EUObserver: Romania nu recunoaste Kosovo ca nu vrea Basescu

Marti, 17 August 2010, ora 15:25
5029 citiri
EUObserver: Romania nu recunoaste Kosovo ca nu vrea Basescu
Foto:Arhiva

"Romania nu recunoaste Kosovo din cauza pozitiei strict personale pe care o are presedintele Traian Basescu. Cat timp el ramane seful statului, este greu de crezut ca autoritatile de la Bucuresti vor recunoaste Pristina", scrie marti publicatia EUObserver.

Autorul articolului publicat de waz.euobserver.com mai comenteaza ca, in timp ce pentru Spania, Slovacia si Cipru problemele legate de recunoasterea autonomiei sau independentei Kosovo sunt delicate din cauza celor interne similare, in Romania ea tine doar de pozitia personala a presedintelui roman.

Chiar daca par a servi intereselor Serbiei, pozitiile acestor tari care refuza sa recunoasca independenta Kosovo nu fac decat sa-i deserveasca Serbiei, blocandu-i accesul in Uniunea Europeana.

Un avertisment in acest sens a fost lansat de Andreas Zobel, fost ambasador german la Belgrad, care a afirmat ca Serbia nu se va integra in Uniunea Europeana pana in 2025 daca nu isi schimba politica fata de Kosovo, se mai arata in articolul citat.

Melescanu: Nu este pozitia presedintelui Basescu, ci a Romaniei ca stat

Fost ministru de Externe si actualmente presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, senatorul liberal Teodor Melescanu a comentat pentru Ziare.com afirmatiile publicate de EUObserver.

"Pozitia Romaniei a fost intr-adevar exprimata mai ales de presedintele Traian Basescu, dar aceasta pozitie a fost exprimata si de Ministerul Afacerilor Externe si de alte institutii ale statului. Nu e vorba de o pozitie personala, ci de o pozitie a Romaniei ca stat. Presedintele Basescu a exprimat-o doar de mai multe ori decat alte institutii", a explicat senatorul PNL.

Intrebat daca, in opinia sa, Romania ar trebui sa isi reconsidere pozitia fata de independenta Kosovo ca urmare a avizului consultativ dat de Curtea de la Haga, acesta a declarat ca avizul este destul de neclar si ca Romania va trebui sa astepte sesiunea Adunarii Generale a ONU, cand aceasta tema se va dezbate.

"Ca sa vedem care vor fi acolo concluziile, pentru ca avizul este redactat in termeni destul de sibilinici. El nu spune foarte clar nimic referitor la recunoastere si in al doilea rand are cateva referiri foarte directe la faptul ca ONU ramane in continuare foarte implicata in gestionarea problemei Kosovo. Deci va trebui sa asteptam lucrarile sesiunii ONU din toamna acestui an.

Cu titlu personal eu consider ca problema recunoasterii Kosovo este o chestiune care tine de o decizie la nivelul Executivului. In acelasi timp consider ca, indiferent care este pozitia noastra, ar trebui deja stabilite contacte si pe linie culturala si pe linie economica, contacte care sa nu implice in aceasta etapa neaparat o recunoastere a independentei Kosovo. Este vorba de un teritoriu cu care noi am avut relatii si este firesc ca aceste relatii sa continue, pentru ca noi participam inclusiv cu forte de mentinere a pacii.

Deci contacte care sa nu aduca atingere acestei probleme pe care nu o solutionam noi, dar care sa exprime disponibilitatea noastra pentru dialog si pentru gasirea unei solutii pasnice la problema Kosovo", a declarat Teodor Melescanu pentru Ziare.com.

Curtea Internationala de la Haga a decis, in urma cu aproape o luna, ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international.

Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga

Avizul este consultativ, dar comentatorii de politica externa se asteapta ca el sa incurajeze miscarile separatiste din intreaga lume. De asemenea, este de asteptat ca in urma verdictului Curtii de la Haga, mai multe tari sa recunoasca independenta Kosovo.

Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008 si a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, printre care 22 dintre cele 27 de state membre UE. Romania este una dintre cele cinci tari ale UE care nu recunosc independenta noului stat, alaturi de Slovacia, Spania, Grecia si Cipru.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania independenta Kosovo, #Basescu independenta Kosovo, #Kosovo Serbia , #presedinte
Comentarii
Poza rrromanca
rrromanca
rank 1
DA a cui pozitie ar vrea ei sa fie?...Voiculescu, Putin !!
Poza GB-e-Doby
GB-e-Doby
rank 5
O lacrimă fierbinte pentru cei ce s-au gerfit pe fronturile « nedreptăţii »în : Irak, Afganistan, Angola, Kosovo etc. Pentru ce ? Pentru triumful unor politici bolnave şi a ideilor celor ce le promovează.