De partea cui au jucat serviciile secrete in 2012? (Opinii)

Marti, 25 Iunie 2013, ora 07:31
5536 citiri
De partea cui au jucat serviciile secrete in 2012? (Opinii)
Foto: Arhiva

Incet-incet, lucrurile incep sa se clarifice. Jurnalistii, analistii si oamenii politici care aveau o banuiala ca serviciile secrete au facut jocul presedintelui capata noi si noi confirmari.

Astfel, un bun cunoscator al cutumelor serviciilor secrete, specializat candva ca sef al Radioului roman in serviciile aparatului comunist de propaganda, dar si fost comentator al Europei Libere, e vorba de Vladimir Socol, ne spune clar: "It is no secret in Romania that Basescu's effective work with the intelligence services made it possible to protect the constitutional order in 2012 and stabilize the internal situation, maintaining at the same time the services' political neutrality". Aproape ca nu mai e nevoie de traducere.

Munca efectiva cu serviciile

Fireste, informatia ca presedintele "efectiv lucreaza cu serviciile secrete" nu e noua, dar regimul in care se intampla asa ceva nu are nimic a face cu democratia adevarata, ci cu statele totalitare. Or noua ni s-a inoculat ideea ca domnul Basescu e "ultimul mohican" in lupta cu puterea uselista acaparatoare de justitie si stat de drept, ceea ce nu se potriveste deloc cu folosirea serviciilor secrete.

Asadar, acesta e omul care a condamnat comunismul? Lupta el cu ramasitele dictaturii daca in loc de Constitutie si lege prefera sa "conduca" tara, cica dupa bunul plac, folosindu-se de oameni experimentati din SRI si SIE? Sa vedem.

Fara servicii murea democratia?

Mai zice Vladimir Socol ca in 2012 serviciile noastre secrete au reusit sa protejeze ordinea constitutionala si situatia interna... Sa le reamintim nu doar lui Vladimir Socol, ci si altora care au imbratisat aceasta idee, ca ordinea constitutionala si situatia interna nu au fost periclitate de nimeni, singurul amenintat sa-si piarda pozitia si postul fiind presedintele Basescu.

Si nu de catre cuplul Antonescu-Ponta, nici de catre "penalii" din Parlament, ci de catre cele peste 7,4 milioane de voturi, recte aproape 90% dintre participantii la referendumul de demitere.

In aceste conditii, aprecierea sefului CIA, John O. Brennan, la adresa serviciilor noastre secrete e de inteles: cand aproape 90% din populatie hotaraste ceva, iar serviciile secrete reusesc sa intoarca rezultatul, e clar ca au dat dovada de "profesionalism, competenta, hotarare, motivare, integritate si curaj".

Atata doar ca serviciile nu au jucat de partea majoritatii, nici parlamentare, nici a populatiei, ci de partea domnului Basescu, presedintele suspendat atunci.

Spionii isi servesc doar patria

Sa vedem cum se intampla lucrurile in democratiile luate de noi ca model: daca in chestiunile curente CIA/FBI, MI5/6, Mossad... asculta comanda la conducator(i), atunci cand izbucneste din te miri ce un conflict la varful puterii, serviciile inteligente trec invariabil de partea poporului, respectand concomitent in litera si spiritul lor legile dupa care functioneaza, dar si vointa populara.

Ceea ce nu inseamna ca serviciile noastre secrete au gresit: ele au interpretat legea asa cum le-a dictat constiinta. Si asta fiindca legile romanesti permit interpretarea.

Nu numai ca permit interpretarea, dar unele dintre ele nu pot fi aplicate pana cand Guvernul, CCR sau o alta autoritate nu emite un edict ca sa stim daca intra in vigoare si cum s-o interpretam. De aceea, in Romania totul e interpretabil. Inclusiv adevarul, dreptatea, inclusiv... orice.

In plus, John O. Brennan mai face o apreciere, dar nu stiu daca va mai fi la fel de laudata ca precedenta, cel putin in tara sa, si anume ca SIE si SRI si-ar fi "mentinut in acelasi timp neutralitatea politica". Sa fim seriosi. Nu cred ca exista in spatiul nostru public vreo dovada ca n-ar fi fost trup si suflet alaturi de presedintele suspendat.

Praf in ochi

Dupa aceste citate, apar, vrem, nu vrem, cateva evidente: in afara serviciilor secrete, nimeni altcineva nu putea desfasura o ofensiva masiva de sustinere si imagine in exteriorul Romaniei.

Asa cum nimeni in afara, de data aceasta, a serviciilor interne, nu se putea ocupa de taraganarea publicarii rezultatelor recensamantului populatiei din 2011, nici de neactualizarea listelor electorale de catre Ministerul de Interne condus atunci de Ioan Rus. Care, dupa indeplinirea cu mult zel a datoriei, s-a retras.

Abia acum intelegem de ce datele recensamantului din 2011 erau extrem de importante: nu e zi sa nu apara noi informatii despre CNP-uri lipsa/gresite, despre 8-18 insi inregistrati la aceeasi adresa, desi adresa are o singura camera... Semn ca batalia se declansase inca de atunci.

Mai urmeaza sa ni se demonstreze ca suntem tot 23 milioane ca sa stim de partea cui lucreaza serviciile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Servicii secrete crize politice, #Romania SRI SIE presedinte , #presedinte