Iasi si Focsani: 24 ianuarie cu huiduieli - vezi minut cu minut

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 15:45
10008 citiri
Iasi si Focsani: 24 ianuarie cu huiduieli - vezi minut cu minut
Foto: Arhiva

Ziua de 24 ianuarie, aniversarea Zilei Unirii, a fost extrem de tensionata in acest an la Iasi. Onorul primit de presedintele Traian Basescu, imnul de stat, rugaciunile prelatilor, discursul preasfintiei sale Teofan au fost acoperite de huiduieli si fluieraturi, spre satisfactia liderilor Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta prezenti in primele randuri ale multimii.

Ziare.com prezinta minut cu minut desfasurarea ceremoniilor de la Iasi si Focsani:

16:25 - Si liderul PSD, Victor Ponta, a participat la ceremonia organizata la Foscani. Intrebat ce crede despre huiduielile la adresa presedintelui, liderul social democrat a spus ca acestea arata ce parere au oamenii.

"Oamenii si-au spus parerea despre cei care ne conduc si la ce se asteapta de la noi", a precizat Ponta.

16:20 - "Cu siguranta nu vin nici pentru voturi, nici pentru aplauze, nici pentru fluieraturi chiar. Vin din respect pentru istorie, pentru un moment constitutiv al statului roman. Vreau sa arat respectul meu pentru urmasii celor care au facut Unirea", a declarat Traian Basescu la inceputul discursului sau, in care a vorbit despre necesitatea modernizarii statului si adoptarii unei noi Constitutii.

Vizita lui Basescu la Focsani a inceput cu huiduieli si s-a incheiat cu Hora Unirii

15:45 - Presedintele primeste onorul Garzii Militare. Imnul National este din nou huiduit pe tot parcursul intonarii lui.

15:38 - Presedintele Traian Basescu este asteptat incepand cu ora 15.30, la Focsani, pentru a participa la manifestarile organizate cu prilejul sarbatoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane. In Piata Teatrului "Maior Ghe. Pasatia" se afla cateva sute de persoane. De asemenea, mai multe colective de elevi din liceele focsanene se afla in piata si poarta diverse pancarte.

13:00 - Presedintii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au anuntat, intr-o conferinta de presa comuna tinuta in Muzeul Unirii din Iasi, ca pe 5 februarie partidele pe care le conduc vor incheia "o alianta cum nu s-a mai facut" in Romania.

Liderul PNL si-a exprimat convingerea ca nu exista alta posibilitate in lupta cu Puterea condusa de Traian Basescu, pentru a instaura o societate normala. De asemenea, liderul PSD a anuntat ca pe data de 5 februarie va convoca Consiliul National al PSD in care va propune formare unei aliante cu PNL, formarea unei platforme politice inregistrata din punct de vedere juridic. Victor Ponta a lasat de inteles ca alianta este o alternativa la "axa raului, care este deja formata".

Antonescu si Ponta promit "o alianta cum nu s-a mai facut" in Romania

11:08 - Crin Antonescu si Victor Ponta au facut o baie de multime inainte de a parasi Piata Unirii. Au fost aplaudati si salutati de simpatizanti.

11:00 - Urmeaza ca oficialii sa participe la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" la depunerea de coroane la mormantul lui Alexandru Ioan Cuza.

10:54 - Presedintele Traian Basescu s-a prins pentru scurt timp in "Hora Unirii", dupa care a intrat in hotelul in care era cazat. Cativa dintre participanti au ramas sa invarta "Hora Unirii", printre acestia si Elena Udrea.

10:48 - Presedintele a primit onorul Garzii militare.

10:40 - Oficialitatile au depus coroane de flori. Au fost depuse coroane din partea presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor. Guvernul a fost reprezentat de ministrii Elena Udrea si Teodor Baconschi, acestia fiind huiduiti.

10:35 - Presedintele Traian Basescu a tinut un scurt discurs in care a vorbit despre solidaritate si despre modernizarea tarii.

10:30 - Traian Basescu a conferit Ordinul meritul pentru invatamant Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

10:25 - Inalt prea Sfintia Sa Teofan si ministrul de Externe Teodor Baconschi au rostit cateva vorbe de la microfon. Fluieraturile au continuat. "Avem datoria de a ne respecta istoria. Acest tip de manipulare nu reprezinta fruntea senina a iesenilor care stiu ce s-a petrecut in acest oras(...)Avem datoria de a transmite celor care vin dupa noi o Romanie moderna, fara tensiuni artificiale impinse la extrem", a declarat Baconschi.

10:20- Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, l-a acuzat de la microfonul oficial, pe primarul Iasiului, Gheorghe Nichita (PSD) ca i-a intins "o capcana" sefului statului. "Este o satisfactie de pubertism intarziat. Nu ne caracterizeaza ce s-a intamplat aici. E o actiune pe care nu o agreez. Legea ospetiei a fost incalcata. Sa va fie rusine!", a spus Simirad.

Simirad: Huiduitorii au fost adusi de Opozitie - o manifestare odioasa

10:10 - Dupa cateva minute de la urcarea pe scena, Traian Basescu a coborat in multime unde a discutat pret de cateva minute cu o parte din cei care il huiduisera. Intre timp, inaltii prelati incepusera un ceremonial religios, in fluieraturile multimii. S-a scandat "Cuza cel mare, Basescu-dezbinare!", "Cuza-unire, Basescu-rusine!", "Vanzatori de tara".

Basescu, huiduit la Iasi

10:00 - Presedintele a primit onorul din partea Garzii militarilor, huiduit fiind de cateva zeci de persoane din randul reprezentantilor sindicatului militarilor, dar si din randul simpatizantilor PSD si PNL prezenti in numar mare in Piata Unirii.

Programul manifestarilor din Piata Unirii a inceput la ora 9 cu un concert de muzica populara. Dupa citirea Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi", intre ora 10.05 si 10.15 a fost programat un ceremonial religios, apoi discursurile oficialitatilor prezente in Piata Unirii si depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

La ora 10.48 a fost programata Hora Unirii, iar la ora 11 oficialitatile sunt invitate la Biserica "Sfintii Trei Ierarhi" pentru depunerea de coroane la mormantul lui Alexandru Ioan Cuza. In Piata Unirii spectacolul focloric va continua pana in jurul orei 12.30.

In paralel, in fata fostului conematograf Tineretului este organizata o masa populara. Intre orele 12 si 14 vor fi distribuite 5.000 de portii de fasole cu carnati, colaci, vin fiert.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu Iasi Unire, #Basescu huiduit iasi , #presedinte