Declaratia de la Baku, semnata de presedintii AGRI

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 22:03
1479 citiri
Declaratia de la Baku, semnata de presedintii AGRI

Presedintii Romaniei, Traian Basescu, Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, si Georgiei, Mihail Saakashvili, si primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban, au semnat, marti, "Declaratia de la Baku", prin care se exprima sprijinul politic pentru implementarea proiectului Interconectorului Azerbaidjan - Georgia - Romania - Ungaria (AGRI).

Intr-un comunicat, transmis Agerpes de Administratia Prezidentiala, este reliefat rolul fiecarui stat in acest proiect: Azerbaidjan ca producator de gaze naturale, Georgia ca tara de tranzit, Romania pentru asigurarea accesului direct al gazelor naturale din Azerbaidjan catre Europa, Ungaria ca element de legatura cu piata de gaze central-europeana si capacitatea de inmagazinare a celor doua state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, Declaratia reafirma sustinerea pentru proiectele din cadrul Coridorului Sudic si interesele convergente in domeniul energiei ale semnatarilor si beneficiile reciproce pe care AGRI le poate aduce celor patru state.

"AGRI este un proiect de pionierat in domeniul Gazelor Naturale Lichefiate (LNG) la Marea Neagra si raspunde prioritatii Uniunii Europene privind diversificarea surselor de energie si a rutelor de transport. AGRI valorifica atat resursele naturale ale Azerbaidjanului, cat si pozitiile strategice ale Georgiei, Romaniei si Ungariei, oferind o alternativa pietei de energie din Europa. Proiectul AGRI este un rezultat concret al Parteneriatului Strategic incheiat intre Romania si Republica Azerbaidjan", precizeaza comunicatul de presa.

Totodata, conform sursei citate, AGRI devine o prima contributie a Romaniei la securitatea energetica pe termen lung a Uniunii Europene, reprezentand cea mai scurta si directa ruta de transport al gazelor naturale azere pe piata europeana si un proiect complementar gazoductului Nabucco.

Prezent la summitul AGRI de la Baku, care a avut loc luni si marti, presedintele Traian Basescu a reafirmat angajamentul Romaniei de a sustine materializarea AGRI, inclusiv prin constituirea Companiei de Proiect si a Secretariatului AGRI, care vor avea sediul la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#declaratie Baku, #Traian Basescu Baku, #AGRI declaratie , #presedinte
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3