Falsul Zeu de la Cotroceni

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 23:50
7917 citiri
Falsul Zeu de la Cotroceni
Foto: agenda.ro

Tot romanul priveste catre seful statului si asteapta de la el sa ii vina izbavirea. Toti politicienii urla in gura mare ca de vina pentru toate nenorocirile si disfunctionalitatile statului este tot presedintele tarii.

Seful statului insusi a uitat de limitele puterii sale si a inceput sa promita, sa ameninte, sa dea verdicte economice ca si cum in pielea lui ar intra si premierul si toti ministrii la un loc.

Una peste alta, toata Romania a uitat de unde a plecat si, mai ales, a uitat sa priveasca unde a ajuns. Cu totii parem sa fi uitat ca parghiile presedintelui prin care poate actiona asupra economiei, asupra Guvernului sau asupra vietii sociale nu exista. Invatati in cei 50 de ani de comunism sa depindem de un singur om, se pare ca cei doar 20 de ani care au trecut de la Revolutie nu au fost suficienti pentru a ne invata cu adevarat ce este democratia.

In aceasta ecuatie ne aflam cu totii in eroare. Politicieni, guvernanti, membri ai societatii civile, cu totii avem cele mai mari asteptari de acolo de unde nu ar trebui sa avem prea multe. In schimb, ar trebui sa incep sa invatam sa privim exact spre locul din care s-ar putea rezolva problema.

De ce apare Traian Basescu si ne ameninta ca nu vor mai fi bani de pensii si de salarii incepand cu 2010 si nu face acest lucru fostul si actualul premier? Cum ar putea dansul influenta acest lucru? Doar numind un premier economist isi imagineaza ca va rezolva toate problemele economiei nationale? Si daca este asa, de ce nu a facut aceasta numire in urma cu un an, cand si atunci criza economica era principalul obiectiv al Executivului.

Pe de alta parte, daca aceasta informatie era cunoscuta la Cotroceni, atunci ea trebuie sa fi fost cunoscuta mai inainte la Guvern. Anuntand acest lucru, Traian Basescu realizeaza un act de buna intentie sau dimpotriva? Anuntul a venit fix in perioada in care el doreste sa isi impuna ca premier omul sau si nu pe cel al majoritatii.

Daca aceasta informatie este adevarata, probabil, ea exista cu siguranta de mai mult timp la Guvern si la Cotroceni, iar anuntul presedintelui din acest moment isi atrage numeroase suspiciuni.

Traian Basescu stie foarte bine cum functioneaza subconstientul poporului, cunoaste foarte bine faptul ca toate asteptarile romanilor se indreapta catre el. Interesant este cum presedintele nu se abtine deloc, ba dimpotriva, din a manipula si a specula aceste asteptari ale poporului.

Desigur, seful statului nu este singurul care stie acest lucru. La fel de bine il stiu toti ceilalti contracandidati ai sai. Tocmai din acest motiv ipocrizia si nebunia acestui moment este maxima. Fiecare contracandidat in parte nu face decat sa amageasca cat de mult poate opinia publica in legatura cu ceea ce va face, daca va iesi presedinte. Cu totii stiu ca, in lipsa unei majoritati parlamentare puternice si constante care sa il sustina, presedintele tarii nu mai beneficiaza nici atat de puterile pe care le are.

Iar cum procentele pe care cele trei mari partide le au in prezent in Parlament nu vor permite niciodata o guvernare decat in cadrul unei aliante. Din acest punct, circul care se desfasoara in prezent risca sa se extinda la infinit, mai ales in cazul in care actualul presedinte va fi reales. Nici in cazul in care pe 6 decembrie vom alege un alt sef al statului, normalitatea nu se va instala in Romania. Jocurile, intrigile si manipularile politice, dezbinarile si conflictele institutionale se vor pastra la fel si dupa decembrie.

Aceasta scurta sinteza a datelor prezente l-a facut si pe Traian Basescu sa declare ca urmareste dizolvarea Parlamentului in prima zi in care se va intoarce la Cotroceni. Din nou, Traian Basescu urmareste doar sporirea imaginii de presedinte atotputernic, de sef al statului care razbuna frustrarile cetatenilor si rearanjeaza ordinea politica si economica a statului.

Din aceasta ecuatie nu ne mai putem astepta sa se destepte decat poporul. Politicienii au inteles ca aceasta perceptie a cetatenilor asupra lor ii avantajeaza. Pana la urma, in cel mai rau caz, nu va plati decat un singur om pentru prostiile lor. Presedintele.

Insa poporul trebuie sa isi dea seama ca acolo sus nu mai este nimeni care sa le rezolve toate problemele. Poporul trebui sa refuze sa se mai amageasca in legatura cu destinul lor - doar ei sunt vinovati de propria lor soarta. Abia atunci politicienii nostri vor deveni si ei normali, decenti, politicosi si respectuosi cu noi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu presedinte, #prerogative presedinte Romania, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte