sa repuna pe tapet discutia inutila a autonomiei.Presedintele este inteligent,bre;Ponta?

 

Frequently asked questions:

Ce să facă și el, sărmanu'?!
Copiii și nepoțeii lui să nu "mănancă" o pită?

DACA admitem Sistemuu' de Valori al lui "FAQ"

Sistem CLAR Cockalar,
care NU merita Alt Răspuns decat FAQ_TOO,

atunci, prin Pre_Lungire de Aplicare a Principiilor FAQ_esque,
Matale SCOȚI pe Gura Ceva mult Mai_Consistent ... :)):)):))

In ALTA Ordine de IDEI, la care văz ca
NU marșezi,
arunci Porcarele din Putzuu' Gandirii Cockalare, :)):)):))
adică sa combați la Obiect Afirmațiile mele,
de Simplu Cetățean ROMAN care VEDE

Degringolada CONTINUA a celui care a fost Im_PUS și menținut PESTE-NOI, Romanii, de către

Fasciștii PPE,

ACOLO, de unde in Modru CLAR, democratic,
Boboruu' l-a ALUNGAT.

"STIM" ?
Si IO "ȘTIU" Destule despre CINE și CE și CUM si DE CE mi-au făcut in 2006 - 2007, de sa sparie Ganduu' ...

Ori, "STIUTUU' " care sparge ANONIMATUU' Abuzului Im_Puțit, este Mai_de_Speriat ... :)):)):))

Nimeni NU este de ne_ATINS in Viitor ...

presedintele este inteligent...?

de unde ai mai scos-o si pe asta? Din ceea ce zice si ce face se dovedeste contrariul. Asa ca laso mai moale cu pianul pe scari,ca don portocaliu ai devenit maroniu cu coaja groasa

Domnule Tomegea,

Desigur ca nu a vrut, insa scuze sunt cu duimul. In primul rand, in Constitutie atributiile Presedintelui sunt mai mult decat cetoase, in ciuda faptului ca este, asa cum spuneati, Seful statului. In al doilea rand pentru a nu se amesteca in treburile celoralte puteri ale statului roman, Guvernul si Parlamentul. Si nu in ultimul rand, pentru a scapa de critici. Indiferent de ce spunea, de ce facea, cei care detin puterea in acest moment gaseau multe de critica si il scoteau vinovat pentru rezultat, chiar daca acesta ar fi fost unul pozitiv. Politicienii nostri nu stiu sa uite de ranchiunile personale, de orgoli nici macar cand sunt in joc sunt interesele majore ale statului roman. Nu vad nimic altceva decat interesul lor, orgoliul lor, nu au alta politica decat aceea de a scoate ochii dusmanilor sau a adversarilor, asta ii conduce si de asta nu sunt in stare sa faca nimic pentru tara.

 

Dom' Ciomegea, te stiam Om Serios ... :)):)):))

Io SUNT Om Serios !
Uita-te in Ochii MEI !

1. "Si mai trebuie spus un lucru: romanii si maghiarii și-au dat mana, fără a-i obliga nimeni, in noua entitate statala, participand impreuna la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918." (Apud Tomegea)

Maghiarii NU și-au dat Mana cu Romanii la Alba Iulia, in 1918.
Au inființat Batalioane Represive care au UCIS Romani.
S-au făcut Comuniști cu Bella Kuhn, numai sa ii ajute Lenin.

Au inființat IMEDIAT după 1918 Asociatiuni "Culturale" la Vedere, in Ardeal și Para_Militare la DOS, ca si ACUM ...
Au UCIS peste O MIE de Romani și Evrei in Ardeal in Septembrie, Octombrie, Noiembrie 1940.
S-au năpustit in Bratele Rușilor pana in 1947 și TOȚI Fasciștii Unguri au devenit BRUSC ... Comuniști Romani ...
Au fugit IMEDIAT in Har-Cov, cand Ceaușescu a reinființat Județele Romanești in 1968, ca sa asigure Elementul Unguresc in Fost Regiune Autonoma Maghiara ...
Altfel, LE convenea sa se răspandească LIBER in Toată Romania,
ceea ce EI interzic Romanilor in Har-Cov ...

Au incercat Spargerea Romaniei in 1990.
Se manifesta in PERMANENTA ca Dușmani ai Romanilor.

2. " ... liderii politici respectivi zgandaresc nationalisme adormite si de o parte si de alta,... consecintele ar trebui sa fie asumate si de catre unii, si de către alții." (Apud Tomegea)

CARE Lideri Politici starnesc Naționalisme Adormite de AMBELE Părți ?
Poate adormite de Partea Romanilor, altfel NU au Tupeuu' ASTA in nici o Tara unde au Minorități.

CE Consecințe ar trebui sa NE asumam NOI, Romanii, care le-am DAT Drepturi pe care NU le are nici o Minoritate in Europa ?

CE Consecințe am putea AVEA, NOI, Romanii cand suntem in NATO și UE, care, N'asa, NE apară ?

Dom' Tomegea !

Treziti-va-ti Dom'le

si Matale
si, mai ales, Comanditarii Matale,

din Aiureala Asta de Politica 'Oatza, Zmekera JALNIC,
cu Potențiale Consecințe CRIMINALE la Adresa Romanilor ...
ASA, EXACT ASA au făcut ȘI Derbedeii Politici ROMANI in Frunte cu Regele DERBEDEU Carol al II - lea de

au dăramat Romania MARE și au inlesnit UCIDEREA de Romani și Evrei in Ardeal ...

 

Ca sa aiba subiect de meditatie,,,

securistii pensionari ca matale, care plictisindu-se ca nu mai scriu interogatoriile dusmanilor poporului o fac pe analistii pe ziare.com.

 

haida de ba savantule ciomegea.....

"..e adevarat si ca denumirea istorica "secui" retrezeste spaime etnice stravechi fostei natiuni romanesti (Universitas Valachorum), natiune "tolerata" in Ardeal, oficial pana in vremea imparatului Iosif al II-lea (1800),...." sef de promotie ieditor piotr ciomegea, duminica, 10 februarie 2013, ora 22:57, sursa: ziare.com
ba savantule cartural chiultiral ciomegea, cum putea anu' 1800 sa fie in vremea imparatului Iosif al II-lea cand sarmanu' imparat in anu' 1790 a decedat?
p.s. de secui s-a mai vorbit si dupa 1437: gheorghe doja si secuii lui au cam prapadit floarea nobilimii maghiare in anul 1514, in 1595 secuii au fost alaturi de Mihai Viteazul la Calugareni cand Sinan pasa a ramas fara dantura si tot secuii l-au ajutat pe Mihai Viteazul sa uneasca sub acelas sceptru Transilvania la Tara Romaneasca si Moldova. asta-i istoria adevarata nu aia de piotr ciomegea falsificata.
si, ba ciomegea care te dai tare cu capul avut in dotare de fusesi sef de promotie in Copou la umanioare, cum face ca habar n-ai de Nicolae Balces cu care, in "Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul"-opera istorica scrisa in veacul al XIX-lea scrie clar despre aportul secuilor la victoria de la Calugareni castigata de Mihai Viteazul in fata turcilor condusi de Sinan pasa?
ba ciomegea, nu esti decat un habarnamist laudaros si la stiinta gaunos....

 

Tov.Ciomegea,iar dai curs obsedatilor de ura fata de pres.Basescu?

Va dau dreptate in privinta secuilor care nu sunt unguri,dar au fost maghiarizati(proces continuat chiar sub nasul autoritatilor romane de la Marea Unire).
Nici comunistii nu au fost abili sa restabileasca distinctia intre doua etnii:unguri si secui!
Personal,nu cred ca arborarea insemnelor secuiesti in anumite conditii de decenta(intotdeauna alaturi de drapelul oficial al statului roman,cum se intampla in USA))reprezinta o problema!
Dar mini conflictul trebuie rezolvat de guvernul roman si nu de presedinte!
Va atrag atentia ca Victor Orban este premier(echivalentul plagiatorului Ponta si nu presedintele Ungariei!)
Ce a facut Ponta?
De fapt mai bine ca n-a facut,gafist si bascalios cum este prin natura,mai aprindea niste focuri artificiale!
Asta mai lipsea Roamnaiei dupa grotesca incercare de distrugere a statului de drept incercata de USL in vara lui 2012,care a transformat tara in oaia neagra a Europei!
Vorbiti de parlamentul tarii!!Ce a facut?
Pres.Basescu a facut ce trebuia.
S-a exprimat clar si la obiect!
Nu smechereste stil Ponta ci constructiv,in spirit civilizat dar ferm fata de interesele nationale!Teo

 

basescu ...

n-a intervenit prompt pentru ca, in afara de alte tampenii marca ponta plagiatoru si marga caloriferu, a lucrat cu varf si indesat pentru un salar !

 

dar trebuia oare sa intervina?

Situatia respectiva este atat de artificiala, incat o interventie la acest nivel era o greseala .

 

NU trebuia sa intervina DISCRET si EFICACE ...

... incă din 2004
de cand Prrostia Romanilor FORMAȚI Cockalar de o Media Vandută,

l-a cățărat in Fruntea Statului ...
AVEA și ARE Destule Mijloace, sa FI intervenit, ca sa NU fie ACUM Problema ...

Se strofoca Unuu' mai_Sus de Presupusuu' MEU Cockalar_NESS ...
Lăsand la o Parte Faptuu' ca Io NU insult, bascaliez DOAR,
MERITAT cu Metafore, NU cu Fallen Stuffs,

Cockalar_Things comiteți TOȚI, To'arasi, Postacks de Serviciu ... :)):)):))
Chiar și cand NU injurați Dirty Mode ...

Prin Stiluu' Discutiei, specific Cockalarilor de Strada.
NU răspunzi la Cestiune, ba, mai scoți vinovați pe ALȚII,
CARE trenează și se impute, de 23 de ani și, mai vartos din 2004 ...

Alt_FEL a fost fff inventiv in a INVENTA Destule Structuri Represive ...

Regele CHITIT din Copilărie sa DĂRÂME Romania Mare,
Cestie realizata cu brio, impreuna cu Amanta Regala, Elena Lupescu,
Agenta NKVD și avand asigurata Logistica Agentului Străin NKVD Moruzov, Seful ... SSI,
AVEA și el

LINGĂI PLĂTIȚI,
care săreau de Fund in Sus in Presa Vremii,
Pressacii LUI,
care scuipau pe cei care arătau Viitorul Sumbru ...

Erata chiar in Titlu ... "NU, trebuie sa intervina ....

NU, (Virgula), trebuia sa intervină incă din 2001, discret și eficace ...
DACĂ ar fi fost Președintele POTRIVIT ...

 

Continua sa DISPARA Cuvinte ...

Regele DERBEDEU Carol al - lea ...
ACUM Fraza Finala din Postarea GREA ARE Subiect ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor