Disputele Sarkozy-Basescu si viitorul migratiei in UE - Financial Times

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 16:45
4283 citiri
Disputele Sarkozy-Basescu si viitorul migratiei in UE - Financial Times
Foto: Arhiva

Alegerile prezidentiale din Franta vor marca agenda europeana in perioada urmatoare, iar un subiect delicat care va fi amplu dezbatut la Bruxelles este cel al migratiei, au comentat mai multi diplomati europeni pentru un blog gazduit de Financial Times.

Intalnirea de marti dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi ilustreaza pe deplin aceste temeri, se arata in comentariul publicat de Peter Spiegel, seful biroului Financial Times din Bruxelles, pe Brussels blog.

Acesta atrage atentia in special asupra unui paragraf din scrisoarea semnata de cei doi lideri europeni si adresata presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema restrictionarii accesului in spatiul Schengen.

Jurnalistul se arata contrariat in special de ideea crearii unui sistem de paza a frontierelor pan-european, propunere care va fi cel mai probabil aprobata la urmatorul summit UE din iunie.

Propunerea se bazeaza pe functionarea Frontex, cea mai importanta agentie de coordonare a sistemelor de control la frontierele UE, ale carei atributii vor fi modificate in cazul in care propunerile lansate de Sarkozy si Berlusconi vor fi acceptate de ceilalti lideri europeni.

In special tarile nordice si-au exprimat entuziasmul, simtind ca in acest mod Frontex va reusi sa faca fata afluxului de imigranti din tarile din sudul Europei.

O alta propunere la fel de controversata este considerata cea de modificare a regulilor care guverneaza spatiul Schengen.

Cei doi lideri tintesc in special catre Bulgaria si Romania, tari care asteapta sa fie admise in Schengen, in acest an.

La acest capitol, jurnalistul reaminteste disputele publice dintre Sarkozy si omologul sau roman, Traian Basescu, inregistrate la ultimele summit-uri UE, care au fost declansate de modul in care presedintele francez a incercat sa rezolve problema rromilor si care s-au agravat in momentul in care Franta a convins Germania sa se alature blocajului impus Romaniei si Bulgariei referitor la intrarea celor doua tari in Schengen la termenul convenit.

Este de asteptat ca, saptamana viitoare, Jose Manuel Barroso sa vina cu propriile propuneri privind revizuirea regulilor care guverneaza spatiul Schengen, motiv pentru care modul in care vor fi solutionate aceste probleme va fi interesant de urmarit in continuare.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate
Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate
Daniel Băluță, actualul edil al Sectorului 4, a ajuns pentru prima dată primar în 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, ca urmare a tragediei din Clubul...
Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat miercuri, 21 februarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această...
#Romania Schengen, #Basescu Sarkozy, #reguli Schengen , #presedinte