Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fentele dlui Basescu (Opinii)

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:03
3135 citiri
Fentele dlui Basescu (Opinii)

De vreo cateva zile, la Cotroceni e liniste. Insa pana si linistea trezeste suspiciuni. Caci de fiecare data cand e liniste la Palat, presa banuieste fie ca presedintele fenteaza iarasi ori pregateste inamicilor cine stie ce lovitura naucitoare, fie lucreaza la o schimbare de discurs si de paradigma, de comportament, poate de look.

Nu-mi dau seama cum s-a nascut ideea vehiculata in presa ca Traian Basescu fenteaza mereu si face jocuri politice, dar cert este ca deseori a lasat impresia ca vrea sa faca sau sa spuna ceva si a iesit altceva.

E clar ca a reusit mai de fiecare data sa-si deruteze adversarii, sa-i descumpaneasca in vointa si planurile lor, sa-i dezorienteze, sa-i zapaceasca si sa-i lase perplecsi. In ciuda acestor evidente, cand e vorba de buna guvernare, analistii si politologii nu dau mari sanse unor astfel de politici si initiative publice.

Fenta si jocul

Necazul cel mare e ca din 2004 incoace ramane singura stratagema care nu a dat gres. A incercat de doua ori sa construiasca ceva pentru Romania, dar de fiecare data i-a iesit ceea ce nimeni nu se astepta: in 2005 planuieste sa rupa coalitia intre Alianta DA si PUR-ul lui Dan Voiculescu, numind-o "imorala", desi el l-a adus la guvernare pe "infractor", apoi incearca sa sparga PNL.

Reuseste un an mai tarziu sa rupa gruparea fostilor "presedinti" Stoica - Stolojan pe care o alipeste apoi propriului partid PD, fara insa a-l putea disloca de la guvernare pe Tariceanu, fost asociat, dar devenit dusman peste noapte.

Unde dai si unde crapa! PNL a fost obligat sa guverneze cu sprijinul tacit al PSD pana in decembrie 2008, perioada cand a fost evident ca stanga si dreapta se pot intelege la Putere. Atunci s-a pus prima piatra la temelia USL de azi. De aceea, Traian Basescu a aplicat din nou propria stratagema: i-a momit pe liderii PSD cu guvernarea, pana s-a vazut cu sacii in caruta, Ilie Sarbu, socrul actualului prim ministru fiind unul dintre artizani.

Un vis moare, altul se naste

"Visul vazut cu ochii" e lasat in viata doar 9 luni, intre timp reuseste inchegarea unei alte majoritati, una si mai toxica decat anterioara, motiv pentru care multele guverne Boc si unul Ungureanu nu reusesc sa scoata tara din criza. Din contra. Pierzand definitiv puterea in mai 2012, coalitia portocalie se dezmembreaza, neramanand din ea decat PDL cu 15% si UDMR cu 5% din electorat. Stare din care nici azi nu reusesc sa iasa.

Dupa a doua suspendare, reia de la capat sirul fentelor: declara cu nu il va "inghiti" pe pisicul sau porcul Ponta, dar, dupa semnarea unui pact de coabitare, copresedintele USL este desemnat sa formeze noul guvern. Urmeaza despartirea de partidul sau de suflet, PDL, sceneta jucata in fata perdelei, ca la teatru, dar destul de stravezie fata de prestatia din 2003, aceea cu lacrimile pe umarul lui "draga Stolo", care l-au si consacrat ca actor-jucator redutabil.

Si totusi se misca...

Nu trec decat cateva luni si, surpriza, dupa toate ofurile si regretele prezidentiale, accepta sa se intalneasca din nou cu liderii PDL, Vasile Blaga & comp., la Tebea, ca apoi nimeni sa nu mai vorbeasca de presedinte ca despre un dusman al PDL.

In consecinta, apare guvernul din umbra al dlui Predoiu. In aceeasi categorie a fentelor sau a jocurilor, cum insusi le numeste, ar mai putea fi abordate: miscarea interesanta apropo de privatizarea CFR Marfa, decesul lui Florin Cioaba, fostul "rege" incoronat al rromilor, contractul de exploatare a aurului la Rosia Montana, soarta cainilor maidanezi... Despre protestele actuale, altadata.

Vodevil, spectacol, politicianism, jocuri politice..., se aud acuzatii in spatiul public, dar, in acelasi timp, guresii analisti nu vad ca asta e chintesenta politicii romanesti in cei 24 ani de libertate si democratie. Cica atata stim si atata putem.

Si cu toate acestea, cat de orb sa fii sa nu vezi ca din 1989 incoace s-au facut si pasi inainte: se aude o politica pe mai multe voci, ca nici nu ai timp sa te plictisesti, Romania e in curs de a deveni un actor acceptat cum-necum, caine-caineste in spatiul european si nu numai, cetatenii sunt liberi sa invete si sa-si caute un loc de munca aproape oriunde in lume...

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu politici publice, #jocuri politice democratie Basescu , #presedinte