Opinii: Garda lui Basescu si batalia ce va veni

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 12:57
5567 citiri
Opinii: Garda lui Basescu si batalia ce va veni
antena3.ro

Blaga a plecat. Ultimul reprezentant al "garzii vechi" din PD-L si-a dat demisia din Guvern, dupa criticile lui Basescu la adresa institutiei pe care o conduce. Ce inseamna asta? Inseamna ca acum nimeni nu i se mai opune presedintelui in interiorul Guvernului. Si ca lumea din PD-L se pregateste acum pentru batalie.

Batalia pentru trupul, sufletul si viitorul principalului partid de guvernamant. Caci pe masura ce timpul va trece, influenta lui Basescu asupra PD-L va slabi. O sa se stie ca va pleca. Dar garda veche va ramane tot acolo. Si putem sa ne imaginam usor ca va dori o revansa.

Fraiele puterii

Dupa ce un personaj cu greutatea lui Vasila Blaga a parasit Guvernul si Ministerul de Interne, Executivul nu mai are nici macar un singur "greu" care sa nu fie in tabara lui Basescu. Cel mai important minister din Romania e acum in mana lui Traian Igas, omul sustinut de Gheorghe Falca. Inutil sa spunem, omul al carui copil a fost botezat de insusi Basescu.

Daca ne uitam acum pe lista Guvernului, observam ca a devenit din ce in ce mai basescian. Si ca ministrul cu cea mai mare forta politica a ramas Elena Udrea. Apoi, ca o alta fidela absoluta de-a lui Basescu, Anca Boagiu, a primit unul din cele mai importante ministere. Cel al Transporturilor. Asta daca nu era de ajuns ca premierul Emil Boc a fost unul din cei mai buni executanti ai ordinelor de la Cotroceni. E posibil insa ca tocmai ezitarea pe care a avut-o la remaniere sa nu-i fi convenit mentorului sau. Omul care acum are o asigurare in plus. Si o grija in minus in Executiv.

Acum, garda lui Basescu are responsabilitatea totala a guvernarii. Nu mai exista "tripleta malefica" pe care sa cada o parte din vina. Nu mai exista in Guvern. In partid, e alta treaba.

Lupta cu "greii"

Pentru seful statului nu conteaza insa atat de mult cine a venit, cat faptul ca a plecat Blaga. Un om puternic. Un om incomod. Un om care, asa cum povestea Cozmin Gusa, era singurul care avea curajul sa i se opuna lui Basescu in PD pe vremea cand acesta inca nu ajunsese sa conduca Romania. Fara indoiala, un om atat de hotarat si puternic precum Vasile Blaga nu a ramas intre timp fara curaj. Impreuna cu Videanu si Berceanu, fostul ministru de Interne a fost unul din oamenii care s-au aratat permanent deranjati de mutarile lui Basescu, fie ca a fost vorba de alipirea PLD, de ascensiunea Elenei Udrea si propulsarea Elenei Basescu.

Pe scurt, de toate lucrurile care au bulversat vechiul PD. De mutarile care de multe ori l-au pus in fata faptului implinit. Cu toate astea, opozitia "greilor" a fost de-a dreptul admirabila. Retinuta, discrete, in interiorul partidului. Asa a devenit PD-L principal forta din Romania, o formatiune care la un moment dat parea un monolit perfect. Si care nici acum nu isi spala rufele in public precum o fac celalalte partide. Din Romania, doar UDMR poate sa se laude cu o performanta mai buna in domeniu.

Numai ca acum lucrurile se vor schimba. Rivalitatile nu vor mai putea fi tinute in frau. Exclusi din Guvern, Blaga, Videanu si Berceanu vor cauta sa-si ia revansa in partid. Si de acolo chiar nu pot fi dati afara cum au fost dati din Guvern. Acolo vor putea sa castige puterea. Poate nu acum. Si poate nu luand presedintia. Poate nu la alegerile interne ale PD-L, si asa amanate cu mult peste termen. Dar e clar ca vor lucra in asa fel incat sa puna mana pe cat mai multa putere.

Si asta inseamna sa-l infrunti, indirect, pe Basescu. Poate parea o idee proasta, dar are tot mai multa logica. Basescu devine tot mai impopular, iar cu cat mandatul I se apropie de sfarsit, va pierde din relevanta. Sa nu uitam ca nu candideaza, deci nu mai poate fi util partidului din punct de vedere electoral. Atunci guvernul si PD-L vor fi mai greu de controlat. Iar garda veche va avea un cuvant tot mai greu de spus. Si multe polite de platit. In acel moment, conflictul va trebui transat si va trebuie transat printr-o batalie. Semintele au fost sadite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#plecarea lui Blaga, #conflictul Basescu garda veche, #rivalitatea din PDL , #presedinte