Femeia anului 2012: Declaratiile lui Basescu amintesc de politicile ceausiste

Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:33
3357 citiri
Femeia anului 2012: Declaratiile lui Basescu amintesc de politicile ceausiste
Foto: Simona Necula

Asa cum arata scena politica, in momentul de fata, nu vom avea parte de sexism, rasism, nationalism doar la nivel de declaratii, ci si in legislatie, apreciaza lectorul universitar Oana Baluta, comentand declaratiile facute recent de Traian Basescu.

Desemnata Femeia Anului 2012 de o revista pentru femei si lector universitar la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Bucuresti, Oana Baluta sustine ca presedintele Basescu nu are interventii gratuite si astfel de iesiri arata ca ne apropiem de "vara vrajbei noastre".

Basescu - un presedinte rasist, sexist, nationalist si clasist! Miting la Cotroceni

"Interventia sa (a lui Traian Basescu - n. red.) legata de natalitate si de faptul ca datoria femeii este aceea de a naste copii este extrem de incompatibila cu un stat democratic si aminteste de politicile ceausiste. Declaratiile sexiste, rasiste si nationaliste ale presedintelui reprezinta in mod clar un atac la adresa demnitatii cetatencelor si cetatenilor Romaniei", a precizat Oana Baluta pentru Ziare.com.

"Natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume, scuzati-ma ca o spun asa de direct. Cum Dumnezeu femeia rroma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia rroma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", declara, recent, Traian Basescu.

Afirmatiile sale au fost facute in cadrul unei intalniri cu femeile de afaceri din Romania, in contextul in care isi exprima ingrijorarea fara de faptul ca populatia Romaniei va scadea in urmatorii ani.

Mesaj pentru Basescu: Uterul meu nu e competenta ta

Discutiile despre demografie, a explicat insa Oana Baluta, trebuie purtate din alta perspectiva: rolul creselor si al gradinitelor, dar si perioada concediului de crestere si ingrijire a copilului, probleme care de altfel ar trebui supuse unei analize serioase.

Foto:Oana Baluta

Pentru a-si arata nemultumirea fata de declaratiile presedintelui, mai multi reprezentanti ai unor ONG-uri, dar si simpli cetateni au organizat, joi, un flashmob la poarta Cotroceniului, dupa care pancartele au fost depuse la registratura.

Declaratiile cu "femeie presedinta", anulata

In aceeasi interventie controversata, Traian Basescu opina ca se apropie vremea ca o femeie sa candideze la Presedintie, adaugand ca deputatul Elena Udrea reprezinta "un pariu castigat" si "un politician la moda".

Basescu: Se apropie vremea candidaturii unei femei la Presedintie. Udrea, un pariu castigat

Aceasta afirmatie a fost, insa, anulata de afirmatiile sexiste, puncteaza Oana Baluta. In ceea ce priveste ipoteza de a avea o femeie candidat la prezidentiale sau o femeie prim-ministru, lectorul universitar atrage atentia ca principalul obstacol il constitutie partidele politice care isi promoveaza candidatii, existand studii care arata ca romanii nu sunt atat de reticenti si ar pune stampila, pe buletinul de vot, in dreptul numelui unei femei.

Foto: Mario Ionescu

"Partidele politice reprezinta principalul obstacol pentru ponderea femeilor in Parlament sau in structurile cu putere de decizie. (...) Va pot spune ca si femeile si barbatii ar pune stampila pe acea patratica in care am regasi numele unei femei care ar candida pentru functia de presedinte al Romaniei. Important este, insa, sa i se ofere aceasta sansa", a mai declarat Oana Baluta.

Aceasta a precizat ca femeile in politica reprezinta o chestiune de dreptate sociala: avand in vedere ca electoratul este reprezentat si de cetatene, ar trebui sa existe si femei in structurile de luare a deciziilor.

Femeile, reprezentate stereotipizat de mass-media

In ceea ce priveste prezentarea femeilor politice de catre presa, Oana Baluta considera ca acestea sunt infatisate "stereotipizat" in mass-media.

"Mass-media sunt atrase de aceste femei care au o anumita imagine si o anumita identitate publica. In presa, apar portretizari ale femeilor in functie de infatisare, apar reprezentari stereotipale legate de varsta si de 'competentele tehnice' ale femeilor", a adaugat Oana Baluta.

In acest sens, lectorul universitar a dat ca exemplu alegerile parlamentare de la sfasitul lui 2012, cand in mass-media aparea sistematizat criteriul de varsta - o deputata tanara.

Dupa scrutin, in articolele de presa au aparut materiale legate de infatisarea femeilor - stereotipul de frumusete si mai putine articole ori imagini despre parcurul politic al acestora.

Oana Baluta a a fost premiata, pentru proiectele de advocacy si prevenirea violentei asupra femeilor, in cadrul Galei Avantaje Femeia Anului 2012.

Controversele iscate de Traian Basescu

"Cum Dumnezeu femeia rroma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia rroma". Aceasta este recenta declaratie a lui Traian Basescu, alaturi de faptul ca nasterea reprezinta "un act patriotic", care a starnit o ploaie de critici, dar si proteste atat in Bucuresti, cat si la Cluj.

Foto: Simona Necula

Declaratia despre femeia rroma nu este prima iesire de acest gen a lui Traian Basescu. Presedintele a folosit termenul de "tiganca imputita" in 2007, atunci cand i s-a adresat reporterului Andreea Pana. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a considerat ca pentru expresia "tiganca imputita" presedintele merita doar un avertisment, chiar daca expresia a fost calificata de catre CNCD ca fiind discriminare rasiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Oana Baluta Basescu reactii, #Basescu xenofob rasist nationalist , #presedinte