Imaginea hidoasa din oglinda lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 20:11
7107 citiri
Imaginea hidoasa din oglinda lui Basescu (Opinii)
Foto: stiri.com.ro

Nu se mai poate cu bacalaureatul. Si nici cu teoriile conspirationiste care au explodat in urma publicarii rezultatelor catastrofale. Ca scoala scoate tampiti, ca asta au vrut sa demonstreze Emil Boc si Daniel Funeriu, pentru a da dreptate zicerilor prezidentiale, pentru ca apoi sa poata taia si inchide dupa bunul plac scolile.

Ca asa s-ar fi intamplat si cu spitalele si cu coruptia din vami - un circ general pentru a justifica neputinta economica si masurile de austeritate si toate concedierile de dupa.

Pur si simplu nu se mai poate discuta despre asta in mod decent, indiferent care ti-ar fi credinta, indiferent de care parte ar sta adevarul. Nu ma mai intereseaza cine ce a vrut sa demonstreze, daca totul este doar un joc al Puterii pentru a-si justifica neputinta si hotia, ori toata nebunia nu e provocata decat de un gest eroic al guvernantilor in incercarea lor de a salva tara.

Nici macar nu mai vreau sa aflu de la ei cat de hidos sau nenorocit este acest popor. Cred ca stim cu totii prea bine cum suntem, ce facem si cum am ajuns aici.

Vor sa taie salariile si mai mult, pentru ca nu mai sunt bani pentru a le plati? Foarte bine, asa sa fie! Vor sa inchida 3.000 de scoli si sa concedieze alte mii de cadre didactice? Excelent, sa o faca rapid! Vor sa castige tot ei alegerile de la anul, din nou, pentru a nu raspunde in fata poporului - sau pentru ca sunt convinsi ca s-au sacrificat pentru binele tarii - iarasi, foarte bine! Imi este totuna.

Stiu de pe acum, si nu doar in baza experientei din ultimii 21 de ani, ca riscul cel mai mare este ca totul sa treaca si in urma sa nu ramana decat praf si fum.

Daca a sosit vremea ca statul, asa cum il stim noi, sa moara - perfect! Sa moara impreuna cu tot ceea ce are rau si nu functioneaza. Daca e sa construim primul stat ultraliberal din lume, fara scoala, fara educatie, fara sanatate, fara primarii, sistem de asistenta sociala, daca aceasta este imaginea noastra reala, singura pe care o vedem in oglinda ce ne-a fost infipta in fata - atunci pe drumul asta sa mergem, dar sa pasim odata!

Macar de i-as vedea pe acesti eroi reformatori ai neamului - Traian Basescu, Emil Boc si echipa lor - ca se pun pe treaba si darama tot. Nici macar nu mai conteaza ce pun in loc. In aceasta tara unde nu se intampla nimic, niciodata, ar fi o minune si daca cineva ar avea curajul de a pune la pamant monstrul pe care am ajuns sa-l reprezentam. Ca urla coruptia in spatele actualilor guvernanti, ca Elena Udrea invarte pe degete Guvernul si toti banii tarii, ca Emil Boc sustine si promoveaza nepotismul si clientela principalului partid de la guvernare - pe cuvant ca nu am resurse de a reactiona.

Imi este indiferent drumul pe care o vom apuca, atat timp cat voi vedea ca lucrurile incep sa se schimbe. Accept orice, atat timp cat vom evolua, indiferent in ce sens. Dincolo de orice senzatii, premonitii si scenarii conspirationiste, daca e sa credem in teza ca statul vechi, asa cum l-am mostenit dinainte de '89, trebuie sa se transforme odata cu timpurile si sa se subtieze, atunci sa aplaudam orice prabusire a vechilor pacate. Daca pentru asta costul inseamna disparitia sistemelor de sanatate, educatie, protectie si asistenta, daca este necesar sa renuntam la saracia in care oricum am trait si pana acum - asa sa fie!

Tare mi-e teama insa ca nimic din toate astea nu se va intampla. Frica de alegerile care bat la usa ii va face pe toti sa faca pasul in spate, se va dovedi ca toata nebunia de doi ani nu a fost decat o consecinta a coruptiei institutionalizate si a clientelei de partid care si-a cerut dreptul, ca masurile de austeritate au fost doar masura incompetentei, iar toata reforma nu e nimic altceva decat o sfioasa tentativa de cosmetizare a pacatelor noastre generale.

Salariile vor reveni exact in pragul alegerilor, laptele si mierea va curge iarasi pentru cateva luni, promisiunile si mecanismele de manipularea ale propagandei pedeliste se vor pune in functiune si ne vom trezi ca, din nou, absolut nimic nu se va fi schimbat. Nici in bine, nici in rau. Caldut vom trai mereu, pentru ca modest si limitat am gandit si am actionat o viata.

Am curaj sa pariez ca la anul, de frica alegerilor, imaginea din oglinda, acum hidoasa, va deveni peste noapte un peisaj mirific. Puterea lor (si a noastra!) de a ne minti e practic fara margini.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#BAC 2011 rezultate slabe, #Traian Basescu Guvern Boc, #masuri reforme Guvern Boc , #presedinte