Jocul complicat al aliantelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 16:08
3513 citiri
Jocul complicat al aliantelor

De vineri, nivelul si tensiunea jocului politic cresc pentru ca presedintele Traian Basescu a intrat oficial in scena.

In ultimele zile, cotele aliantelor posibile, cel putin teoretic, dupa alegerile de duminica au scazut si au crescut ca la o bursa luata de val. Joi presedintele nu a clarificat decat problema apartenentei premierului.

Sigur, toata lumea invoca programele si ideologiile insa nimeni nu da doi bani pe ele. Si totusi, chiar in pofida viziunii insusi presedintelui, ele sunt mai importante ca oricand, esentiale chiar in domeniul economic, pentru ca vine un an foarte greu. Ne place sau nu, combinatiile trebuie privite si astfel.

PDL - PNL, Basescu vs Patriciu

Din punct de vedere programatic, o alianta PD-L si PNL este perfect fezabila, si din ce I nce ami fezabila. Principiile fundamentale sunt aceleasi in frunte cu cota unica. Exista totusi hopul salariilor profesorilor, care insa nu ar trebui sa fie, pana la urma, esential.

Problema acestei variante sunt oamenii, mai precis opozitia grupului Patriciu la ideea unei reapropieri de PD-L. PNL ori guverneaza cu PSD si da premierul, ori merge in opozitie, ne-a spus acum cateva zile eminenta cenusie a liberalilor.

Realist vorbind, asta inseamna, de fapt, opozitie, fie extrem de puternica alaturi de PSD, fie cu un PSD la putere care sa dreneze resurse catre liberali, asa cum au facut acestia pentru social democrati in ultimii doi ani.

In plus, Dinu Patriciu mizeaza pe impactul de imagine al unei aliante PSD + PD-L pe care a si numit-o refacerea FSN-ului. PNL ar zburda singur in opozitie si pe dreapta, intr-un an in care lucrurile nu au cum sa mearga prea bine. Asa ca "petroliberalii" defileaza cu o conditie imposibil de satisfacut - Tariceanu premier.

Exista insa si o alta tabara liberala, care vrea din nou la guvernare si nu este prea dispusa la o alianta cu PSD. Din spatele cuvintelor dure ale lui Crin Antonescu, care-i demonizeaza pe "portocalii", se aud dinspre tabara pro PD-L formulari de genul: la un moment dat, o renuntare este salutara.

S-ar putea sa stie acest lucru si Dinu Patriciu insa, deocamdata, interesul sau este sa arate clar cu cine se negociaza, iar pentru renuntarea la functia de premier pentru liberali ar urma sa ceara, in momentul cheie, ceva chiar mai important pentru el si grupul sau. Poate imunitatea. Sa nu uitam ca si Dinu Patriciu, si Relu Fenechiu, si Tudor Chiuariu au dosare grele in justitie.

De altfel, liberalii au venit la Cotroceni cu conditii de program, dar fara cea referitoare la Tariceanu - premier, dupa cum a lasat sa se intelega Mircea Ionescu Quintus. UDMR, partenerul liberalilor in caz de guvernare, nu si de opozitie, dupa cum a subliniat Marko Bela, a pledat la scena deschisa, dupa consultari, pentru o alianta PD-L, PNL, UDMR invitandu-l practic pe liberali la guvernare.

Liberalism + stat interventionist?

Si daca totusi Dinu Patriciu nu primeste ce vrea, iar celalalt grup liberal nu va putea sa intoarca vaporul, varianta a doua, tot mai putin probabila, este PD-L + PSD + PC, infinit mai complicata insa. Despre problemele morale si de imagine pe care aceasta combinatie le-ar ridica pentru Traian Basescu si PD-L s-a tot vorbit.

Ar fi, practic, o abandonare a tuturor principiilor, in frunte cu anticoruptia, si inceputul unui jaf de proportii asupra bugetului. Dar este vorba despre mai mult decat atat. Ce ne facem totusi cu programul, in frunte cu cota unica de impozitare? Ce ne facem cu confruntarea, de substanta, dintre viziunea neo liberala a PD-L in cea a statului interventionist a PSD in abordarea crizei?

Greu de crezut ca social democratii vor deveni de dreapta si nu vor presa intens, chiar daca nu initial, pentru viziunea lor. PD-L ori va fi permanent sub asalt din chiar interiorul coalitiei ori va face concesii de stanga, ceea ce, probabil, va fi tentant pentru cei care acum vreo doi ani era inca in internationala socialista.

Intr-o astfel de situatie ne-am putea trezi cu o guvernare de stanga, desi poporul a votat majoritar doua partide de dreapta. Daca pornim de la premisa ca poporul nu voteaza ideologii, atunci de ce nu renuntam la ele, la partide si nu revenim la un partid unic fara doctrina, ca o asociatie de bloc, din care sa alegem periodic niste oameni care sa conduca?

Vrem, nu vrem, totusi, politica se face pe ideologii si doctrine. Acest conflict intre viziunea liberala si statul interventionist, pe care, declarativ, il respinge categoric, ar trebui sa-i dea insomnii si lui Dinu Patriciu cand invoca guvernarea PNL+ PSD, dar nu-i provoaca, semn clar ca ultimul lucru care-l intereseaza si pe el este ideologia liberala.

Riscul cel mai mare

S-a vorbit si despre o a treia formula PD-L +UDMR + minoritati, un guvern practic minoritar care ar urma sa-si asigure cele 21 de voturi necesare pentru o guvernare majortiara bazandu-se pe tradarea parlamentarilor liberali si social-democrati care vor cu orice chip la putere.

Ar fi o solutie curata din punct de vedere doctrinar, intre doua partide populare, perfect fezabila cat timp maghiarii s-au declarat deja dornici de guvernare, cum o fac de vreo 8 ani de zile. Este insa o solutie riscanta din cel putin doua puncte de vedere.

Am vorbi, totusi despre un guvern minoritar care ar depinde de niste dezertari. Cand depinzi de tradatori, risti sa fii pana la urma si tu tradat. Iar la vreme de criza un guvern are nevoie de o majoritate relaxata pentru a guverna eficient. Presedintele a invocat mereu necesitatea unei sustineri importante in parlament pentru nou guvern.

In plus, tot la vreme de criza, este sinucigas sa-ti asumi singur costurile guvernarii. Sinucigas nu atat pentru PD-L aflat inca departe de urmatorul scrutin, desi anticipatele nu sunt niciodata cu totul excluse, cat pentru presedintele aflat totusi in an electoral.

Traian Basescu va raspunde integral pentru un guvern PD-L +UDMR, un guvern care va fi perceput ca al lui personal si care nu are cum sa tina corabia pe linia de plutire fara sa ia unele masuri impopulare.

Cert este ca de-abia de vineri negocierile devin foarte serioase in limite pe care, cu siguranta, presedintele le-a trasat chiar mai precis decat in declaratia publica de ieri.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#joc aliante, #negocieri partide , #presedinte