Hora ipocriziei antibasescienilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 23:40
7001 citiri
Hora ipocriziei antibasescienilor
Foto: Clujeanul

De dimineata pana seara imaginile cu presedintele dansand hora in timp ce alianta se rupea au fost reluate si reluate si reluate pana cand si ultimul roman a ajuns sa faca legatura. Care legatura? Pai, una simpla. Presedintele a fost atat de crud, atat de cinic, atat de nesimtit si fara scrupule incat, in timp ce Coalitia de guvernare se rupea si PSD parasea puterea, el - raul railor, Traian Basescu, juca tontoroiul.

Pana la urma "toata lumea a vazut", nu? Comentatorii televiziunilor se intrebau, deloc retoric, daca scena nu este desprinsa dintr-un jurnal de dinainte de 1989. Unii au vazut in Traian Basescu pe Ceausescu, altii inceputurile dictaturii in Romania, iar unii pur si simplu nu puteau intelege cum e posibil sa nu ai o atitudine sobra si grava in ziua in care Coalitia de guvernare se destrama si PSD parasea puterea.

Sa ne limpezim putin. O guvernare cu o sustinere in Parlament de peste 70% este bocita ca se destrama. Adica ne indreptam spre totalitarism si dictatura tocmai cand Opozitia isi ingrosa randurile masiv. Comentatorii ajunsesera sa se isterizeze ca, in sfarsit, in Romania incepea sa existe o adevarata Opozitie in Parlament.

Nu stiu daca erau aceeasi, insa, in momentul formarii aliantei PSD-PD-L, tot comentatorii televiziunilor erau cei care ne instiintau ca asistam la nasterea "monstruoasei Coalitii". Probabil, tot ei erau aceia care, anul trecut in decembrie, spuneau ca un Guvern cu o sustinere de peste 70%, cu un Parlament unde nu mai exista Opozitie, este primul pas facut catre dictatura.

Apetitul morbid al unor analisti de a identifica in orice actiune politica semnele nasterii unei dictaturi sau a statului totalitar poate fi usor inteles si explicat. Dupa trauma anilor de comunism te pazesti ca de dracu de orice tendinta autoritara a statului. Si este bine ca exista acest instinct. Insa, de aici pana la a vedea peste tot numai semne ale instaurarii dictaturii este un pas prea mare pe care mintile analistilor il fac prea repede, prea in fuga.

Toate criticile analistilor pe seama dansului presedintelui in timp ce Coalia se rupea, nu stiu de ce, imi sunau exact ca vaicarelile babelor de la tara care, atunci cand vedeau pe cineva apropiat mortului ca nu boceste si nu isi rupe camasa de pe el de durere la inmormantare, susoteau incontinuu - "un caine mama, un om fara inima maica, bata-l-ar Dumnezeu sa-l bata!..."

Probabil ca presedintele ar fi trebuit ca in ziua plecarii PSD de la guvernare sa tina un moment de reculegere. Probabil ca Traian Basescu ar fi trebuit sa raspunda invitatiei studentilor de a participa la hora traditionala a Universitatii de la Cluj printr-un NU categoric. Seful statului ar fi trebuit sa nu zambeasca in ziua destramarii Coalitiei, ar fi trebuit sa se imbrace in negru si sa depuna o coroana de flori la sediul PSD.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu hora Cluj, #rupere coalitie guvernare, #iesire PSD guvernare, #demisie ministri PSD , #presedinte