Discursul presedintelui Traian Basescu - fragmente si cateva intrebari (Opinii)

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 15:37
4013 citiri
Discursul presedintelui Traian Basescu - fragmente si cateva intrebari (Opinii)

Mult asteptata "interventie cu romanii" a presedintelui republicii a fost comisa miercuri seara. Romanilor inghetati prin blocurile debransate de la incalzire sau blocati pe drumurile nationale de ofensiva iernii, li s-a infatisat un alt Traian Basescu - senin, calm, politicos, facand vizibile eforturi sa nu ironizeze, sa nu jigneasca.

Presedintele a dovedit ca ar fi avut capacitatea, in acesti aproximativ sapte ani de cand a este sef al republicii, sa se comporte asa cum ii cere Constitutia si bunul simt - cu echilibru si cumpatare, cu echidistanta si in spirit democratic.

Daca aparitia efemera a unui alt chip al presedintelui republicii o salutam si o incurajam, continutul discursului ne determina sa-i adresam lui Traian Basescu cateva intrebari, pentru a scoate din zapada mesajul real pe care domnia sa doreste, de fapt, sa-l transmita.

Insusi presedintele ne-a promis ca va acorda, in zilele urmatoare, mai multe lamuriri. Va invit sa rememoram si sa punem cateva intrebari presedintelui republicii.

Fragment: "Legile extrem de controversate sau care nu au fost foarte bine primite de cei carora li se adresau, Codul penal, Codul comercial, codul de procedura penala, codul de procedura comerciala (...) legi destinate sa reformeze justitia, restructurarea aparatului bugetar, (...) legea raspunderii magistratilor, Codul muncii, Legea educatiei, o lege care a impins catre reformarea unui sistem extrem de mare, Legea asistentei sociale, de asemenea, extrem de discutata si care a afectat un numar considerabil de oameni, care de multe ori traiau nejustificat din ajutoare sociale.

Sunt doar cateva exemple care arata ca procesele de modernizare a statului, simultan desfasurate cu procesele prin care am incercat restabilirea echilibrelor macroeconomice, au dus la o situatie de nemultumire intr-o larga parte a societatii romanesti."

Intrebare: Caracterul extrem de controversat al legilor si faptul ca nu au fost foarte bine primite de beneficiari sunt cauzate de continutul lor (solutii impuse de FMI si UE, lipsa de alternative pentru disponibilizati, favorizarea politizarii sistemului etc.) sau de modul prin care au fost adoptate (mimarea dezbaterii publice, lipsa de transparenta, asumarea de catre Guvern si eludarea mecanismului parlamentar, implicarea neconstitutionala a presedintelui in conceperea, adoptarea si implementarea acestor legi etc.)?

Fragment: "Peste 80% dintre romani au votat pentru parlament unicameral si pentru un numar maxim de 300 de parlamentari. Toate partidele fara exceptie se fac ca uita de votul pe care romanii l-au dat in noiembrie 2009."

Intrebari: Cum va rezolva criza economica fara precedent in care se afla Romania reorganizarea unicamerala a Parlamentului (se vor adopta legi reformatoare mai bune, dezbaterile vor fi mai eficiente)? Cum va elimina coruptia, ipocrizia si cinismul parlamentarilor noua formula de organizare a Parlamentului (300 de parlamentari vor fi mai putin corupti si mai onesti decat parlamentarii de acum etc.)?

Care sunt criteriile in temeiul carora s-a stabilit numarul de 300 de parlamentari (organizarea administrativa a tarii, numarul de cetateni cu drept de vot etc.)? Cum va functiona un parlament unicameral intr-o tara care va fi reorganizata in regiuni (cati din parlamentari vor reprezenta regiunile, cati judetele, cati colegiile etc.)?

Fragment: "Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale. (...) Va trebui sa cream locuri de munca valorificand banii europeni prin crearea de intreprinderi mici si mijlocii si prin redeschiderea exploatarilor miniere care au devenit rentabile ca urmare a cresterii costului metalelor".

Intrebari: Continuarea luptei impotriva coruptiei se refera la baronii partidelor, inclusiv cei ocrotiti de PDL si de unii ministri din guvernele conduse de Emil Boc? Eradicarea evaziunii fiscale va viza si firmele "de partid", inclusiv cele agreate de primari si ministri ai PDL, "abonate" la contracte pe bani publici si europeni? Redeschiderea exploatarilor miniere vizeaza facilitarea controversatei exploatari miniere de la Rosia Montana de catre compania Gold Corporation?

Fragment: "Vreau sa fac o singura observatie la aceasta asumare a partidelor politice, ma refer la toate: PDL, PSD, PNL si ce o mai fi, inclusiv UDMR, UNPR. Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma ele insele."

Intrebari: Care au fost criteriile pe care le-ati folosit pentru a numi prim-ministri si ministri pentru reformarea statului din randul unor partide, inclusiv si mai ales PDL, care, refuzand sa se reformeze, au promovat politici anti-reformatoare si anti-nationale? Lipsa de credibilitate a unui partid anti-reformator a afectat credibilitatea dvs., ca sef al statului, care ati acceptat sa numiti prim-ministri si ministri propusi de partidul respectiv?

O ultima intrebare, de data aceasta proiectand spre un posibil viitor: Domnule presedinte, daca veti fi ales parlamentar, la primele alegeri parlamentare organizate dupa incheierea mandatului de presedinte, si veti fi acuzat si anchetat penal, veti renunta la imunitatea parlamentara?

Acestea fiind spuse, asteptam cu interes iesirile publice prin care presedintele Traian Basescu ne va explica mesajul sau. Sa traiti bine!

Citeste si:
Rareș Bogdan îl ironizează pe Ludovic Orban. ”Îl asigur că-i vom aşeza tabloul pe peretele din sediul central al PNL”
Rareș Bogdan îl ironizează pe Ludovic Orban. ”Îl asigur că-i vom aşeza tabloul pe peretele din sediul central al PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan îl ironizează la RFI pe fostul lider al formaţiunii, Ludovic Orban, după ce acesta a spus că parteneriatul său cu Klaus Iohannis s-a încheiat. "Nu...
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
Sursa: Ziare.com