Domnul Basescu vrea... (Opinii)

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 07:33
5825 citiri
Domnul Basescu vrea... (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu e zi in care sa nu ni se spuna ce vrea domnul Basescu. Uneori aflam si ce vor oamenii sai de incredere Udrea, Boc, Turcan... In Romania doar ei vor, adica lumea trebuie neaparat sa stie ce vor Domniile Lor.

Or domnul Basescu n-a fost ales acolo sa vrea ceva si sa ne transmita mereu ce vrea, ci a fost mandatat printr-un soi de contract cu alegatorii care i-au dat votul in schimbul promisiunii de a le indeplini vrerile.

Cand a pasit pragul Palatului Cotroceni, stia foarte bine care erau vrerile noastre.

I le reamintim:

1. sa traim mai bine;

2. sa fie dreptate in tara;

3. sa traim intr-o patrie europeana, dezvoltata si civilizata;

4. sa avem scoli si spitale bine dotate;

5. functionarii statului sa ne respecte.

A rezolvat vreuna din vrerile de mai sus domnia sa si oamenii sai? Pentru ca in fisa postului fiecaruia scrie sa se ocupe de buna guvernare, adica sa nu aiba alta grija decat bunastarea cetatenilor, de la primul om in stat pana la ultimul. De ce nu se intampla asa?

Caci si eu vreau, si nea Ion, si ultimul roman, toti cei 22 milioane vrem cate ceva, dar, chiar daca ne intreaba cineva ce vrem, niciunuia dintre acesti lideri care ne-au cerut votul nu i-a trecut prin cap sa caute o cale de ne rezolva doleantele. Or democratie inseamna sa se indeplineasca vrerile tuturor cetatenilor, nu doar ale catorva lideri.

Reprezentantii si fericirea colectiva

Aproape 50 de ani am trait cica bine prin reprezentantii nostri. Pe vremuri se glumea ca de apartamentele luxoase, casele de stat, salariile mari, masinile de serviciu, magazinele de partid, medicamentele scumpe, marfurile straine din shopurile hotelurilor, de blugi, whisky, cafea, Kent... beneficia clasa muncitoare prin reprezentantii ei. Doar reprezentantii erau capetele de locuitori, noi fiind de mana a doua, a treia...

Azi e la fel. Desi sunt toate la liber, nefiind bani, nu ajung la clasa muncitoare platita in marea sa majoritate cu salariul minim pe economie, cam o sticla de whisky bun. Deci clasa muncitoare merge tot in Paradis, privind doar in vitrine sau la televizor in ce lux traiesc reprezentantii sai.

Vrea, nu vrea

De pilda, domnul Basescu vrea in continuare modificarea Constitutiei si regionalizarea. A mai vrut si altele. Doar ne spune ca le vrea, fiindca de facut nu vrea sa le faca. De ce? Ei, asta nu ne spune.

Caci daca ar vrea cu adevarat sa faca ceva bun pentru noi toti, ar convoca la Parlament, locul unde trebuie sa fim toti reprezentati, unde ar trebui sa se faca politica, si a noastra si a lor, unde vrerile tuturor ar trebui sa ajunga pe masa negocierilor, ceea ce nu s-a intamplat niciodata, asadar i-ar aduna acolo pe toti alesii, impreuna cu expertii, competentii, savantii din Academie si universitati, pe nea Ion si pe duhovnicul sau, pe toti cei ce au in fisa postului respectiva sarcina, i-ar pune la aceeasi masa sa caute cele mai bune solutii pentru Romania. Asa cum se intampla in toate tarile democratice. Dar nu o face.

Cine-l impiedica?

E clar. Cineva sau ceva il impiedica pe domnul Basescu sa-si puna in opera maretele idealuri. Poporul? Nu. I-a dat inca un mandat, asteptand rabduriu indeplinirea promisiunilor. Parlamentul? Nu s-a impiedicat de el nici cand a hotarat cu de la sine putere sa taie salariile si sa imprumute in numele nostru 20 de miliarde de euro.

Acolo are cum-necum o majoritate care nu-i iese din cuvant. Asemeni lui Ulise, legat de catarg sa nu fuga dupa sirene, majoritarii stau cuminti, legati de fotolii sa nu dea bir cu fugitii.

Nu vrea Opozitia? Din contra. Intotdeauna a vrut sa participe la reformarea statului, a Constitutiei, dar nu doar ca decor si aplaudac. Si atunci?

Paradoxul lui Basescu

Mai ramane paradoxul: domnul Basescu nu vrea ceea ce ne spune ca vrea. Adica ceea ce vrea el in fapt nu are absolut nicio legatura cu buna guvernare, nici cu bunastarea si cu dreptatea tuturor, nici cu reformele si modernizarea in fapt, ci doar cu pastrarea puterii personale. A sa si a partidului sau. In vecii vecilor amin.

In timp ce dl Basescu nu vrea ceea ce spune ca vrea, Marea Britanie adopta proiectul unei cai ferate de mare viteza Nord-Sud, Grecia nu renunta la plata celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu/pensie, americanii lanseaza un nou long-courier, China cumpara incet-incet pamantul yankeilor, iar tarile unde criza e doar o poveste reduc taxele si impozitele.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#basescu udrea boc, #Opozitie Constitutie regionalizare, #Basescu reforma , #presedinte