De ne-am vinde lasitatea si prostia! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 13:29
8540 citiri
De ne-am vinde lasitatea si prostia! (Opinii)
Foto: Daylife

Exista un aspect asupra caruia Traian Basescu are perfecta dreptate: avem o clasa politica de o teribila lasitate. Si de o teribila ipocrizie as adauga eu. Iar cazul Rosia Montana este un exemplu perfect.

De ani de zile, mai precis din 2007, povestea aceasta treneaza intr-un razboi de gherila intre sustinatorii si adversarii, mai mult sau mai putin interesati direct, ai deschiderii exploatarii de aur. Nu e o chestiune usoara si nici certa.

Exploatarea cu cianuri functioneaza in perfecte conditii de siguranta si in alte tari ale lumii, de exemplu, Finlanda. Sunt insa multe alte modele importate de Romania si perfect functionale in tarile lor de origine, dar care in Romania s-au dovedit un fiasco. La impumutat si deformat modele suntem specialisti. Iar in cazul cianurilor efectele unui esec ar fi mai mult decat dezastruoase pe termen foarte lung.

Interesant este ca linia de demarcatie intre tabere nu respecta aliniamentul Putere - Opozitie. Avem in tabara presedintelui oponenti fermi ai proiectului, precum Monica Macovei, si avem in tabara Opozitiei sustinatori ai proiectului Rosia Montana, precum sotia presedintelui PNL, Adina Valeanu, care, in urma cu ceva vreme organiza la Bruxelles un seminar in favoarea Gold Corporation. Asadar, o dilema grea.

Dar nimeni n-a spus ca guvernarea unei tari este o chestiune usoara. Si tocmai de aceea, autoritatile ar fi avut obligatia sa decida ce prefera: riscul unei contaminari majore sau ratarea unei oportunitati economice. Indiferent care ar fi fost alegerea, in mod cert cineva ar fi contestat-o vehement, cu costuri electorale inevitabile.

Dar toate acestea nu justifica sub ncio forma pasarea problemei vreme de 5 ani de zile. Guvernul Romaniei, ca se numea Tariceanu, ca se numea Boc, ca se numeste Ungureanu trebuia, trebuie sa ia o decizie politica transanta, pe baza verdictului negativ sau pozitiv al Ministerului Mediului indiferent ca-l conducea Sulfina Barbu, Laszlo Borbely sau il conduce Attila Korodi. Da sau ba! Ei bine, nimeni n-are curajul sa spuna da sau ba, pentru ca nimeni nu vrea sa-si asume costul politic al deciziei.

Cuprumin este un alt exemplu din aceeasi poveste tragica a iresponsabilitatii politice. Personal, am mari indoilei ca Roman Copper Inc. reprezenta solutia ideala de privatizare a companiei. Dar de aici pana la a prezenta esecul privatizarii drept o mare victorie e cale foarte lunga. Pentru ca decizia de principiu a privatizatii Cuprumin este perfect corecta. Cum sa te bucuri ca ai ramas pe cap cu o gaura neagra, ratand posiblitatea de a exploata in conditii corespunzatoare si neriscante un zacamant natural, cu veniturile aferente acestei activitati, de la redevente, la impozite si taxe.

Vanzarea Cuprumin a fost insotita de o intreaga isterie a nevanzarii de tara. Cum sa vinzi zacamintele de cupru ale tarii? Nu le vinde nimeni! Nu urmau si nu urmeaza sa fie vandute rezervele de cupru ale Romaniei. Trebuie vanduta doar o companie depasita fiananciar si tehnologic, care are nevoie de investii consistente pentru a functiona normal, la pachet cu dreptul de exploatare a cuprului pana in 2019, in conditiile unui plan de exploatar ce urma sa fie convenit cu guvernul. Care e problema? Eu inca nu o vad, daca dam la o parte gogorita cu vanzarea zacamantului.

Este in toata aceasta poveste a Cuprumin o plonjare abrupta in repertoriul anilor 90, la care clasa politica revine din lipsa de argumente si idei mai bune. Prostia, ipocrizia, lasitatea au fost si raman retele sigure ale baltirii Romaniei de 22 de ani incoace. Bine ar fi sa le vindem intai pe ele, pentru ca apoi caruta sa schimbe rotile patrate cu unele rotunde!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Rosia Montana Traian Basescu, #Cupru Min vanzare, #Basescu Cupru Min , #presedinte