Opinii: Fenomenul Traian Basescu

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 18:39
6069 citiri
Opinii: Fenomenul Traian Basescu
foto: sfin.ro

Incontestabil, Traian Basescu este politicianul roman cu cea mai spectaculoasa ascensiune din ultimii 20 de ani. A urcat repede in sferele de decizie ale tarii, fiind genul de om hotarat si ambitios care nu are timp de pierdut. Si-a propus teluri inalte pe care le-a atins calcand uneori pe "cadavrele" unor politicieni sinucigasi sau "muribunzi" pe care i-a ajutat sa "moara".

Desi uneori si-a manifestat unele slabiciuni emotionale, fluctuand intre sensibilitate si labilitate, este categoric definit ca un "animal" politic. Si nu orice fel de "animal", ci unul "carnivor", din varful lantului trofic al politicii dambovitene.

Ajuns in functia de presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu si-a autoimpus o rigoare in decizii si o perseverenta in fapte, poate, cu scopul nedeclarat de a ramane in istorie.

Obiectivul sau principal - reforma statului - incluzand aici, in principal, o noua Constitutie, un Parlament mai functional si mai putin costisitor, reforme in Justitie si in Administratie, in Invatamant si Sanatate. A fost perseverent in a-si promova viziunea sa despre reforma.

Din pacate, domnul Traian Basescu nu a gasit, cel putin pana acum, modalitatile optime de a-si atinge obiectivele pentru care a avut mult timp si un mare sprijin popular.

Poate tocmai acest sprijin, pe care a stiut sa-l incite la nevoie, l-a facut sa renunte la mecanismele benefice ale dialogului si sa-si defineasca fara echivoc adversarul pe care, intr-o anumita masura emotionala, si l-a creat singur - "sistemul ticalosit".

Aici s-a declansat fenomenul "Traian Basescu". Oamenii politici, marii investitori, trusturile de presa, chiar si comicii ecranului, toti pana la cetatenii obisnuiti s-au impartit in doua tabere foarte bine conturate: pro si contra Basescu.

Apoi totul a curs aproape de la sine. De la prezenta in Parlament a presedintelui si pana la aparitia sa neasteptata la un meci de fotbal, toate momentele au fost motive de discutii interminabile care au opacizat ecranele televizoarelor si au facut sa fiarba forumurile.

Multe conflicte nepolitice sau chiar particulare si-au gasit o mai acerba exprimare in cadrul general al acestui fenomen. O transee nevazuta a impartit tara in doua tabere care foloseau aceleasi cuvinte ale presedintelui pentru a-si exprima, prin interpretari diferite, convingerile.

O enorma energie negativa generata de criza economica, de neajunsurile sociale, de frustrari si neimpliniri personale s-a proiectat in realitatea de zi cu zi prin portalul acestui fenomen conflictual.

Deja nu mai vorbim despre Traian Basescu. Acum este vorba despre fiecare dintre noi, despre responsabilitatea noastra fata de viitorul tarii. Nu putem da vina pe Traian Basescu pentru ca noi continuam sa alimentam artificial fenomenul, facandu-l tot mai necontrolabil.

Deja lumea iese in strada si vrea "sange", adica schimbari radicale, nu numai sub impulsul crizei economice, ci si a conflictului preexistent. Politistii au reusit, prin simpla aruncare a caschetelor, sa se dezbrace de intreaga semnificatie a uniformei lor. S-au spus cuvinte grosolane care ne indeparteaza cu fiecare silaba de aspiratiile europene.

Chiar si cei care se declara neutri sau scarbiti de circul politic, asteapta curiosi sa afle daca si pe Traian Basescu il vor invinge "structurile".

Fenomenul "Traian Basescu" pe care l-am creat noi, care nu s-ar fi produs intr-o tara cu viata politica normala si pe care l-am alimentat cu multe neajunsuri sau intentii belicoase, trebuie oprit.

In circumstantele economice actuale, nu poate castiga decat criza, cea in care ne vom afunda tot mai mult, pe masura indarjirii noastre oarbe.

Prin tot clocotul sau din ultimii ani, societatea romaneasca a aratat ca dispune de un potential urias de manifestare. Trebuie sa ii dam, insa, o alta intrebuintare, una mai rationala, mai eficienta.

Continuarea conflictului la aceeasi cota de intensitate ar slei tara de energii mult mai necesare gasirii solutiilor de iesire din criza decat sustinerii unor planuri ale luptei cu imaginea din oglinda.

Presedintele Traian Basescu trebuie sa continuie reforma statului nefunctional, dar neaparat prin descoperirea functiei sale de mediator, de factor de echilibru. Bineinteles ca nu va reusi niciodata singur.

Mai trebuie ca noi, indiferent cat de neimplicati ne-am considera, sa transformam energia "fenomenului" in dorinta de a avea o tara cu adevarat europeana.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#fenomen traian basescu, #tabere traian basescu, #mandate traian basescu , #presedinte
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
'' Fenomenul Traian Basescu ''......Adevarat, ce nu au reusit Hunii, Romanii sau Turcii....sa parjoleasca si sa praduiasca aceasta Tarisoara, a reusit Clanul Basescu !
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Presedintele Basescu este deja un simbol romanesc . Avem in fata ochilor dovada clara ca in ciuda faptului ca eista oameni politici de calitate , dispusi la sacrificiu , cu program clar , cu fermitate in actiuni