Eckstein Kovacs: Nu sunt de acord cu tonul presedintelui, dar Jobbik e "urat mirositor"

Luni, 12 August 2013, ora 13:38
3254 citiri
Eckstein Kovacs: Nu sunt de acord cu tonul presedintelui, dar Jobbik e "urat mirositor"
Foto: erdon.ro

Peter Eckstein Kovacs, fost consilier al presedintelui Traian Basescu pe tema minoritatilor nationale, nu este de acord cu "tonul" declaratiei acestuia, prin care se anunta ca Romania va "pune la punct" Ungaria, chiar daca recunoaste ca Jobbik este un partid extremist, "urat mirositor".

"Este o declaratie a domnului presedinte cu al carui ton nu prea pot sa fiu de acord. Nu prea vad ca un stat, chiar si Romania, sa puna la punct un alt stat cu care este, de altfel, intr-o Europa unita. Nu e vorba de o punere la punct a unei tari.

Ministerul de Externe ungar, raspunzand unei solicitari venite din partea Ministerului de Externe roman, a aprecizat ca partidul Jobbik, al carui presedinte a facut declaratii greu digerabile, e de opozitie si nu reprezinta punctul de vedere al guvernului de la Budapesta. Guvernul doreste ca colaborarea buna, existenta pana acum, sa continue" a declarat Eckstein Kovacs (UDMR) intr-o interventie telefonica la postul B1TV, apreciind inca o data ca "cel putin formularea folosita de domnul presedinte a fost nediplomatica".

In acelasi timp, fostul senator UDMR a tinut sa sublinieze ca si el considera ca Jobbik este un partid extremist, dar a reamintit ca formatiunea politica este partid parlamentar, el fiind sustinut de "un numar de votanti din Ungaria".

"Rolul primordial il are societatea civila maghiara din Romania si Ungaria, care sa se delimiteze de acest partid care pentru mine este urat mirositor", a completat acesta.

Peter Eckstein Kovacs a mai explicat ca trebuie vazut "daca legile romanesti au fost respectate sau incalcate cu ocazia taberei de vara din Harghita".

"Daca au fost incalcate, autoritatile nu au decat sa reactioneze, daca nu, ramanem pe taramul libertatii de exprimare", a mai declarat acesta, precizand inca o data ca nu este de acord cu declaratiile facute de liderul Jobbik.

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se "plimbe" atat de relaxat in Romania.

Basescu: Ungaria a devenit un focar de instabilitate in regiune

El a avertizat ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Eckstein Kovacs Jobbik urat mirositor, #Eckstein Kovacs Basescu declaratii , #presedinte