Infrangerea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:23
13442 citiri
Infrangerea lui Traian Basescu (Opinii)

PDL a iesit strivit din alegerile parlamentare, dar marele infrant este Traian Basescu.

Daca in urma unei reinventari spectaculoase, cu o echipa innorita si cu o silueta cu mult mai adecvata acrobatiilor politice, PDL mai are, cel putin teoretic, sansa revenirii, pentru Traian Basescu aceasta speranta nu mai exista.

Pentru ca Traian Basescu nu mai are nici timpul necesar si nici resorturile unei reinventari.

Demobilizarea celei mai mari parti din electorat, candva de dreapta, candva "basista", si votul covarsitor dat de cei care au fost la urne nu vizeaza atat de mult PDL sau, ma rog, ARD, cat il vizeaza pe Traian Basescu.

El a fost abandonat de electorat, el a fost cel impotriva caruia s-a votat atat de masiv. Pentru prima data, avand in vedere ca boicotul si suspiciunile de frauda au facut referednumul din vara mai putin relevant, Traian Basescu are dovada palpabila, cuantificabila ca a pierdut principala sa arma, principalul sau atu - sprijinul popular.

Daca mai crede ca l-a pierdut doar din cauza masurilor de austeritate pe care le-a girat, se amageste. Au avut si ele rolul lor, dar principalele cauze sunt altele: inconsecventa, compromisurile de nefacut, reevaluarile consternante, dublele masuri, promovarea prea multor nulitati, limitele culturale si politice, jocul mult prea obositor si frecvent la cacealma, lipsa unei strategii reale pe termen lung si incapacitatea de a se sacrifica cu adevarat in numele unor cauze mari.

A dus razboaie devastatoare pe mize mici si a abandonat fara lupta mize mari.

Si daca ar fi o vina cu adevarat de neiertat este ca nu a luptat cu toate fortele, ca nu a incercat din toate puterile sa mentina alianta DA, da, chiar cu pretul unor compromisuri care oricum s-ar fi dovedit mai mici decat cele care au urmat.

A intrat in spirala dementa, a alimentat impreuna cu adversarii sai spirala care a ucis singura constructie viabila pentru viitorul european al Romaniei. Acum a venit nota de plata. Scorul USL este factura erorii de neierat de atunci.

Dupa 8 ani de mandat, care e bilantul lui Traian Basescu? Cei mai multi dintre romani fie il urasc de-a dreptul, fie doar nu mai sunt dispusi sa-l urmze. Nu mai are un partid pe care sa se bazeze pentru ca l-a distrus. Stilul sau autoritar nu a permis aparitia unei noi generatii de lideri vigurosi.

A dus toate luptele in locul PDL ale carui instincte de luptator politic s-au atrofiat ca niste muschi nefolositi, asa ca in campania aceasta democratii s-au comportat ca niste gaini fara cap.

Ce are in fata? Teoretic, alegerea intre suspendarea sigura, daca refuza sa se supuna vointei majoritatii strivitoare, si inca doi ani de mandat chinuit in care sa faca singur opozitie unei Puteri mamut, fara credibilitate, fara sustinere populara, condamnat sa apere singura baricada care i-a mai ramas - independenta inca foarte fragila a Justitiei.

Practic, decizia pare luata, porcul-maimutica-pisic-mincinos-copilot va primi inca un mandat. Derizoriu total.

Si dupa aceea? Marile proiecte ale presedintelui s-au facut sau sunt pe cale sa se faca praf. Reforma educatiei este tocata marunt de Ecaterina Andronescu si restauratia totala este la un pas.

Votul uninominal s-a facut si el tandari, inclusiv pentru ca partidul sau nu a fost in stare sa-l aduca in patru ani la o forma corecta, asa ca peste 4 ani cel mai probabil vom vota din nou liste, dupa vrerea lui Ion Iliescu.

Parlamentul cu 300 de locuri are aproape 600 de alesi, inclusiv pentru ca PDL nu a dat o simpla lege organica, suficienta pentru a legifera rezultatul referendumului din 2008. Unul mai inept si mai borfas dcat altul.

Reforma adiministrativa? Peste judetele actuale va fi pusa caciula unor regiuni, ceea ce nu va face decat sa creeze niste superbaroni si o superbirocratie.

Reforma politica? Uitati-va la borfasii ajunsi parlamentari!

Doar reforma Justitiei, cata a fost ea, inca rezista, pentru ca penalii din toate partidele nu au pus inca mana pe ea. Reforma aceasta nu este insa atat de puternica, atat de adanca incat sa fie ireversibila. Este suficient sa schimbi sefii parchetelor cu doua marionete de tipul celor propuse de Mona Pivniceru si totul se naruie.

La fel si cu Inalta Curte de Casatie si Justitie. Atat i-a mai ramas lui Traian Basescu. Sa moara politic cu Justitia in brate. Si ar muri repede, daca Justitia din Romania nu ar fi suficient de importanta pentru UE si SUA incat sa tina in lesa scurta Puterea de la Bucuresti.

Acesta este si blestemul, si ultima sansa a lui Traian Basescu. In rest, a pierdut totul, desi in 2005 a avut toate cartile in mana.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...