Euractiv - CE, deranjata de declaratiile lui Basescu despre unire: Ultimul lucru de care era nevoie

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 17:01
3701 citiri
Euractiv - CE, deranjata de declaratiile lui Basescu despre unire: Ultimul lucru de care era nevoie
Foto:Administratia Prezidentiala

Comisia Europeana (CE) a deplans declaratiile presedintelui roman Traian Basescu, vineri, la Vilnius, cu privire la unirea Romaniei cu Republica Moldova, a declarat un diplomat UE.

Potrivit site-ului Euractiv.com, intre timp, Comisia pare sa fi transmis mesajul ca declaratiile cu privire la "Romania mare" ale presedintelui roman erau ultimul lucru de care era nevoie pentru avansarea initiativei Parteneriatului Estic, deja afectata de modificarea pozitiei Ucrainei in cursul summitului de la Vilnius.

Euractiv precizeaza ca l-a invitat pe Basescu, la Vilnius, sa comenteze cu privire la unificarea Romaniei cu Republica Moldova, dar ca presedintele roman s-a multumit sa raspunda doar razand.

Site-ul l-a intrebat, de asemenea, pe Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, prezent la summit, daca declaratia presedintelui roman ajuta fosta republica sovietica, iar acesta a raspuns ca "declaratia ajuta Rusia". El a apreciat ca singurii care pot profita de o asemenea declaratie sunt comunistii prorusi, care vor doar sa destabilizeze tara.

Intrebat daca a discutat cu Basescu pe aceasta tema la summitul de la Vilnius, Filat a raspuns ca nu, iar atunci cand a fost intrebat daca presedintele s-a consultat cu cineva din Republica Moldova inainte sa faca declaratia, fostul premier a raspuns ca "in orice caz nu s-a consultat cu noi".

Euractiv l-a intrebat pe Filat inclusiv daca Basescu ar putea candida pentru functia de presedinte, o idee care circula in presa romaneasca, precizeaza site-ul, la care acesta a raspuns "sa nu mergem chiar atat de departe".

Presedintele roman Traian Basescu a declarat la Vilnius ca unirea cu Republica Moldova constituie una dintre prioritatile politicii externe a Bucurestiului.

De asemenea, Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci Romania va fi pregatita.

"Un popor, cand are ocazia sa fie impreuna, nu va renunta. Nu mizez pe oameni politici, toata actiunea mea legata de Republica Moldova a fost legata de ideea ca poate ne vom uni, stiu ca nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va intampla, pentru ca sangele apa nu se face", a spus presedintele.

Intrebat daca s-a consultat cu diplomatia romaneasca, Traian Basescu a raspuns ca "cel care trebuie sa dea tonul in politica externa sunt eu. Credeti ca domnul Corlatean nu doreste unirea cu Republica Moldova?".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu unire Romania Moldova, #Euractiv Basescu unire Moldova , #presedinte