Iar i-a pus la punct Traian Basescu pe olandezi (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 21:33
5892 citiri
Iar i-a pus la punct Traian Basescu pe olandezi (Opinii)

Ce face Basescu cand se plictiseste de freamatul politic intern? Se ia de olandezi. In realitate, cand se plictiseste si mai rau, rau de tot, presedintele ii ignora cu o suficienta divina.

Cand era suparat, Traian Basescu mergea la piata si decreta din buza supermarketului ca nu mai cumpara marar si patrunjel din Olanda. Uite, asa, la ambitie, sa vedem cine cedeaza primul. Daca ei nu ne vor, nici noi nu-i mai vrem.

Problema cu Olanda e ca ea are dreptate, iar presedintele nostru traieste intr-o eroare vecina cu pacatul.

Nu ma intereseaza aspectele tehnice, pentru care Traian Basescu ne spune ca Romania ar fi trebuit sa fie deja in Schengen. Ele ar fi fost valabile pentru o tara care functioneaza normal, ori Romania numai cu asa ceva nu se poate lauda. Necazul cel mai mare cu olandezii e ca ei au intuit corect adevarata noastra boala. Pentru ca ne stiu bine si pentru ca le pasa. Pentru asta ar trebui sa le multumim, nu sa le caram castane in cap.

Pentru ca de asta se tine presedintele jucator. Ultima perla din foarte lungul sir de gafe si grosolanii la adresa Olandei - a se retine: cel mai mare investitor strain in Romania! - este amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucuresti.

Noul ambasador al Olandei asteapta de aproape jumatate de an sa-i prezinte documentele de acreditare lui Traian Basescu, iar presedintele repeta incontinuu ca afara ploua.

Conform postului Radio Netherlands, dar si mai multor site-uri de stiri (Expatica), seful statului roman nu a gasit timp sa il primeasca pe diplomat, ceea ce a condus (normal) la inflamarea Partidului Laburist din Olanda, din Opozitie, care a cerut ministrului olandez de Externe explicatii in legatura cu acreditarea ambasadorului la Bucuresti.

Doar ministrii si premierii comunisti ai maicii Rusia isi mai permiteau sa isi tina ambasadorii straini sa inghete prin Moscova pana le venea cheful sa-i primeasca, ori pana tarile care-i trimiteau intelegeau ce vrea imperiul sovietic sa le transmita. O tactica primitiva pe care nici macar vecinii nostri de la est nu cred ca o mai aplica astazi.

Dar ea este potrivita perfect pentru caracterul si personalitatea lui Traian Basescu. Probabil singurul sef de stat din Europa care si-a permis sa condamne Olanda pentru legislatia pe care o promoveaza, atat de eficient altfel, in privinta drogurilor si prostitutiei.

Poate pentru marinarul Traian Basescu, aflat de-acum pe drumul senectutii, Olanda a ajuns sa fie probabil echivalentul decadentei si concupiscentei. Poate ca amintirile din porturile olandeze il chinuiesc si-i provoaca astazi cosmaruri de cainta. Cert e ca Olanda, indiferent ce am vrea sa spunem despre aceasta tara, este un exemplu de civilizatie si progres din toate punctele de vedere.

A o arata cu degetul ca exponentul coruptiei si principalul promotor al evaziunii si contrabandei in Europa, in timp ce incerci sa prezinti Romania ca pe un jandarm care se lupta din rasputeri cu raul, atat in interior cat si la granite, e o sminteala a ratiunii. Si e dovada cea mai buna pentru care ar fi trebuit nici macar sa nu fim primiti in UE, daramite si in Schengen.

Pentru ca de la o astfel de tara te poti astepta la orice. Pana si sa acuze UE de mizeria si hotia care domnesc pe meleagurile noastre.

Din punctul asta de vedere sunt curios pana unde va merge Traian Basescu. E un drum care nu are decat un singur sfarsit. Daca presedintele se preface doar ca nu il intuieste sau chiar nu il vede, pentru ca nu poate sau nu are cu ce, e la fel de grav. Pentru ca la final, obsesiile, ambitiile si prostiile unui om ajung sa fie platite de o natiune intreaga.

Or asta e soarta celor care nu inteleg ca dragoste cu forta nu se poate si nici respectul nu se baga pe gat cu lingurita. Poate ca Traian Basescu se simte confortabil si chiar fericit cand stie ca aproape 90% dintre romani nu il mai vor. Intr-un fel ciudat poate asta il face fericit. Dar poate nu isi imagineaza ca si UE se poate impune la fel ca acasa.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...