Elevii, dascalii si parintii, invitati sa semneze Pactul Educatiei, la Cotroceni

Vineri, 07 Martie 2008, ora 16:12
933 citiri
Elevii, dascalii si parintii, invitati sa semneze Pactul Educatiei, la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la postul public de radio, ca de saptamana viitoare va invita la Cotroceni, pentru semnarea Pactului pentru educatie, si beneficiarii - elevii, parintii, profesorii, explicand ca a discutat cu partidele intai pentru ca "era partea cea mai dificila", transmite Radio Romania Actualitati.

"De saptamana viitoare invit la Cotroceni si beneficiarii sistemului de educatie", a precizat Basescu, raspunzand acuzatiilor ca ar fi semnat Pactul doar cu partidele si ignorand elevii, parintii si profesorii.

El a explicat ca a ales aceasta ordine pentru ca dialogul cu partidele "era partea cea mai dificila", avand in vedere ca "orgoliile politicienilor sunt mai greu de gestionat".

El i-a asigurat pe acestia ca Pactul este "tot ce se putea scoate mai bun in acest moment", iar principiile din document n-au nimic politic in ele.

Pactul va fi deschis si patronatelor dupa aceasta etapa.

Basescu a reluat la postul public de radio aprecierea ca "sistemul de educatiei este intr-o criza profunda", "indiferent ce spune doamna Andronescu de la Politehnica sau orice alt demagog".

El a invocat evaluarile internationale, aratand ca 41% dintre elevii pana la 15 ani nu ating standardul minimal de cunostinte, dar si evaluarile interne, potrivit carora doar 24,54% dintre absolventii de scoli generale din mediul rural ajung la liceu. "Inechitatea este strigatoare la cer", a apreciat seful statului.

Basescu a mai criticat si faptul ca "si Universiatea de la Caracal te face doctor". "Schimba numele Sorin Oprescu pe lucrarea unui strain, pune la xerox si il prezinta la doctorat", a remarcat el.

Seful statului a mai afirmat si ca manualele alternative "s-au transformat intr-o afacere pentru capusele din jurul ministerului Educatiei" si l-a criticat pe ministrul Cristian Adomnitiei ca vorbeste in legile educatiei de educatie timpurie in conditiile unei crize de gradinite.

"Cum poti sa incepi sa scoti o asemenea lege cand nu ai infrastructura pregatita", s-a intrebat el retoric.

Totodata, presedintele a criticat si faptul ca elevii petrec prea mult timp la scoala, ceea ce ii face "sclavi ai scolii".

"Dupa ce ca e si calitatea proasta, ii si tinem sase, sapte ore", a comentat presedintele, aratand ca un copil petrece cel putin 25 de ore pe saptamana la scoala, in vreme ce norma profesorilor este de doar 16 ore.

"Nu cumva facem norme pentru profesori bagandu-le copiilor pe gat materie inutila de multe ori", s-a mai intrebat el.

Toate partidele politice parlamentare au semnat miercuri Pactul National pentru Educatie, un set de opt principii pe baza carora va fi elaborata o strategie nationala pentru reforma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#pact, #invatamant, #elevii si parinti , #presedinte