IPP a dat in judecata Presedintia Romaniei

Marti, 20 Martie 2012, ora 19:54
2027 citiri
IPP a dat in judecata Presedintia Romaniei
Foto: presidency.ro

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a initiat procese in instanta impotriva Presedintiei Romaniei si a altor 18 autoritati publice locale si centrale "pentru obtinerea copiilor contractelor sau ale planurilor de achizitii publice".

IPP a realizat un studiu privind transparenta, eficacitatea si credibilitatea procesului de achiziti publice si considera ca Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) nu contribuie "nici la formarea unui mediu de afaceri competitiv, nici la cresterea transparentei despre modul in care se cheltuiesc banii publici in Romania", se arata intr-un comunicat al IPP remis, marti, Ziare.com.

PE vrea reguli mai simple si mai flexibile pentru achizitiile publice

"Concluzia generala este ca SEAP trebuie schimbat radical, gandit prin prisma cetateanului - contribuabil caruia trebuie sa i se permita sa identifice usor orice informatie despre achizitiile din Romania, dupa multiple criterii de cautare, de la anuntul de organizare a licitatiei pana la procesul verbal de receptie a lucrarii/serviciului, cu toate eventualele acte aditionale", considera Institutul.

"Daca SEAP nu permite unui cetatean urmarirea tuturor acestor aspecte, nici autoritatile contractante, cu cateva exceptii pe care IPP le-a mentionat in studiu, nu fac eforturi, din proprie initiativa, in acest sens. Presedintia Romaniei, de exemplu, refuza sa puna la dispozitia IPP informatii detaliate despre contractele de achizitii incheiate in ultimii ani, folosind un tertip care excede prevederile legii accesului la informatii de interes public.

Presedintia raspunde solicitarii IPP ca nu ii va da niciun document, dar ii va permite sa le citeasca la Palatul Cotroceni si eventual sa memoreze toate informatiile din respectivele documente. Astfel de raspunsuri dovedesc cata rezistenta opune sistemul transparentei in domeniu, acesta fiind motivul pentru care IPP a actionat in instanta 19 autoritati publice locale si centrale numai in cadrul acestei documentari", se mai arata in comunicatul citat.

IPP subliniaza ca a initiat procese in instanta pentru obtinerea copiilor contractelor sau ale planurilor de achizitii publice impotriva urmatoarelor autoritati publice locale: Primaria Municipiului Bistrita, Primaria Municipiului Calarasi, Primaria Municipiului Cluj Napoca, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 2, Primaria Sectorului 3, Primaria Sectorului 6, Primaria Municipiului Slatina (s-a renuntat la proces intrucat a trimis informatiile dupa primirea primei citatii), Consiliul Judetean Constanta respectiv a urmatoarelor autoritati centrale: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Feroviara Romana, Administratia Prezidentiala, Agentia Nationala a Medicamentului, Institutul Clinic Fundeni si Casa Nationala de Pensii.

Romanii sunt convinsi ca achizitiile publice sunt incorecte - Sondaj IPP

IPP mentioneaza ca nici sectorul privat "nu este mai dispus sa stimuleze o transparenta" si reclama "practicile oculte si profund condamnabile" de a introduce clauze de confidentialitate privind secretul comercial sau protectia drepturilor de proprietate intelectuala in contracte de achizitie publica.

IPP precizeaza ca a realizat studiul ca parte a proiectului "The current economic challenges - an opportunity for increasing transparency and accountability in spending public resources through the public procurement process", cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, prin Programul Democracy Grants.

A.T.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#IPP judecata Presedintia achizitii, #IPP proces achizitii publice, #IPP institutii publice achizitii , #presedinte