Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

De ce va castiga Traian Basescu toate alegerile (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Martie 2012, ora 22:30
9867 citiri
De ce va castiga Traian Basescu toate alegerile (Opinii)
Foto: Ziare.com

Veti putea descoperi in randurile de mai jos toate motivele pentru care presedintele, in ciuda oricarei realitati, va reusi in continuare sa obtina numai victorii in toate confruntarile electorale in care va participa, direct sau indirect.

Sunt dovezi irefutabile, argumente desprinse chiar din strategia secreta a lui Traian Basescu, care nu isi vor pierde niciodata actualitatea sau eficienta.

"Nu ai cum sa revii integral cu salariile bugetarilor la nivelul din 2010 cand inca ai un excedent de 200.000 de salariati si nici cu cresterea ajutoarelor sociale, ci dimpotriva, e nevoie de o diminuare radicala a acestora.

Guvernul s-a credibilizat prin masurile luate in 2010, dar s-ar putea decredibiliza - si asta ar putea fi socul pe care Romania ar putea sa-l primeasca - prin neindeplinirea obligatiilor asumate in acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

O eventuala abandonare a programului cu institutiile internationale ar fi pentru Romania mult mai rea decat o eventuala revenire la recesiune" - Traian Basescu, 18 septembrie 2011, Pro Tv.

"Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala (al contestarii deciziei de inghetare a pensiilor si salariilor la stat in 2012 - n.red.), bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati. Putem trai imprumutand bani pentru Guvern - dar ar fi usor sa facem pe generosii, condamnand tara pentru anul viitor.

Am mai trait experienta asta in 2007 si 2008. (...) Imi pare rau de fiecare pensionar, de fiecare functionar public, dar criza economica nu-ti da nicio sansa sa ramai in afara cifrelor, daca vrei sa fii responsabil" - Traian Basescu, 16 noiembrie 2011, Radio Romania Actualitati.

Cand Sorin Frunzaverde anunta, la sfarsitul lui ianuarie, ca premierul Emil Boc a fost mandatat de partid sa negocieze cresterea pensiilor si salariilor cu 5%, din aprilie, Traian Basescu le raspundea asa jurnalistilor curiosi sa afle mai multe asa:

"Insistati pe un lucru pe care nu presedintele poate sa-l spuna. Cei care ieri faceau declaratii sa va spuna de unde si cu siguranta Guvernul, Parlamentul vor aproba. Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani. Nu am competenta politicienilor care ieri dadeau solutii" - Traian Basescu, 31 ianuarie 2012.

Si, dupa doar o luna si cateva zile, ca si cum tot ce fusese afirmat era deodata sters din istorie, Traian Basescu se prezinta in Parlament ca sa isi expuna noua revelatie economica, bazata pe aceleasi cifre.

"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor. Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor" - Traian Basescu, 7 martie 2012, discursul din Parlamentul Romaniei.

Inainte de a patrunde si mai in profunzime in strategia politica a presedintelui, de mare responsabilitate si de un inalt patriotism, care lupta constant cu demagogia si populismul Opozitiei, sa vedem cateva dintre primele efecte ale unei astfel de posibilitati.

In cazul in care ar deveni realitate, "reintregirea" veniturilor bugetarilor la mijlocul lui 2012 ar veni in contradictie in primul rand cu Legea responsabilitatii fiscale, care interzice astfel de majorari cu sase luni inainte de alegeri.

Insa acest detaliu nesemnificativ va lucra cum nu se poate mai bine pentru planul invincibil al presedintelui. Singura explicatie va fi ca nu sunt cresteri, ci "intregiri de venituri". Iar cine se va opune se va fi transforma automat, singur, in dusmanul poporului care nu vrea binele Romaniei.

De asta si este sigur Traian Basescu... ca nimeni nu i se va opune. Pe asta a si mizat de altfel. Opozitia deja a salutat masura, ba chiar a promis sa se intoarca in Parlament ca sa voteze cresterile. Doar nimeni nu vrea sa rateze o astfel de pomana electorala.

Dar ceea ce pentru Opozitie vrea sa fie o participare la pomana porcului din ajunul alegerilor, pentru presedinte si coalitia de guvernare e mita electorala in toata regula, care ar trebui sa fie pedepsita nu doar conform principiilor bunei guvernari, ci potrivit unei legi care inca nu a fost nici scrisa, nici votata - a responsabilitatii in fata colapsului si falimentului indus de incompetenta, iresponsabilitatea si populismul politicienilor.

Are cineva macar o idee despre ce inseamna "reintregirea" veniturilor tuturor bugetarilor la valoarea lor dinainte de taierea cu 25%?

Paradoxal, in a doua parte a discursului sau din Parlament, dupa ce a ordonat revenirea la vechile salarii, Traian Basescu a avertizat ca in a doua parte a anului va urma o revenire a crizei. Dar noi sa stam linistiti ca suntem pregatiti pentru ea. Cum? Marind salariile actuale cu 16%, pentru ca angajatii nu si-au recuperat pana acum decat 11 puncte procentuale dupa marirea cu 15% de la inceputul lui 2011.

Daca criza economica era tratata in 2010 - an dupa alegeri - cu taieri bugetare, vedem ca in 2012 aceeasi criza e tratata - in an electoral - cu mariri desantate ale veniturilor angajatilor din sistemul public.

Aici se ascunde un alt punct al strategiei castigatoare a lui Traian Basescu - nimeni nu tine minte nimic, iar realitatea e fabricata de Putere.

Pentru cine se iluzioneaza ca incoerenta prezidentiala e fumata de popor si nu mai are efect, sa isi aminteasca de vehementa cu care Traian Basescu il acuza pe Tariceanu, in 2008, ca nu vrea sa mareasca salariile profesorilor cu 50%. Asta dupa ce el promulgase legea si se jura in fata tuturor romanilor ca sunt bani. Pentru ca apoi sa il acuze direct pe Tariceanu de subminarea economiei nationale.

Sau am putea sa ne amintim de momentul cand acelasi Basescu se lauda in acelasi Parlament cu cele mai mari cresteri de salarii si pensii din primul sau mandat. Pentru ca apoi... sa urmeze ce a urmat.

A castigat alegerile, iar romanii au platit pretul celei mai incoerente politici din lume. Nimic nu s-a schimbat intre timp, iar poporul e acelasi. Urmeaza alegerile si inca o runda in care jucatorul care va trisa cel mai mult va lua tot potul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Traian Basescu majorari salarii bugetari, #Basescu salarii majorate, #Basescu taieri salarii bugetari , #presedinte