De ce nu are Traian Basescu o echipa la Cotroceni? (Opinii)

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 19:58
7638 citiri
De ce nu are Traian Basescu o echipa la Cotroceni? (Opinii)
Foto: Romania Libera

A intrat in Palatul Cotroceni umar la umar cu Theodor Stolojan si avand in spate o armata populara care il admira si il urma. In prezent, Traian Basescu pare sa umble singur printre fotoliile goale de consilieri.

Sigur, Administratia Prezidentiala are numerosi angajati. Intrebarea este: De ce nu are Traian Basescu o echipa alaturi de el sau, cel putin, de ce nu pare sa aiba?

Scurta trecere in revista

Prima garnitura de consilieri prezidentiali a fost compusa din nume grele sau macar binecunoscute publicului: Theodor Stolojan - pentru probleme economice si sociale, Andrei Plesu - pentru politica externa, Renate Weber (presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa) - pentru probleme juridice, Adriana Saftoiu - pentru relatii publice, Claudiu Saftoiu - pentru politica interna si Vasile Blaga - pentru securitate nationala.

Rand pe rand, din motive obiective sau subiective, au demisionat, fie pentru a prelua alte functii in stat, fie pur si simplu pentru a-si vedea de treaba. Conform propriilor declaratii, dar si speculatiilor din presa, singurul care i-a ramas apropiat lui Traian Basescu este Theodor Stolojan.

Alte nume importante care au mai facut parte in ultimii ani dintre sfatuitorii sefului statului, dar care astazi nu mai sunt la Cotroceni, sunt: Teodor Baconschi, Catalin Avramescu, Cristian Preda, Alexandrina Gatej, Sebastian Lazaroiu, Leonard Orban, Dacian Ciolos si Peter Eckstein Kovacs. Incepand de la 1 ianuarie 2012, Anca Ilinoiu, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai presedintelui, coordonatorul Departamentului pentru Relatii Internationale, a parasit Administratia Prezidentiala.

In actuala garnitura de consilieri prezidentiali regasim patru nume binecunoscute, cateva nume care nu ne spun nimic si vreo doua fotolii goale.

Din prima categorie fac parte Iulian Fota - la Departamentul Securitatii Nationale, Iulian Chifu - la Departamentul Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Bogdan Bujor Teodoriu - la Departamentul de Politici Economice si Sociale si Valeriu Turcan - la Departamentul de Comunicare Publica.

Total necunoscuti opiniei publice sunt consilierii de la Departamentul Constitutional Legislativ - Stefan Deaconu, de la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila - Gabriel Cristian Piscociu, de la Departamenul Relatii Internationale - Bogdan Manoiu si de la Departamentul de Sanatate Publica - Virgil Paunescu.

Sunt libere fotoliile de consilier prezidential la Departamentul de Planificare si Analiza Politica si la Departamentul Educatie si Cercetare.

Cum ar fi fost daca un "Raed Arafat" era consilier la Cotroceni?

Adevarul este ca Traian Basescu a pornit la drum cu o armata, care a crescut chiar si la 70% din populatie, si cu cativa generali, iar acum pare aproape singur.

Personal, am inteles (desi nu cred ca voi uita vreodata momentul 6 mai 2010) de ce si-a asumat impopularul anunt referitor la taierea salariilor. Nu pot sa pricep insa de ce a declansat de unul singur taraboiul pe tema Legii Sanatatii, mai exact de ce a permis sa fie lasat in offside de cei care au redactat legea, de consilierul sau pe probleme de sanatate si de premierul Emil Boc.

De ce nu au intervenit telefonic, luni, la Realitatea TV, medicul Cristian Vladescu, autorul legii, sau consilierul prezidential Virgil Paunescu, pentru a avea o disputa decenta, cu argumente, ca intre specialisti, cu Raed Arafat? De ce s-a coborat presedintele la acest nivel al discutiilor ... nu are altceva mai bun de facut?

Si nu este singura greseala cu costuri mari pentru presedinte, care si asa are buzunarele aproape goale, fiind cotat cu procente indecente in sondaje. Daca acuzatiile la adresa regelui Mihai ar putea fi considerate o apreciere personala, pe care un consilier nu ar fi putut-o anticipa si preveni, sustinerea fatisa, repetata, aproape obsesiva, pentru proiectul Rosia Montana, de unul singur, impotriva tuturor, pare greu de explicat si de inteles chiar si pentru cei care ii mai acorda increderea, iar un consilier ar trebui sa fie capabil sa il convinga de acest lucru, nu sa demisioneze.

Sa luam un alt exemplu: pe 21 decembrie, la TVR, Traian Basescu a atacat DNA (un alt partener pana de curand). "Cam jumatate din sentinte au aratat oameni nevinovati", a fost una dintre acuzatiile sale la adresa procurorilor anticoruptie. Fals!

"Rata de condamnare in dosarele DNA este de 90%. Deci, dintre dosarele pe care avem pronuntari, judecatorii au acceptat concluziile procurorilor DNA in 90% dintre cazuri", a precizat seful DNA, procurorul Daniel Morar, intr-un interviu acordat recent pentru Dilema Veche.

In aceste conditii, cine l-a informat pe presedinte ar trebui "remaniat" urgent de la Cotroceni, pentru ca reprosul sefului statului, lansat, cred, cu buna credinta, dar bazat pe informatii eronate, vine ca o lovitura de tun inspre o cetate si asa asediata din toate partile. Mai are presedintele un consilier pe strategii anti-coruptie de talia diplomatului britanic Rupert Llewellyn Vining, cu care s-a sfatuit in primii doi ani de mandat? Cel mai probabil nu.

De ce NU?

De ce a ajuns Traian Basescu sa tina goale cateva fotolii de consilier prezidential? De ce a ajuns Traian Basescu sa ii invite in echipa sa pe tinerii din Liga Studentilor Straini, care se specializeaza peste hotare? S-au terminat specialistii maturi, deja formati, din Romania?

"La Presedintie sunt trei posturi de consilieri de stat si, prin domnul presedinte, sunt convins ca in zilele urmatoare, daca exista trei absolventi de studii superioare care accepta salariul unui secretar de stat din Romania, sigur, masina si secretara, sunt gata sa angajez fara concurs, doar in baza diplomei de absolvent de facultate din strainatate, trei tineri pe functii de consilieri de stat.

Asta inseamna un program lejer in care vii la ora 9:00 la Presedintie si nu stii cand pleci si in care Presedintele te poate chema in orice moment sa iti dai cu parerea despre orice lucru din lumea asta si din tara, ca vrea o idee, ce face cu ea - e treaba lui, dar consilier la Presedintie este o functie importanta. De multe ori, consilierii isi regasesc ideile in ceea ce eu spun public si in ceea ce pe urma incerc sa impun prin discutii, de buna seama, Guvernului si majoritatii parlamentare", a rezumat Traian Basescu viziunea sa asupra pozitiei de consilier de stat, nu prezidential, la Cotroceni (nu inainte insa de a le vorbi studentilor despre necesitatea exploatarii "aurului, argintului, cuprului si a altor metale").

O fi o viziune corecta? Oare, daca vrea cu adevarat sa faca reforme majore, seful statului nu ar trebui sa aiba in jurul sau o echipa puternica, formata din mari personalitati, gata oricand sa isi puna la bataie cunostintele, experienta, prestigiul, pentru binele comun, mai ales cand respectivul sef al statului este tratat ca "inamicul public numarul unu", dupa cum recunoaste singur?

E posibil sa iti imaginezi ca poti duce la bun sfarsit proiecte precum revizuirea Constitutiei cata vreme ele sunt asumate public de o singura persoana? Cine sunt cei care au pus umarul la redactarea lor, de ce se ascund in culise, de teama ca ii sfasie presa?

Daca societatea civila a intors armele si da in clocot, umplandu-l de sudalme, de ce are Traian Basescu drept consilier pe acest domeniu pe un domn de care nu a auzit si pe care nu l-a vazut nimeni vreodata? Ce s-ar fi intamplat daca o delegatie a pro-Arafat-ilor de vineri seara de la Cotroceni ar fi fost primita la discutii de o personalitate ca, sa zicem, Ion Caramitru?

Are Traian Basescu probleme de relationare cu cei cu care lucreaza, in general, sau are doar probleme de comunicare a deciziilor pe care le ia totusi impreuna cu ei din moment ce impresia publica este ca face totul de capul lui?

Posibile explicatii

Posibilele explicatii sunt multe si diverse, deseori contradictorii. Unii, precum Adrian Nastase, spun ca presedintele sufera de un complex de inferioritate, marile personalitati facandu-i rau. Altii sustin exact contrariul, mai exact ca Traian Basescu se crede superior, are atitudini dictatoriale, dorind sa comande tot ce misca in jurul sau, raul, ramul.

"Ceea ce l-a deranjat pe Traian Basescu nu au fost argumentele lui Arafat, ci 'tupeul' acestuia de a contesta (...)Miza este de fapt egoul lui Traian Basescu care a capatat dimensiuni gargantuelice. Modul in care a intervenit in timpul dezbaterii televizate este doar o reflectie a egoului persoanei Traian Basescu care nu accepta sa i se conteste opinia, autoritatea, mai ales cand persoana contestatara ocupa un loc in organigrama institutiilor pe care insusi Traian Basescu le pastoreste", explica fostul consilier Adriana Saftoiu.

Poate ca proiectul noii Legi a Sanatatii ar fi fost mai putin atacat si s-ar fi bucurat de mai multa sustinere daca presedintele nu l-ar fi lansat in dezbatere publica singur, stand in picioare in fata steagurilor (de acolo de unde a anuntat si taierea salariilor), ci in prezenta specialistilor care au muncit patru ani pentru a-l redacta si care ar fi trebuit sa isi asume rezultatul muncii lor, bun sau rau.

O alta explicatie posibila ar fi ca Traian Basescu este la al doilea mandat si crede ca stie tot ce trebuie stiut. Sau ca un sef de stat e ales pentru ceea ce este el, prin urmare nu are nevoie de consultanti de vaza. Dupa cum la fel de posibil este ca Traian Basescu sa le propuna unora sau altora sa ii fie aproape, dar sa se vada refuzat, de frica presei.

Sau poate e si mai simplu. Un consilier munceste mult pe bani putini si fara rost de capatuiala, ca in alte structuri ale statului. Asta daca nu cumva presedintele se lipseste de consilieri ca sa dea bine in presa facand economii la buget.

Alte intrebari in loc de concluzii

"Presedintele Basescu face in ultimul timp greseli peste greseli, se comporta ca o nava in deriva", concluzioneaza Mircea Cartarescu, intr-un editorial foarte critic la adresa presedintelui, prilejuit (cum altfel?) tot de scandalul Raed Arafat.

Daca aceasta este realitatea, ma intreb unde este echipa care ar trebui sa fie in jurul presedintelui, capabila sa carmeasca, chiar si fara voia lui, Presedintia Romaniei spre directia corecta.

Pe cand o "remaniere" la Cotroceni? Cum ar fi sa il regasim pe Andrei Plesu in echipa prezidentiala? Cum ar fi ca, macar din cand in cand, Traian Basescu sa stea de vorba cu Neagu Djuvara, o personalitate incontestabila si indestructibila a acestei tari?

Plesu: Basescu a vrut sa faca ceva marcant si durabil

Andrei Plesu, despre Traian Basescu: Campion al batei in balta

Sau ce-ar fi sa il vedem cooptat la Cotroceni pe Cosmin Alexandru? Pentru ca tot ii invita presedintele pe studentii performanti sa i se alature, poate incearca mai intai cu unul deja "copt".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Basescu consilieri, #Basescu presedinte, #Basescu legea sanatatii, #Basescu DNA , #presedinte