De ce nu il va numi Basescu premier pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 18 Martie 2012, ora 20:17
7268 citiri
De ce nu il va numi Basescu premier pe Ponta (Opinii)

In primul rand, pentru ca nimic nu il va obliga, indiferent de rezultatul alegerilor. De cealalta parte, dimpotriva. Daca ar fi sa-i ascultam pe liderii USL, nu exista alta solutie pentru Traian Basescu dupa alegeri decat sa-l desemneze pe Victor Ponta in functia de premier. Asta desigur, recunoaste toata lumea, daca USL va castiga in toamna majoritatea locurilor in Parlament.

Eu am inteles ca asta nu se va intampla, desemnarea lui Ponta in functia de premier, in ziua in care m-am convins ca Mihai Razvan Ungureanu nu este decat o replica a lui Emil Boc. Un duplicat aproape perfect, care doar vorbeste ceva mai ingrijit si atent, stie ceva mai bine limba engleza si manuieste mai bine exprimarea lemnoasa, care nu lasa niciun mesaj clar in urma, nu spune nimic si nu asuma niciun risc.

Turnura pe care MRU a luat-o cu "intregirea" salariilor, dupa ce sustinuse exact opusul cu scaderea contributiilor sociale, spune totul despre cat de exact se va plia pe si in cuvantul presedintelui.

Vestea proasta pentru Victor Ponta si USL este ca sunt foarte, foarte putine sanse ca Traian Basescu sa il schimbe pe M.R. Ungureanu din functie, indiferent de rezultatul alegerilor. Stiu. Fie si numai dupa enuntarea unui asemenea scenariu, intreaga Opozitie va fi luat foc. "Nu se poate, e impotriva Constitutiei, e ilegal si impotriva vointei poporului. O batjocora la adresa democratiei" - vor fi spus deja.

Nu exista exceptie in randul principalilor comunicatori oficiali ai USL - daca uniunea castiga alegerile cu peste 50%, presedintele nu va avea incotro si va fi obligat sa desemneze premierul pe care ei il vor propune.

Exista o multime de dovezi care ne obliga aproape sa fim foarte sceptici atat in privinta procentului USL, dar mai ales asupra posibilitatii ca presedintele sa il desemneze pe Victor Ponta. Sa presupunem ca USL castiga detasat alegerile, cu un 60% (ceea ce nu ar fi deloc imposibil), si vine vremea cand Traian Basescu trebuie sa mimeze consultarile cu partidele politice. USL va pretinde ca este obligat sa il desemneze premier pe Ponta. Presedintele va raspunde ca nu poate fi obligat sa faca asta nici chiar de partidul care a castigat majoritatea voturilor - potrivit art. 103 din Constitutiei - daramite de o uniune sau alianta.

"Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament" - art. 103.

Citind atent articolul de mai sus din Constitutie, in baza caruia se face desemnarea prim-ministrului, atat in spiritul cat si in litera lui, oricine poate recunoaste ca, intr-adevar, presedintele nu poate fi obligat de nimeni sa desemneze premierul din partidul (alianta, uniunea) care a castigat algerile.

De altfel, Traian Basescu a spus in mai multe randuri pana acum ca indiferent de cate procente va lua USL, nu e sigur ca va numi premierul din partea Uniunii. A spus acest lucru in august 2011, l-a mai repetat si la sfarsitul anului, in noiembrie, iar acum, in ultimul interviu de la PRO Tv, a repetat aproape identic acelasi lucru - "nu se stie", se mai gandeste.

De fiecare data, ba Crin Antonescu, ba Victor Ponta au sarit ca arsi, jurandu-i presedintelui o suspendare si apoi o demitere in doi timpi si trei miscari. Ar fi in acest caz, o mare sfidare si batjocora la adresa vointei poporului, in cazul in care acesta ar decide intr-o proportie covarsitoare o schimbare. Si totusi. Chiar daca ar exista motivele pentru a judeca astfel, are USL puterea cu toata majoritatea din Parlament sa il trimita pe Traian Basescu acasa?

Probabil si Crin si Ponta stiu ca atributiile Curtii Constitutionale a Romaniei au fost marite, iar aceasta are acum puterea de a verifica constitutionalitatea hotararilor Parlamentului si de a opri procesul de suspendare a presedintelui, dupa cum a declarat chiar Augustin Zegrean, presedintele CCR, intr-un interviu acordat Ziare.com pe 16 ianuarie 2012. Dar cel mai probabil, nici nu se va ajunge pana acolo. Pentru ca, chiar si in cazul unui rezultat de 60% pentru USL, ceea ce ar fi un maxim chiar si din perspectiva lor, situatia se poate schimba exact dupa modelul lui 2009.

Traian Basescu il va numi, sa presupunem, tot pe MRU pentru functia de premier si il va trimite sa isi gaseasca o majoritate. Are 10 zile pentru asta. Poate ca, in prima faza, parlamentarii USL se vor tine tare pe pozitii si il vor pica. Poate, desi nu se stie daca nu vor trada din prima. Sa presupunem ca inca mai spera. Si pana sa schimbe ei legea CCR, pana sa declanseze suspendarea, presedintele face a doua desemnare de premier. Cred ca deja toti parlamentarii se vor gandi de un milion de ori daca sa voteze sau nu.

Pentru ca de aceasta data, daca Parlamentul respinge de doua ori, in termen de 60 de zile, formarea unui Guvern, Traian Basescu are in sfarsit mana libera sa semneze decretul de dizolvare a celor multi si ticalosi. Cel mai probabil insa nu se va ajunge pana acolo, pentru ca deja la o doua desemnare, proaspetii alesi ai neamului nu vor avea curajul sa-i plateasca sec presedintelui si vor renunta la joc doar ca sa isi pastreze locurile abia obtinute cu atata cheltuiala si emotii.

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...