Opinii: Dumnezeu, speranta lui Traian Basescu pentru a iesi din criza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 August 2010, ora 12:59
4177 citiri
Opinii: Dumnezeu, speranta lui Traian Basescu pentru a iesi din criza

FMI ne-a dat nota de trecere la partialul din vara. Adica a constatat ca Guvernul a adoptat masurile de austeritate convenite. Urmeaza acum ca ele sa fie si aplicate. Aplicarea va fi evaluata in toamna si de ea va depinde acordarea urmatoarei transe a imprumutului.

In mod normal, am zice ca de-acum Guvernul, dependent de imprumuturi, nu mai are alta sansa decat sa mearga pe aceasta cale, la care alternativa este pierderea banilor si intrarea in faliment. Si totusi, nici nu s-a suit Jeffrey Franks in avion, ca dinspre Guvern se auzea gangurit vesel de cresteri salariale cu 10% de anul viitor. Si gangurea nu vreun ametit de secretar de stat sau vreo sursa anonima, ci insusi premierul.

De-abia miercuri seara, in editia speciala de la TVR, presedintele Traian Basescu a aruncat o galeta de apa rece peste euforia guvernamantala. Masurile de austeritate ar trebui sa continue si la anul, ba chiar si in 2012, sunt emise acte normative pentru 74 de mii de disponibilizari in sectorul de stat si inca numarul nu este acoperitor, anul viitor Romania ar trebui sa imprumute peste 3 miliarde de euro numai pentru a acoperi deficitul bugetului de pensii, suntem o tara de mana a doua cat timp trebuie sa luam imprumuturi nu pentru investitii, ci pentru pensii si salarii, adica pentru a manca.

Suntem asadar departe de liman, chiar daca FMI vestea cresterea economica de anul viitor, asa cum a facut, de altfel, la fiecare vizita, fiind apoi nevoie de o reajustare a previziunilor din cauza inconsecventelor guvernamentale. Observam, de altfel, ca Executivul este restant si a cerut o noua amanare pentru plata arieratelor.

Asta inseamna ca firmele nu isi vor primi in continuare banii datorati de stat, in vreme ce statul incaseaza de la ele penalitati pentru orice intarziere. Multe firme sunt blocate din cauza acestor arierate, iar blocajul le-ar putea impinge in faliment. Daca mediul de afaceri are parte de un asemenea tratament, pe ce sa se bazeze cresterea economica?

Dar pana la cresterea economica, esentiala ramane aplicarea masurilor de austeritate convenite, astfel incat sa poate fi atins echilibrul bugetar. Ce sanse sunt ne-a spus tot presedintele: Ma rog la Dumnezeu ca Guvernul sa aplice programul de austeritate! Sa dea Domnul ca Guvernul sa restructureze cele 74 de mii de posturi pentru care exista ordonante de urgenta! Sa dea Dumnezeu ca restructurarile sa fie facute pe criterii de competenta si eficienta!

Cu alte cuvinte, nici macar Traian Basescu nu are certitudinea ca Guvernul va aplica ce a promis, dupa ce tot anul 2009 si apoi jumatate din 2010 a asistat, la fel ca intreaga Romanie, la o grava lipsa de vointa politica, motivata, in extremis, prin faptul ca premierul ar fi fost mintit de ministrii. "A si fost mintit", a nuantat, oarecum jenat, Traian Basescu miercuri seara la TVR, lasand sa se inteleaga ca nici pe Emil Boc nu l-a dat reformismul afara din casa.

Ceea ce i-ar trebui acum Romaniei ar fi un premier si un guvern care sa dea certitudinea acestei vointe politice reformiste, fara a mai fi nevoie de rugile aprinse ale presedintelui catre divinitatea cea datatoare de restructurare si reforma. Are Traian Basescu asa ceva la dispozitie, mai are parghii pentru a impune reformarea statului sau ne ofera in locul lor doar o tot mai mare cucernicie? Raspunsul ar trebui sa vina pe 1 septembrie si tare ma tem ca tot rugaciunile vor ramane de baza.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Comentarii
T. basilic
rank 5
Ioana Ene, dupa tilul ce-ati clocit, ce lipseseste este o fraza ca "Religia, opiumul popoarelor" si suntem in plin marxism, ca doar nu putem spune "Relgiia, o fraza de dansii inventata !' si sa fim in plin Eminescu. Citim mai departe...