Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Declaratiile lui Basescu infurie Rusia - vezi reactia oficiala a Moscovei

Joi, 30 Iunie 2011, ora 14:47
17660 citiri
Declaratiile lui Basescu infurie Rusia - vezi reactia oficiala a Moscovei

Presedintele Traian Basescu i-a suparat pe rusi. Declaratia sefului statului potrivit careia in 1941 si el ar fi ordonat trupelor romane sa treaca Prutul pentru a ataca URSS a starnit un val de nemultumiri in Rusia.

Intr-un mesaj postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, purtatorul de cuvant al institutiei, Alexander Lukashevici, afirma ca "o asemenea bravada nerusinata profaneaza memoria milioanelor de victime ale fascismului".

Lukashevici mai spune ca este si mai trist faptul ca aceasta declaratie a fost facuta chiar in ziua in care se implineau 70 de ani de la Razboiul pentru Apararea Patriei.

Curios este insa faptul ca reactia Rusiei vine la aproape o saptamana dupa ce Traian Basescu a facut aceste declaratii, la B1 TV.

Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)

"Rusia este iritata de recentele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu cu privire la evenimentele din 1941. Presedintele a spus ca, daca era in locul maresalului Ion Antonescu in 1941, ar fi trimis, de asemenea, trupe pentru a participa la agresiunea Germaniei naziste impotriva Uniunii Sovietice.

Este si mai trist ca o astfel de declaratie a fost facuta in ziua in care se implineau 70 de ani de la Razboiul pentru Apararea Patriei, in urma caruia si-au pierdut viata 27 de milioane de persoane. Declaratia nu poate fi justificata nici prin actualele circumstante politice si nici pusa pe seama intrebarilor provocatoare ale jurnalistilor", a afirmat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukashevici, intr-un mesaj postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Lukashevici mai spune ca o asemenea declaratie jigneste memoria milioanelor de victime ale fascismului.

"Este evident ca o asemenea bravada nerusinata, care justifica agresiunea fascista si jigneste memoria milioanelor de victime ale fascismului, este inacceptabila si trebuie sa primeasca o apreciere adecvata din partea Europei civilizate", sustine purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Reactiile politice din Romania

Contactati de Ziare.com, reprezentati MAE au spus ca nu comenteaza deocamdata reactiile Rusiei la declaratiile presedintelui Traian Basescu.

Fostul ministru de Externe, Teodor Melescanu de la PNL, a declarat ca Traian Basescu a facut o gafa monumentala fata de Rusia, care are o sensibilitate fata de acest subiect.

"Declaratia presedintelui e o gafa monumentala. Facuta la un colt de masa, cu doi ziaristi, sa spuna 'da, as fi facut si eu', deci fara sa fie pus intr-un anumit context. Poti face si lucruri din astea, sa exprimi un punct de vedere, dar nu asa, fara nuantari, fara nicio punere in context, pentru ca ai reactii", a spus Melescanu, pentru Ziare.com.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlatean, a declarat ca scandalul a fost provocat de Traian Basescu in mod intentionat.

"Asistam la un nou episod dintr-un sir interminabil de scandaluri legate de activitatea lui Traian Basescu ca sef al statului. E un nou episod care nu ne ajuta cu absolut nimic pe noi, romanii. (...) Traim decat intr-un permanent scandal generat de seful statului", a spus si Corlatean, pentru Ziare.com.

Ponta: Reactia Rusiei fata de declaratia lui Basescu este corecta

Si presedintele PSD Victor Ponta a dat dreptate Rusiei: "Reactia SUA si a Rusiei reprezinta un semnal corect pentru un gest incorect. (...) Cred ca Traian Basescu a gresit fundamental prin modul in care a interpretat actiunile istoriei. Nu esti presedinte al tarii ca sa spui exact pe cine iubesti sau urasti", a declarat Ponta, intr-o conferinta de presa.

Saptamana trecuta, Traian Basescu a fost intrebat de ziaristul Ion Cristoiu, in cadrul unei emisiuni televizate, daca ar fi ordonat trupelor romanesti sa treaca Prutul si sa intre pe teritoriul sovietic, asa cum a facut-o maresalul Ion Antonescu. Seful statului a raspuns: "Da. Pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci, probabil ca as fi facut-o."

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu Germania Rusia, #Basescu declaratii MAE rus, #Basescu reactie Rusia, #Basescu nerusinare , #presedinte