De ce sa nu hulim in biserica? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 18:57
12023 citiri
De ce sa nu hulim in biserica? (Opinii)
Foto: Facebook, Mihai Balanica

A vorbit Traian Basescu in biserica. La prima vedere este, orice s-ar spune, un spectacol la limita penibilului. Sa il vezi pe seful statului, pe care in ultimul timp si asa il auzim mai tot timpul certand ba pe unii, ba pe altii, predicand in biserica, nu e chiar cea mai de dorit imagine la o slujba de canonizare. Cu atat mai mult a Mitropolitului Andrei Saguna.

La slujba de la Sibiu au fost fel si fel de personalitati si numerosi politicieni, printre care si Victor Ponta, teologul diplomat Baconschi, tribunul Vadim Tudor si cativa ministri din Guvern. La o asemenea adunatura era inevitabil sa nu iasa cu scandal. Vadim Tudor a tipat dupa slujba ca presedintele a politizat canonizarea lui Andrei Saguna. Ca a vorbit Traian Basescu nu ar fi un capat de tara. Problema e, intr-adevar, la cei care s-au gandit sa il invite la un asemenea gest.

Iar capetele luminate ale Bisericii Ortodoxe Romane nu au gasit niciun mijloc mai bun de a-si demonstra cucernicia in fata conducerii statului decat invitandu-l pe presedinte sa tina un mic discurs in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, in mijlocul slujbei de canonizare.

Deranjant nu este fariseismul presedintelui, care spunea ca "nu voi pierde prilejul de a ma inchina in fata sfintelor fete bisericiste prezente aici si a Sfantului Andrei Saguna", ci mult mai suparatoare este slugarnicia capeteniilor BOR, care au trecut in programul slujbei discursul lui Traian Basescu.

Traian Basescu, stim asta prea bine, face orice este nevoie pentru a mai castiga putina simpatie din partea popurului. Canta, danseaza, plange, rade, injura, da lectii de orice fel, glumeste deocheat cu jurnalistele, se bate pe burta cu toata lumea si, in general, face tot ce trebuie pentru a patrunde in sufletul omului. Ca a vorbit in biserica, e chiar mult prea putin fata de ce alte minunatii ar fi in stare sa mai faca. Iar a te arata deranjat de asta lipsa de pietate, e mai ipocrit decat a roade seminte in timp ce faci sute de cruci cu limba in gura la slujba de Paste.

Romanii sunt inzestrati cu un rezervor infinit de fatarnicie, de unde rasar cele mai aberante si mai neauzite si nevazute forme de ipocrizie. Iar gestul Bisericii Ortodoxe Romane de a-l invita la discurs pe cel care a demonstrat ca nu are mai nimic sfant e cel putin deplasat. E tarziu insa sa ne mai miram sincer in fata unor astfel de manifestari. Si ce asteptari sa avem din partea celor care pastoresc, in numele Domnului, un adevarat imperiu financiar?

Daca BOR a ajuns sa detina un trust media in toata regula, sa conduca firme si societati care ruleaza zeci si sute de mii de euro, daca a ajuns sa patroneze afaceri de si mai multe milioane, atunci nu avem niciun vinovat si nimic iesit din comun. Pentru ca, nu-i asa?, poporul roman este majoritar ortodox, blajin, cu frica de Dumnezeu si repede iubitor al autoritatilor, de orice natura si forma ar fi ele.

Inzestrat cu astfel de calitati, sa nu ne mire daca pe aceste meleaguri va lua nastere, mai devreme sau mai tarziu, vreo alta forma ciudata de organizare politico-sociala. E habitatul unde populatorii lui sunt pregatiti sa imbratiseze, cu toata dragostea, orice vine de la conducatorii lor. Iar apoi ii vom declara, candva, cu siguranta sfinti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte, #slujba canonizare Andrei Saguna, #Mitropolia Sibiu Catedrala, #Victor Ponta, #Corneliu Vadim Tudor , #presedinte