Diagnosticele grele ale lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 10:17
12666 citiri
Diagnosticele grele ale lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

In prima sa referire publica la protestele declansate in urma cu aproape doua saptamani, Traian Basescu s-a dovedit din nou un foarte bun diagnostician.

A definit foarte corect compozitia manifestatiilor de strada: Opozitie flamanda de putere si fara solutii, dirijata din umbra de Ion Iliescu, pentru care haosul este cea mai buna veste si singura sansa; televiziunile controlate de securisti verosi; tot felul de fosti privilegiati, precum coloneii de munci agricole, propagandisti ai PCR care-si revendica violent statutul pierdut, cu totii capuse pe trupul firav al unui protest justificat al oamenilor onesti si pe buna dreptate nemultumiti. Iar acesti protestatari onesti au nevoie, spune presedintele, de "mai multa explicatie si solutii". Asa este.

Si as propune sa incepem, de incalzire, cu doua explicatii. Daca tot vorbim despre securistii care patroneaza televiziuni, ce cauta printre invitatii la ceremonia de investire a lui Cristian Diaconescu, unul dintre primarii Capitalei de-abia desprins de sub aripa securistului cu pricina, pe care l-a slujit constiincios pana cand interesele si frustrarile electorale l-au impins in tabara adversa, adica direct in Palatul Cotroceni? Ce cauta marti seara la Cotoroceni Catalin Popescu Piedone, inca membru al PC (daca n-o fi fost exclus cu discretie intre timp)?

Si daca tot vorbim despre colonei specializati in munci agricole si propaganda, poate ne explica pana la urma presedintele ce mari fapte de arme in domeniul intendentei il recomanda pe Gabriel Oprea pentru gradul de general si pentru cele 4 stele de pe umar, jumatate primite de la chiar actualul presedinte?

Si de la cine sa vina solutiile si explicatiile pentru oamenii pe buna dreptate suparati? Fin diagnostician cum este, mi-e imposibil sa cred ca Traian Basescu nu a inteles cat de decredibilizat este guvernul. Nu cred sa nu fi inteles ca solutiile si explicatiile actualului cCbinet nu mai sunt credibile chiar si atunci cand sunt corecte. Sunt foarte putini, sub 10%, cei care mai pot accepta altceva decar demisia de la Elena Udrea, de la Gabriel Oprea, de la Ioan Ariton sau Emil Boc. Daca Traian Basescu vrea intr-adevar sa ofere poporului solutii si explicatii trebuie sa gaseasca alti mesageri pentru ele.

Si mai exista un diagnostic pe care Traian Basescu nu-l poate evita. Presedintele experimenteaza acum poate cel mai tragic moment al carierei sale prezidentiale. Mai tragic decat cel al suspendarii, as zice. Pentru prima data Traian Basescu constata pe viu, dincolo de procentele din sondaje, ca a pierdut poporul si implicit cel mai important atu al sau ca politician.

De-a lungul parcursului sau politic si al nenumaratelor batalii pe viata si pe moarte pe care le-a dus, presedintele a facut mereu apel la acest argument esential. Mereu trimiterea la popor a fost atu-ul sau ultim, pentru ca Traian Basescu nu a pierdut nicio confruntare electorala la care a participat. Acest atu l-a facut lider incontestabil al partidului sau, in virtutea lui a fost ascultat fara cracnire.

In 2007, in momentul suspendarii, Traian Basescu avea acest atu. Relatia sa cu electoratul era puternica si stabila, oamenii au iesit in strada pentru el, iar rezultatul referendumului pentru demitere a fost zdrobitor. Si in 2009, aura sa, desi slabita, era inca destul de puternica pentru a-si asigura o victorie la limita.

Acum insa nu mai are acest atu. Pentru prima data, Traian Basescu este respins de popor. E drept, impotriva lui scandeaza doar cateva mii de oameni. Insa nimeni nu scandeaza in favoarea lui. Adversitatea vocala fata de presedinte este dublata de una si mai greu de dus, tacuta. Ele l-au redus pentru prima data la tacere pe presedinte. Si fara acest apel ultim la popor, Traian Basescu nu mai valoreaza foarte mult ca politician.

De ce l-a abandonat poporul pe Traian Basescu? Cred in continuare ca principalul motiv nu trebuie cautat in masurile de austeritate. Au avut si ele rolul lor, dar nu exclusiv si nici macar nu sunt convinsa ca principal. Chiar presedintele recunoaste ca a castigat al doilea mandat imediat ce bugetarii au fost trimisi cate 4 zile pe luna in concediu fara plata.

Traian Basescu deconteaza dezamagirile repetate in chestiunile esentiale: anticoruptia, anticlientelismul si reformarea clasei politice, deconteaza guvernarea Boc pe care a sustinut-o dincolo de limitele ei suportabile, deconteaza inconsecventele, reevaluarile, compromisurile compromitatoare. Adica deconteaza raspunsurile lipsa sau necredibile la intrebari precum cele despre care vorbeam la inceput.

Citește și:
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
Parlamentul României își reia activitatea în prima sesiune din 2023 miercuri, 1 februarie. Coaliția de guvernare are pe masa priorităților mai multe proiecte pentru respectarea termenelor...
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...