
Cartea Adrianei Saftoiu, Cronica de Cotroceni, nu este o bomba de presa, nu prezinta nicio dezvaluire senzationala de care publicul sa nu fi avut idee sau pe care presa sa nu o fi speculat sau imaginat.
Si, totusi, la finalul cartii afli cateva lucruri care pana acum faceau parte doar din mitul urban. Se adeveresc unele presupuneri, se intaresc o serie de banuieli, in timp ce noi semne de intrebare apar la orizontul unui deceniu abia incheiat.
Dupa ce termini de citit cartea, intelegi ca fostul presedinte nici macar nu iese prost per ansamblu. De fapt, portretul lui Traian Basescu ramane la finalul volumului unul evident mai bun decat cel pe care si l-a pictat public in ultimii zece ani. E imaginea unui presedinte care nu a putut sau nu a stiut cum sa fie mai bun decat a fost. Pentru Adriana Saftoiu, mai important decat sa critice mandatele e intelegerea mecanismelor care au dus la finalul celor 10 ani catre ceea ce fiecare a vazut si inteles.
Din reactia pe care Elena Udrea a avut-o in momentul aparitiei "Cronicii de Cotroceni", e usor de intuit starea pe care a impartasit-o si fostul presedinte al Romaniei. Nervii Elenei Udrea au fost si ai lui Traian Basescu, daca e sa ne luam dupa ce a postat pe Facebook in ziua in care mai multe fragmente din volumul proaspat lansat faceau deliciul comentariilor din presa.
Ce durere trebuie sa fi simtit Traian Basescu in momentul in care a vazut ce pasaje a ales presa sa comenteze! De unde stim asa ceva? Din relatarile pe care fosta consiliera si purtatoare de cuvant le prezinta in volum - dependenta lui Traian Basescu de televiziuni, obsesia legata de emisiunile si temele de dezbatere din presa, ore intregi petrecute in fata ecranului pentru a se hrani din nesfarsitele isterii de la un post sau altul.
Si apoi dorinta de "a pune la punct" jurnalisti, ziare si televiziuni care nu-i erau favorabile - o pierdere sau o abandonare in scandaluri si razboaie care spune totul despre ce mize a avut fostul presedinte. Nu ca toate acestea nu s-ar fi observat si simtit din plin in cele doua mandate, dar confirmate de un ochi martor din interior, ele urca inca un grad pe scara autenticitatii.
In mod ironic, primul care ar trebui sa citeasca volumul Adrianei Saftoiu ar fi chiar fostul presedinte al Romaniei. Lectura l-ar ajuta poate sa se inteleaga mai bine pe sine si sa-si explice, macar acum la sfarsit de mandate, de ce si unde a esuat. "Cronica de Cotroceni" propune o grila de lectura o modului in care si-a inceput primul mandat si spune cum acest debut a pus baza pentru tot ceea ce avea sa urmeze.
La fel se poate spune si despre prezenta si influenta Elenei Udrea si a cercului sau de interese pe langa Traian Basescu, factori care ar explica o mare parte din esecul fostului presedinte. Este si teza pe care cei mai multi dintre fostii sustinatori ai presedintelui au ales sa o foloseasca pentru a-si explica esecul.
Dar cartea propune si o alta explicatie, mai eficienta si mai usor de integrat cu tot ceea ce stim deja.
O parere bolnav de buna despre sine, credinta ca nimeni nu stie mai bine decat el ce si cum trebuie facut, incapacitatea de a asculta si de a colabora, un orgoliu nemasurat - pe scurt, o iubire de sine prea mare, un narcisism scapat de sub control au facut ca Basescu sa sacrifice presedintele de dragul omului cu toate slabiciunile sale.
Doar o astfel de iubire imposibila poate anihila norocul de a fi primit tot ce si-a dorit pentru a schimba si transforma tara.
Care esec Leca?
Esecul... Vezi tot