Editorial: Romania golanilor

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 08:49
8568 citiri
Editorial: Romania golanilor

Poate ca exista cetateni care si-au imaginat despre lansarea candidaturii lui Sorin Oprescu un firisor din alta Romanie, in care sa plonjeze ca o musculita fericita intr-un borcanel cu otet. Si de ce nu?

Doctorul s-a adapat din scarbirea nationala, a cules forta din pieirea sperantei, lipsa solidaritatii si falimentul succesului, le-a pus intr-un discurs excelent, o combinatie intre Traian Basescu de-alta data si Gigi Becali cel de dinainte sa fie prins la stadion, incalcand conditiile eliberarii conditionate (fireste ca se asteapta sa fie din nou arestat, reteta e verificata) si s-a revarsat deasupra noastra, niste frustrati satui de clasa politica.

Sorin Oprescu vrea sa aiba grija de 22 de milioane de suflete, dupa ce n-a reusit sa multumeasca doua milioane de bucuresteni. Trecem peste asta. Orice om merita o a doua sansa. Sorin Oprescu se refera la bani ca la un produs diavolesc, dar nu spune de unde are 3 milioane de euro, ca sa-si sustina campania prezidentiala. Cui ii va fi dator, daca se-alege? Trecem si peste asta, poate are veri in America.

Insa Sorin Oprescu se scutura de toata clasa politica, si sunt de acord ca simpla amintire a performantelor acesteia este de natura sa determine orice roman cu o farama de curaj sa-si imagineze cum ar fi sa traiasca in alte tari de soare pline.

A fost, insa, un demn reprezentant al acesteia, pana cand nu i-a fost satisfacut orgoliul, si peste asta nu pot sa trec. Acest mic amanunt il aseaza in seria golanilor care ne siluiesc mintea cu picamerul, ne transforma in mase insetate de adevar, convinse ca nu-l vor afla niciodata, si au tupeul sa ne cheme la vot.

Traian Basescu este un golan fie si numai pentru simplul fapt ca-i considera golani pe cei care indraznesc sa-l critice, chiar daca o fac cu bune intentii. Ce-i drept, stapaneste arta razboiului la perfectie, si-i apreciez pozitiv inteligenta de-a folosi materialul clientului pentru a inscrie. Fara sa miste un deget.

Mircea Geoana este un golan fie si numai pentru faptul ca accepta un ins de teapa lui Marian Vanghelie pentru construirea agendei. Crin Antonescu este un golan pentru simplul motiv ca pretinde a aduce un alt tip de discurs, dar se adapa din acelasi filon si nu poate rezista sa arda niste replica mitocanesti, cand considera ca strange simpatie.

Sorin Oprescu este golan pur si simplu, si isi face din asta un titlu de glorie. Iar Kelemen Hunor nu stiu de ce-i golan, dar probabil ca e cel mai mare, deoarece e ungur.

Eu m-am saturat de derbedei, si nu am decat un singur argument: nu gasesc nicaieri un proiect al unei natiuni de succes, increderea ca putem reusi impreuna. Bugetarii au pus lacat pe institutii, dar politicienii discuta despre motiuni de cenzura si nume de posibili premieri, in functie de cine castiga alegerile. Exista deja garnituri care se pregatesc sa guverneze. Excelent! Peste ce?

Citeste si:
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Ce spune Nelu Tătaru despre noul președinte al PNL, Florin Cîțu. ”Schimbarea este singura cale spre progres”
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este de părere că alegerea lui Florin Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului într-o perioadă plină de provocări reflectă încrederea...
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Dacian Cioloș, după ce a fost acuzat de Dan Barna că e „omul sistemului”: „Aș vorbi mai degrabă de sistemul intern de partid, forțat și condus fix de cei care mă acuză”
Numit de contracandidatul său, Dan Barna, „omul sistemului”, copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș lansează o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea...
Sursa: Ziare.com