Ecoul balbaielii lui Basescu la intrebarile lui Cristoiu (Opinii)

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 22:37
4775 citiri
Ecoul balbaielii lui Basescu la intrebarile lui Cristoiu (Opinii)

Chiar si pe cei mai aprigi aparatori ai sai, presedintele i-a deposedat de argumente, raspunzand transant, nechibzuit si riscant la insinuantele intrebari ale abilului ziarist.

Perseverare diabolicum

Pus ulterior sa mai dreaga busuiocul, cumva, presedintele nu s-a gandit la obisnuitul pardon conform zicalei "errare humanum est", ci mai curand la neobisnuitul sictir, conform celeilalte zicale, "perseverare diabolicum", care pune exact punctul pe i.

Unii cred ca a fost prins intr-un cleste, altii ca n-a putut sa-si stavileasca teribilismul, iar altii ca, la asemenea intrebarile provocatoare, raspunsuri intelepte, nu le-ar fi gasit nici Socrate.

Totusi, n-as zice ca e nevoie sa ajungem la Socrate, ca sa descoperim replici destul de inspirate, atat cat sa se declare multumit un ziarist iscoditor.

Abdicarea fortata

La intrebarea, prin care i se cerea sa aprecieze gestul regal din decembrie 1947, domnul Basescu nici nu trebuia sa-si bata capul prea mult. Insusi fostul suveran a explicat gestul de nenumarate ori in fata scriitorilor, a ziaristilor, cercetatorilor si chiar a unei comisii americane anume constituite in acest scop.

Pana la urma, chiar si evenimentele se constituie in raspunsuri. Premierul britanic Eden, sondat discret de rege asupra eventualei abandonari a tronului, s-a facut ca nu intelege intrebarea.

Se zice ca si fostul premier Churchill ar fi fost sondat, dar raspunsul lui, atat cat ne-a ajuns la ureche, nu pare mai clar decat al celui care n-a inteles intrebarea.

Tanarul rege n-a primit un sfat de nicaieri. Domnul Basescu putea sa-i explice domnului Cristoiu aceste detalii (in cazul cand le cunoaste), dar si faptul evident ca, semnand actul de abdicare, sau nesemnandu-l, regele nu schimba nimic din soarta tarii.

In schimb, semnand si ajungand in occident, inca mai spera ca demersurile de la distanta, ar usura cumva situatiei poporului sau. Nu poti pune in sarcina regelui faptul ca demersurile n-au fost de folos.

Daca regele Mihai nu semna abdicarea, sacrificiul ar fi ramas inutil. Dimpotriva, ar fi provocat o reactie sovietica violenta. Furia lui Stalin ne putea transforma rapid in republica sovietica, in mai multe republici sau in raioane atasate regiunilor din Moldova si Ucraina.

Raspusul lui Basescu catre Cristoiu nu s-a dovedit nici prudent, nici inspirat. Raspunsul da de banuit ca domnul Basescu nu era in tema cu evenimentele, nici atat cat stie despre ce face Felix in timpul liber, ce invarte Vantu cand nu-i la zdup si ce mai pritoceste Ponta cand pune la cale viitorul Romaniei cu absenteistul Crin.

Prutul si Basescu

La cealalta intrebare insinuanta privind eventuala atitudine a lui Basescu, daca s-ar fi aflat eventual in rolul lui Antonescu, presedintele a ratat o excelenta ocazie sa faca apel la istorie si sa se puna intr-o lumina onorabila, si fata de romani, si de aliati si chiar de rusi.

Cel mai simplu era sa raspunda: "Eu niciodata n-as fi putut sa ajung in rolul lui Antonescu. Deci, n-aveam ce sa ordon". Ar fi fost usor de justificat.

In primul rand, ca sa ajunga in asemenea rol, era inevitabila colaborarea cu legionarii. Antonescu a riscat. Basescu poate sustine acum ca n-ar fi facut-o.

In al doilea rand, preluand dictatura lui Carol al II-lea, ar fi trebuit sa constituie propria sa dictatura, intr-o Europa dominata de doua mari dictaturi. El, Basescu, uraste dictatura (nu spun ca asa stau lucrurile, dar spun ca asta suna bine).

In al treilea rand, generalul Ion Antonescu era cunoscut pentru faptele sale de arme din primul razboi, iar regele a ales un militar cu autoritate in armata. De ce sa-l aleaga pe Basescu? Singurul stat din Europa cu un marinar in frunte era Ungaria, unde Horthy provoca ilaritate, ajuns amiral intr-o tara fara flota si chiar fara iesire la mare.

Rusii au raspuns. Noi, pe unde, scoatem camasa?

Explicatia halucinanta a lui Basescu a provocat raspunsul rusilor, intarziat si umilitor. Unii pun intarzierea si trasmiterea printr-un biet purtator de cuvant pe seama unei anumite culante a rusilor, care n-ar vrea sa deterioreze relatiile intre state.

Eu zic, dimpotriva. Mai intai, nu culanta ii caracterizeaza pe rusi. Al doilea, intarzierea atrage atentia cam ce loc ocupam noi pe agenda lor: suntem la "etc".

Dar, mai rau decat toate, ma deranjeaza tonul si termenul folosit, ceva ca un fel de palma. Una care parca nici nu i s-ar adresa presedintelui, personal. Parca e facuta pentru noi toti, anume ca, atunci cand ne uitam in oglinda, sa observam ca rosim.

Nu stiu ce i se pare presedintelui. Poate n-are oglinda. Ar fi posibil, intrucat lasa impresia ca nu observa nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu Cristoiu, #Basescu Turcescu, #Basescu Regele Mihai , #presedinte