Haihui prin Statele Unite (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 16:14
9862 citiri
Haihui prin Statele Unite (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu imi aduc aminte ca in ultimii 21 de ani vreun presedinte al Romaniei sa fi plecat intr-o vizita atat de importanta, precum Traian Basescu in America, si sa nu fi prezentat inainte scopul, programul si cateva declaratii despre obiectivele propuse.

Insusi Traian Basescu la cele doua vizite precedente pe care le-a facut in Statele Unite ale Americii, in 2005 si 2006, si-a facut cunoscuta agenda si principalele tinte ale deplasarii.

In cazul inopinantei calatorii de astazi a presedintelui in SUA aproape ca nu am aflat nimic. Un comunicat bicisnic al administratiei prezidentiale de trei randuri unde ni se spune ca Traian Basescu efectueaza o vizita "de lucru" pentru "finalizarea unor acorduri bilaterale". Nicio vorba mai mult. Nicio declaratie de pe aeroport, inainte de plecare, de unde Traian Basescu ne invatase sa vorbeasca cu ocazia fiecarei deplasari externe. Nicio vorba suflata dinspre Guvern. La fel si dinspre PDL. O mutenie generalizata.

Cum in comunicatul de la Cotroceni nu se specifica daca Traian Basescu se va intalni cu Barack Obama sau nu, daca va negocia statutul vizelor pentru romanii care doresc sa calatoareasca peste Ocean sau cumpararea de avioane militare F - 16, speculatiile in jurul acestei vizite nu s-au lasat prea mult asteptate. Unii isi manifesta dubiul ca al nostru presedinte ar fi primit de omologul sau american. Altii spun ca s-a dus ca sa isi recapete imaginea pierduta, in timp ce unii cred ca pur si simplu isi pierde timpul prin SUA.

La limita s-a spus ca de fapt vizita "de lucru" ar fi o fortare exagerata din partea lui Traian Basescu, pentru a-si spala imaginea exterioara destul de sifonata de contrele cu Sarkozy si Berlusconi. In lipsa unor explicatii minimale, alte variante de interpretare sunt ca presedintele are o agenda "ascunda", secreta, care contine lucruri atat de importante incat nu ar fi avut cum sa fie facute publice acum. Aici sunt incluse contractele economice, declaratia pe care Traian Basescu a fost chemat sa o dea unui procuror american si alte cateva teorii mai neplacute.

In lipsa unei comunicari mai eificiente si transparente din partea Cotroceniului, niciuna dintre ipoteze, niciunul dintre scenarii nu este mai putin intemeiat(a) sau credibil(a). Insa, cat timp administratia lasa tacerea sa se asterne peste vizita domniei sale in Statele Unite, orice interpretare, orice scenariu, rationament, ipoteza sau concluzie se poate naste cat se poate de indreptatit. Ceea ce stim sigur, pana una alta, este ca Traian Basescu se va intalni cu vicepresedintele Joe Biden.

Daca va ajunge si sa-i spuna lui Barack Obama ca romanii si-ar dori sa calatoreasca in State fara a mai trece prin umilitorul proces al loteriei vizelor sau daca va primi doar cateva indicatii de la adjunctul Joe Biden, presedintele Traian Basescu si-a jucat deja cartea "licuriciului" cel putin inabil. Cel putin atat timp cat restul ramane invaluit intr-o aura de mister combinat cu un "za esec" de proportii.

Daca Traian Basescu se va intoarce cu "mana goala" din Statele Unite, daca nu va putea puncta nici macar o intalnire fugara cu primul om al lumii, chiar daca in cadrul ei nu va obtine absolut nimic pentru Romania, atunci vizita de peste Ocean este o incercare nereusita de inviere a unei imagini externe. Daca nu cumva a fost chemat "la ordin" acolo, vizita "de lucru" a presedintelui nostru in Statele Unite se inscrie perfect in trendul politicii promovate oficial in ultimii doi ani.

Penduland mereu intre actiuni haotice si obedienta in fata marilor puteri ale lumii, ca se numesc FMI, SUA ori Rusia, cel mai grav lucru posibil este ca insasi politica de externe a Romaniei nu are o prioritate, nu are nicio agenda serioasa si constanta si, ca atare, nu exista decat ca raspuns in fata stimulilor externi. Daca si vizita in State se incadreaza in acelasi tipar, atunci e poate si mai rau ca ea va ramane secreta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu vizita SUA, #Barack Obama Traian Basescu, #Joe Biden Traian Basescu , #presedinte