Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Un spectacol marca Basescu sau ce se poate face cu un petic de hartie

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 19:15
5175 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Un spectacol marca Basescu sau ce se poate face cu un petic de hartie
Foto: Administratia Prezidentiala

Rareori o decizie politica a provocat atata amaraciune pentru toti cei implicati. USL e in pragul dezbinarii, Dan Voiculescu e agitat, Crin Antonescu - dezamagit si pregatit sa o ia pe cont propriu, Victor Ponta - in defensiva, Monica Macovei - incordata si Traian Basescu... Chiar, cum se simte Traian Basescu?

De ce oare dintre toti actorii politici intrati cu voie sau fara voie in aceasta poveste, nu stiu daca e comica sau tragica, de ce oare presedintele a fost singurul personaj calm? In aparitia publica de joi seara parea obosit, dar in niciun caz nelinistit. A facut o declaratie clara, logica, puternica.

L-a sacrificat pe Daniel Morar, dar nu inainte de a-l numi in pozitia de judecator la Curtea Constitutionala pentru noua ani, aproape salvandu-l pe fostul sef al DNA chiar de el insusi. A sustinut propunerile facute de Victor Ponta si a aparat onoarea CSM, subliniind faptul ca nu se va amesteca in procesul de avizare.

Inainte de a merge mai departe, trebuie sa spun ca fac parte dintre cei care au evitat sa-si lege existenta de un partid sau de un politician. Destinul si pasiunea pentru scris m-au adus in profesia de jurnalist si asa am ajuns un "parerolog" care incearca sa vada clar, fara ura si fara razbunare.

Recunosc ca PSD nu a reusit in acesti ani sa-mi capteze interesul pentru ca n-au trecut si nici nu incearca sa treaca peste perioada Iliescu-Nastase. Sunt cateva intrebari la care acest partid refuza sa raspunda si oricat de european ar fi ajuns, din punctul meu de vedere nu si-a ispasit pacatele pentru generatia pierduta in anii '90.

Dar nimeni nu-i perfect, cred in democratie chiar daca asta inseamna uneori sa fiu etichetat ca basist, alteori ca emilconstantinescist, campeanist sau ratist. Aceste pacate mi le asum cu mandrie pentru ca intotdeauna am fost de partea celor care au pariat pe libertate si pe o societate deschisa.

Am scris toate acestea pentru ca in urmatoarele randuri as vrea sa prezint demonstratia de forta pe care a facut-o Traian Basescu de cand a venit USL la Putere. De atunci, in jur nu se aud decat vaicareli de centru-dreapta, discutii principiale si o incapacitate structurala a celor aflati in Opozitie de a face, totusi, opozitie.

Traian Basescu nu a avut in buzunar decat un petic de hartie pe care i l-a aratat lui Ponta si i-a spus ca daca nu semneaza intr-un colt nu va fi niciodata premier. Apoi, a luat hartia si a plimbat-o pe la Bruxelles, i-a strecurat-o lui Martin Schulz in fata camerelor de luat vederi.

Liderii Europei au citit-o si au transformat-o in litera de lege, desi n-a fost votata de niciun Parlament, n-a fost discutata de nicio comisie si n-a ajuns in niciun minister. Pe acea bucata de hartie se afla strans tot viitorul Romaniei pana la alegerile prezidentiale din 2014 si chiar si cel de dupa. Acolo se afla programul de guvernare al USL, banii de la FMI, cei de la Banca Mondiala, stabilitatea economica si relatia privilegiata cu SUA.

Cu acea hartie mototolita, terfelita prin presa, devenita cosmarul suprem al lui Crin Antonescu si Dan Voiculescu, a reusit si acum Traian Basescu sa gaseasca o solutie pentru numirile procurorilor.

Pe cei care cred ca exagerez ii rog sa se gandeasca la torida vara din 2012, cand pe la Bucuresti se perindau emisari ai partenerilor nostri externi si ne dadeau cu capul de masa, amenintandu-ne cu colapsul economic si asta pentru ca trei exaltati s-au crezut stapanii Romaniei. Trei exaltati care la trei luni dupa ce au castigat alegerile cu o majoritate zdrobitoare constata ca nu sunt nicidecum "la butoane", iar un fost marinar chel, cu vocea arsa de tutun mai are inca un cuvant de spus, fluturand o bucata de hartie - PACTUL.

Dupa aceasta dovada de maiestrie, oricine poate sesiza ca Traian Basescu nu si-a spus ultimul cuvant. Asa, singur, cu spatele la zid, inconjurat de adversari, fara partid, fara alegatori, se simte cel mai bine. E de neclintit pana in 2014, iar destinele lui Crin si Victor Ponta depind de el cum n-au visat vreodata.

Traian Basescu a facut multe greseli si le stim cu totii, au grija opozantii sai sa ni le aminteasca seara de seara, dar ca politician nu si-a tradat niciodata vocatia, n-a vrut sa fie nici mai mult, nici mai putin decat un lider care nu modifica realitatea dupa mintea lui, ci o foloseste pentru a-si atinge obiectivele.

De fapt, toata epopeea numirii procurorilor a fost un spectacol marca Traian Basescu, unul de care galeria a fost total nemultumita, dar de unul singur a vandut toate biletele si a facut un mic profit. Pentru Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu procurori, #Traian Basescu Victor Ponta, #Daniel Morar demisie , #presedinte