Deceptia si singuratatea presedintelui Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 13:42
9364 citiri
Deceptia si singuratatea presedintelui Basescu (Opinii)

Cu o lovitura aspra, Traian Basescu a spulberat voiosia care cuprinsese coalitia dupa ce PSD a intrat pana la gat in scandalul Geoana si a lansat un avertisment cat casa in directia democrat liberalilor. In spatele acestui avertisment, este insa din ce in mai vizbila teribila singuratate a presedintelui, tot mai indepartat de partidul sau.

Am aflat asadar de la insusi Traian Basescu ca Emil Boc stia de vreo 6 luni de zile ca se intampla lucruri necurate la primaria Cluj, caci premierul primeste, nu-i asa, aceleasi informatii ca si presedintele. A stiut si totusi, spre cinstea lui, pare sa nu-l fi avertizat pe Sorin Apostu ca este in vizor, a acceptat adoptarea codului etic desi se astepta ca urmasul sau la primarie sa fie unul dintre primii caruia sa-i fie aplicate prevederile inasprite.

E drept, nu ii recomanda si demisia de la primarie, dimpotriva, asa ca pana la o hotarare definitiva, Sorin Apostu poate fi recuperat, dupa modelul Solomon, in UNPR. Iar Gheorghe Falca, de exemplu, stie foarte bine cat de mult poate dura un proces si ce bine poti fi primar cu dosar la DNA. Totusi, e cert ca in acest moment niciun democrat liberal nu se poate astepta sa fie avertizat si protejat si niciunul nu poate sta linistit.

De altfel presedintele a tinut sa sublinieze apasat ca mai sunt si alti politicieni din administratia locala in vizorul DNA, nu doar de la putere e drept, dar si din zona PDL.

"Pentru mine sunt o mare deceptie", a declarat Traian Basescu. Are si motive, dar nu de uimire. Caci coruptia din partid nu a crescut deodata. Ea s-a dezvoltat de ani de zile, de pe vremea cand democratii suspinau in opozitie dupa practicile si bunastarea pesediste, pe care acum nu numai ca le aplica, ci le si desavarsesc. Iar Traian Basescu a fost martorul, mai degraba impasibil, al acestei evolutii. Ma tem insa ca la vremea cand putea sa faca ceva a fost intransigent numai cu coruptia adversarilor, iar acum, cand PDL este scufundat pana la gat in mizerie, nu prea mai are ce face. Tot ce poate si, din fericire, se pare ca si face, este sa lase DNA sa decimeze un partid putred.

Dar tocmai pentru ca practicile corupte ale PDL nu sunt o noutate, nu cred ca ele sunt principala sursa a dezamagirii presedintelui. Partidul acesta, corupt cum e el, era totusi suportabil cat timp era ascultator. Nu mai este.

"Nu ma satisface aceasta solutie cu doua camere si cu 388 de parlamentari (adoptata de coalitie n.r.) Polticienilor de la PDL care sunt cinstiti le recomand sa sustina initiativa USL care vizeaza 300 de parlamentari. Mi se pare corecta, macar raspunde unui deziderat - 300 de parlamentari". De-abia vorbele acestea ascund intreaga dezamagire si singuratate ale lui Traian Basescu, care a ajuns sa se regaseasca mai degraba intr-un proiect al Opozitiei prin excelenta antireformsita, decat in proiectele partidului sau si ale majoritatii pe care a creat-o tocmai pentru a face reforma.

Este clar ca intelegerea din coalitie pentru reducerea numarului de parlamentari a fost o pacaleala populista, aruncata pe piata in momentul propice al crizei din PSD. Caci reducerea numarului de parlamentari la 388 nu este, de fapt, o reforma, ci un efect matematic, pe actuala lege, al scaderii populatiei Romaniei, dupa cum se profileaza in urma recensamantului. Asa ca mimam reforma, dar nu acceptam o scadere drastica, la 300, a numarului alesilor, dupa cum a statuat referendumul din 2009, caci n-am putea multumi pe toata lumea. Si vorba aceea, ca la ospat, "mai bina sa ramaie, decat sa nu se-ajunga". In plus, regionalizarea a fost ingropata, desi presedintele conditionase de ea comasarea alegerilor, comasare care se indreapta totusi voios spre legiferare.

Emil Boc da vina pe Opozitie si pe partenerii de coalitie pentru toate aceste nici macar jumatati de masura. Ca nu vrea UDMR, ca nu vor minoritatile, ca nu vrea Ponta, ca nu vrea Antonescu. Asa e, nu vor. Dar PDL vrea? Vrea PDL reforma autentica, decimarea baronilor si a clientelei? Nu cred. Si nu crede nici Traian Basescu cat timp a ajuns sa-i trimita pe democrat liberalii cinstiti sa se alature USL.

Asta e marea drama a lui Traian Basescu si ma tem ca din cauza ei orice razboi cu tarele de fond ale societatii este deocamdata imposibil. PDL are agenda lui, Emil Boc este un om onest, dar incapabil sa reziste presiunii baronilor, asa ca proiectele presedintelui sunt promovate numai in masura in care nu deranjeaza prea tare interesele greilor democrat liberali.

Replica lui Traian Basescu nu este doar una penala, prin libertatea totala lasata DNA, cat si una politica. In Germania, presedintele se arata incantat ca pe scena politica ar putea aparea noi forte. Noua Republica este, de altfel, un subiect teribil de enervant pentru PDL. Dar nu cred ca Traian Basescu mai are timpul si popularitatea necesare pentru a impune o noua constructie politica, ce sa-i puna in practica ideile abandonate de PDL. Tot ce poate face este sa-si pedepseasca odraslele tradatoare. Dar asta nu foloseste Romaniei.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Traian Basescu USL, #Traian Basescu Apostu Boc, #Basescu primaria Cluj , #presedinte