Opinii: Drama medicilor si a pacientilor sau ce nu intelege Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 August 2010, ora 12:25
8193 citiri
Opinii: Drama medicilor si a pacientilor sau ce nu intelege Traian Basescu

"Hai, sa nu mai facem o drama din faptul ca pleaca medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine", ne spune Traian Basescu. Intr-un fel, are dreptate. Dreptul acesta de a ne putea cauta un viitor mai bun in alte tari a fost unul dintre cele mai invidiate si mai ravnite.

Dar atunci cand exercitiul dreptului devine conditie de supravietuire, cand aceasta plecare capata dimensiunile unui exod, cand vorbim depsre pierderea a 15.000 de medici din cei 41.000 pe care-i avea in 2007 Romania vorbim despre o drama. O mare drama.

In primul rand, este drama celor care raman, adica a pacientilor. Ei au parte de servicii medicale tot mai proaste. Cei cu dare de mana, inclusiv presedintele, pleaca in strainatate cand au o problema de sanatate, mai mult sau mai putin grava. Cunosc medici cu experienta, directori de spitale, care si-au facut asigurari private de sanatate in Austria pentru ca socotesc sistemul sanitar din Romania un fel de ruleta rueasca din care scapa cine are noroc si zile.

Pentru pacientii romani obisnuiti, care nu-si pot permite tratamente pe la Viena, dar care platesc in mod onest, luna de luna, asigurarea obligatorie de sanatate, diagnosticul gresit pus de un medic slab sau epuizat de suprasolicitare, ori diagnosticul pus prea tarziu din cauza greutatii cu care a ajuns la un medic reprezinta o imensa drama, poate ultima. Drama de a muri cu zile.

Si sa nu ne raportam doar la Bucuresti, unde, de bine de rau, nivelul este inca acceptabil. Sa ne gandim la bolnavii din orasele de provincie, obligati sa bata zeci, daca nu sute de kilometri si sa stea la cozi imense, uneori intinse pe mai multe zile, pentru un diagnostic ce poate fi gresit sau tardiv. Romania are doar 1,9 medici la mia de locuitori, mai putini decat tari ca Republica Moldova, Bulgaria sau Ucraina.

Traian Basescu ne spune ca in locul medicilor plecati se formeaza altii, caci facultatile de medicina produc generatie dupa generatie de absolventi. Asa e, dar cu ce cost? Caci fiecare doctor scolarizat care apoi pleaca din tara reprezinta o paguba pentru pentru statul roman.

Cel mai rau este insa ca pe generatie ce trece nivelul studentilor si al absolventilor facultatilor de medicina si stomatologie este tot mai scazut. Dar si sa avem generatie dupa generatie de valori, de la nivelul unui absolvent stralucit la cel al unui medic bun e o cale foarte lunga, cel putin cat inca o facultate, iar deficitul de medici nu ofera acest ragaz, crescand de la o zi la alta.

In plus, de ce absolventii valorosi nu ar lua si ei calea strainatatii si ar alege umilinta si saracia din Romania? Asa ca, ma tem, pacientii nu au niciun motiv sa priveasca plini de speranta catre portile facultatilor de medicina.

Dar drama nu este doar a celor care raman, ci si a celor care pleaca. Nu cred ca 15.000 de doctori au trait pana acum cu dorinta fierbinte sa plece din tara. Vorbim despre exercitiul fericit al dreptului la mai bine pentru cei care au un nivel decent si de salarizare si de exercitare a profesiei, dar vor mai mult.

Insa pentru medicii goniti in strainatate de foame si lipsa totala de perspectiva, de salarii jenante si posturi blocate, plecarea este un exil pe care il platesc foarte scump inainte de a-i simti beneficiile. Unii isi parasesc familiile si platesc iesirea din foame cu divorturi si alienari de propriii copii, altii sunt nevoiti sa intarzie sine die intemeierea unei familii.

Sunt convinsa ca o mare parte, daca nu chiar majoritatea medicilor care iau calea exilului ar prefera sa poata munci si trai decent in tara lor. Iar faptul ca nu pot e o mare drama pentru ei si familiile lor.

Citește și:
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...