Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Si ce-ar fi trebuit sa spuna Basescu?

Luni, 21 Martie 2011, ora 08:42
2960 citiri
Editorial: Si ce-ar fi trebuit sa spuna Basescu?

Oricat de satul as fi de presedintele Romaniei, nu merg cu antipatia pana intr-acolo incat sa-i caut nod in papura si in chestiunea libiana, unde a dat dovada de prudenta.

Cu putine exceptii, comentatorii si politicienii chemati sa transforme platourile intr-un nou tintar la adresa sa l-au acuzat ca doarme, cand ar fi trebuit macar sa solidarizeze politic Romania cu actiunea Coalitiei anti-Gaddafi (Crin Antonescu). Sau au considerat ca trebuia sa puna la dispozitia acesteia cate ceva, pentru a profita de context. (Titus Corlatean).

Ori s-au uitat la alta declaratie, ori ura le-a intunecat mintea. Ori sunt sinceri, caz in care trebuie confruntati cu realitatea, pentru ca au un nivel redus de perceptie a acesteia.

Si ca sa nu ma transform in avocatul lui Traian Basescu, pentru ca are dansul oastea sa de adoratori, iata: presedintele a afirmat clar ca Romania este solidara si respecta Rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, precum si ca un sef de stat care trage in propriul popor nu are legitimitate.

Unde e sovaiala? Daca s-ar fi putut, si daca ar fi existat o decizie a NATO, la care Romania trebuie sa se ralieze (fapt de asemenea subliniat de presedinte), am fi pus-o in opera.

Pana atunci, exista povestea cu zona de interdictie aeriana. De care nu am profitat (frumoasa ocazie de a arunca bombe!) si pentru ca nu avem cu ce. Mig 21 LanceR abia face fata in misiunile de patrulare pe cerul Romaniei, trebuia sa le implicam intr-o poveste unde capacitatea lor tehnica le facea de rasul lumii, sa cerem italienilor, dupa ce aterizau la Aviano, niste combustibil si doua, trei piulite, sa le aiba pilotii in buzunar, just in case?

Ce ar fi trebuit, ma rog, sa spuna Traian Basescu, astfel incat cealalta oaste, a celor care-l injura programat (ma refer la politicieni si analisti, stati cuminti!) sa fie satisfacuta, mandra de presedintele nostru?

Haideti sa ne imaginam ca seful statului convoca CSAT si cerea Parlamentului un vot pentru interventie cu Mig-urile noastre. Pai nu se iveau in secunda doi tirade de genul "tara moare de foame si noua ne arde de razboaiele altora?". Nu apareau calcule cu cate pensii puteau fi platite din banii dati pe kerosen?

Ce-ar fi facut Crin Antonescu in locul lui Traian Basescu? Ar fi tras niste injuraturi la adresa lui Gaddafi, l-ar fi ironizat muscator astfel incat sa-l apuce rusinea si ar fi anuntat Franta ca, desi n-avem resurse, trimitem un detasament de mascati cu cutitele in dinti, sa-l gajbeasca pe dictator? Ca inteleg ca seful statului n-a fost destul de inteligibil.

De ce trebuia ca Romania sa recunoasca autoritatea Consiliului de la Benghazi, condus de fostul ministru de Justitie al lui Gaddafi, un criminal care a simtit cum bate vantul si spera sa-si albeasca CV-ul cu ajutorul fortei militare internationale?

Aduc aici ca argument pozitia premierului bulgar, Boiko Borisov, care a facut o paralela intre Libia si caderea comunismului in tara sa si a amintit ca transferul de putere s-a realizat in beneficiul unor oameni din conducerea Partidului Comunist si a armatei. Si vorbim aici de Europa, de revolutii controlate intr-o oarecare siguranta, nu de situatia din Orientul Mijlociu, unde pe baza rapoartelor agentilor de informatii este greu de facut prognoze.

A fost, insa, un moment cand declaratia lui Traian Basescu a sunat neplacut: "Suntem ca un tragator care are o arma in mana si-i tremura mana pe tragaci". Eu, unul, nu m-am simtit bine.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#basescu razboi libia , #presedinte