Joe Biden, in Romania: Cele mai importante momente si declaratii

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 17:25
6800 citiri
Joe Biden, in Romania: Cele mai importante momente si declaratii
Foto: Digi24

Vicepresedintele SUA Joe Biden a efectuat, marti si miercuri, o vizita oficiala in Romania, in contextul situatiei extrem de tensionate din regiune generata de criza din Ucraina.

Vicepresedintele american a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, urmate de declaratii de presa comune. De asemenea, acesta a sustinut o alocutiune la Palatul Cotroceni, in care s-a adresat cu precadere societatii civile din Romania, dar si magistratilor, oamenilor legii si politicienilor, cerandu-le tuturor sa lupte impotriva coruptiei, un adevarat "cancer" pentru orice societate.

Ziare.com a transmis principalele evenimente ale zilei in format LIVE text:

15:27 - Discutiile informale s-au incheiat, delegatia americana a plecat spre Aeroportul Otopeni de unde aeronava "Air Force Two" va decola catre Cipru in jurul orei 16:00.

15:10 - Joe Biden discuta cu Traian Basescu si Victor Ponta, informeaza televiziunile de stiri.

14:44 - Vicepresedintele Joe Biden si-a inceput discursul. Vicepresedintele american a subliniat inca o data faptul ca Romania trebuie sa lupte impotriva coruptiei, i-a felicitat pe magistrati si pe sefii institutiilor care lupta cu succes impotriva acestui flagel si a vorbit despre nevoia ca presa sa fie independenta si societatea civila sa puna presiune pe Guvern pentru a respecta legea.

Joe Biden prezinta concluziile vizitei la Bucuresti LIVE

14:43 - Vorbeste Laura Silva, o studenta romanca la master in ultimul an, despre care Joe Biden a spus ca este "reprezentanta generatiilor viitoare".

14:42 - Intra presedintele Traian Basescu, apoi Joe Biden, in aplauzele celor prezenti, insotit de o tanara studenta romanca.

14:39 - A ajuns in sala de la Cotroceni si Duane Butcher.

14:38 - In Sala Unirii a intrat Victor Ponta impreuna cu Valeriu Zgonea, Calin Popescu Tariceanu si Robert Cazanciuc.

14:37 - Premierul Victor Ponta a dezvaluit ca in intalnirea cu vicepresedintele SUA Joe Biden nu i s-a reprosat nimic legat de coruptia din Romania.

"Nu a fost niciun fel de repros, nici in public, nici in particular", a declarat premierul Victor Ponta la Antena 3, intrebat fiind ce s-a discutat despre subiectul coruptiei in timpul intalnirii pe care a avut-o cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

Ponta, despre Biden: Nu a fost niciun fel de repros legat de coruptie, nici in public, nici in particular

Victor Ponta s-a declarat satisfacut de mesajele transmise de vicepresedintele american. "Presedintele Basescu e probabil racit, bolnav, si nu a zis nimic, mesajele vicepresedintelui Biden sunt cele pe care le asteptam. America a redescoperit cat de importanta este aceasta regiune", a spus Ponta.

14:36 - Joe Biden intarzie la Palatul Cotroceni, unde este asteptat de zeci de invitati. Urmeaza sa sustina discursul.

13:35 - Conform programului, vicepresedintele SUA trebuie sa revina la Palatul Cotroceni. La ora 14:15 acesta are programata o alocutiune in Sala Unirii, in fata mai multor invitati, printre care presedintele Traian Basescu, sefii celor doua camere parlamentare, lideri de partide, politicieni, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti.

13:33 - Jill Biden, sotia vicepresedintelui american, a participat la o intalnire cu mai multi reprezentanti ai unor ONG-uri care lupta impotriva traficului de persoane. Aceasta a laudat curajul si implicarea acestora si a subliniat importanta muncii depuse pentru a oferi consiliere si sprijin victimelor traficului de persoane. "Eforturile dvs nu trec neobservate", a declarat aceasta anuntand ca directoarea uneia dintre organizatiile non-guvernamentale din domeniu va fi mentionata in raportul pe care SUA il va redacta in acest an.

13:25 - Victor Ponta si Joe Biden au sustinut o declaratie de presa comuna in care au subliniat necesitatea continuarii parteneriatului strategic romano-american si au vorbit despre asigurarea securitatii energetice a Romaniei in contextul regional tensionat de agresiunile Federatiei Ruse.

Ponta si Biden, declaratie comuna la Palatul Victoria: Securitatea nu se poate obtine gratis

13:00 - Discutiile de la Palatul Victoria intre Joe Biden si Victor Ponta s-au incheiat.

12:00 - Convorbirile oficiale au inceput. Din delegatia premierului mai fac parte, printre altii, Gabriel Oprea, vicepremierul pe probleme de siguranta nationala, Mircea Dusa, ministrul Apararii, Titus Corlatean, ministrul de Externe, Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, si ambasadorul Romaniei in SUA, Iulian Buga.

11:45 - Convorbirile "tete-a-tete" intre Victor Ponta si Joe Biden au avut loc in biroul premierului de la Palatul Victoria, cu toate ca Ponta a declarat ca intalnirile sale cu inaltii oficiali externi vor avea loc la Ministerul Apararii, dupa scandalul Adrian Duicu, soldat cu arestarea preventiva a presedintelui CJ Mehedinti.

11:45 - Sotia presedintelui Traian Basescu, Maria, si sotia vicepresedintelui american, Jill Biden, au participat la un spectacol organizat special la Muzeul Satului.

Jill Biden si Maria Basescu, intampinate cu paine si sare la Muzeul Satului

11:43 - Joe Biden a ajuns la Palatul Victoria, unde va avea intalniri cu premierul Victor Ponta. La final, cei doi vor sustine o declaratie de presa comuna.

11:00 - Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joe Biden, sustin o declaratie de presa comuna, in gradina Palatului Cotroceni.

Traian Basescu, dupa intalnirea cu Biden: SUA isi respecta cuvantul

Seful statului i-a multumit lui Joe Biden "pentru reactia imediata pe care a avut-o SUA la momentul declansarii conflictului din Ucraina si anexarii ilegale a Crimeii, prin suplimentarea de forte care sa fie gata sa participe la orice fel de misiune, in mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietica".

La randul sau, Joe Biden a laudat tara noastra, afirmand ca "de fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul realizat de fiecare generatie. Tara dvs s-a ridicat din tiranie, ca sa se alature celei mai puterenice aliante NATO".

Biden la Cotroceni: Coruptia e tiranie, lupta impotriva ei e patriotism

10:10 - Au inceput convorbirile oficiale, la care presa nu are acces. Din partea Romaniei, la discutii participa alaturi de presedintele Traian Basescu ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul de Externe Titus Corlatean, secretarul de stat pe probleme de securitate Bogdan Aurescu, consilierul prezidentiale pe probleme de securitate Iulian Chifu, consilierul pe probleme economice Bogdan Dragoi si ambasadorul Romaniei in SUA, Iulian Buga.

09:42 - Dupa fotografia oficiala, presedintele Traian Basescu si inaltul sau oaspete s-au retras pentru discutii.

09:40 - Joe Biden a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost intampinat de presedintele Traian Basescu. "Nu ne-am vazut de mult", a spus presedintele Romaniei, iar oaspetele sau a replicat "Ma bucur sa va revad", informeaza Digi24.

Programul lui Joe Biden in Romania: De la Cotroceni la Victoria si inapoi la Cotroceni

Din nou in Romania, dupa 5 ani

Vicepresedintele american Joe Biden a sosit, marti, la Bucuresti, intr-o vizita oficiala de doua zile. Prima oprire a fost la Baza Aeriana 90 Otopeni, unde oficialul american a sustinut un discurs in care a reafirmat sustinerea Statelor Unite pentru Romania si a condamnat actiunile Federatiei Ruse in regiune.

Joe Biden, la Bucuresti: E o obligatie sacra sa fim alaturi de voi si de NATO. Bazati-va pe noi

Marti seara, Joe Biden si sotia sa au luat masa in Centrul Vechi al Capitalei, dupa care au iesit la o plimbare.

Joe Biden, plimbare cu sotia prin Centrul Vechi

Discutiile care vor avea loc in aceasta dimineata cu presedintele Romaniei se vor incheia la ora 10.45, cu o declaratie de presa comuna, in gradina Palatului Cotroceni.

Ulterior, Joe Biden va merge la Palatul Victoria pentru o intalnire cu premierul Victor Ponta, dupa care va reveni la Palatul Cotroceni.

Ponta: Palatul Victoria va deveni o fortareata, in timpul vizitei lui Biden

La ora 14:15, vicepresedintele Statelor Unite va sustine o alocutiune la Palatul Cotroceni, in prezenta mai multor invitati.

Miercuri seara, delegatia americana va parasi Romania cu destinatia Cipru.

Vizita lui Joe Biden este cel mai important eveniment de acest fel din ultimii cinci ani, dupa precedenta vizita a acestuia in Romania, in luna octombrie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Biden Romania, #Biden Basescu Cotroceni, #Biden vizita Romania , #presedinte