Joe Biden: Niciun roman, ca si niciun american nu se gaseste deasupra legii

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 11:35
5026 citiri
Joe Biden: Niciun roman, ca si niciun american nu se gaseste deasupra legii

Presedintele Traian Basescu si vicepresedintele SUA Joe Biden au sustinut, miercuri, o declaratie de presa comuna la Palatul Cotroceni, in care cei doi oficiali au subliniat faptul ca Romania este sustinuta de NATO si ca lupta impotriva coruptiei este o dovada de patriotism.

Presedintele Romaniei a multumit SUA pentru fermitatea cu care a reactionat imediat dupa amplificarea crizei din Ucraina si a aratat ca Romania trebuie sa isi respecte angajamentul ca va consolida statul de drept.

La randul sau, vicepresedintele SUA a subliniat faptul ca Romania trebuie sa lupte impotriva coruptiei si a multumit personal presedintelui Traian Basescu pentru acest lucru.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale celor doi inalti oficiali in format LIVE text:

Traian Basescu:

- Am avut o intalnire extrem de importanta cu vicepresedintele Joe Biden, am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterala si regionala.

- Dupa intrarea Romaniei in NATO si UE, parteneriatul strategic cu SUA este pentru noi a treia realizare de dupa revolutie.

- Salutam angajamentul ferm al SUA pentru art 5 al tratatului NATO.

- Am discutat despre nevoia ca in Romania sa consolidam statul de drept, ca premisa a avansului la realizarea in parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA.

- Am multumit vicepresedintelui Biden pentru reactia imediata pe care a avut-o SUA la momentul declansarii conflictului din Ucraina si anexarii ilegale a Crimeii, prin suplimentarea de forte care sa fie gata sa participe la orice fel de misiune, in mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietica.

- Statele Unite isi respecta cuvantul, de aceea si exigenta SUA - ca si noi sa ne respectam cuvantul si sa realizam statul de drept.

- Am discutat vulnerabilitatile Marii Negre si temele viitorului summit NATO. O mare vulnerabilitate este dependenta de gazele Rusiei.

- Am facut o trecere in revista a investitiilor SUA in Romania, care au creat zeci de mii de locuri de munca. Am fost la inaugurarea unei firme la Ploiesti, exportul era pentru SUA. Va multumim.

Joe Biden

- De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul realizat de fiecare generatie. Tara dvs s-a ridicat din tiranie, ca sa se alature celei mai puternice aliante din istorie - NATO.

- Sunt 10 ani de la intrarea dvs in NATO, eu am incercat sa va introduc mai devreme, ar fi fost acum 15 ani.

- Am avut sperante mari pentru Romania ca aliat si ele au fost depasite.

- Romanii au fost alaturi de noi in Balcani, Irak si Afganistat. Militarii romani sunt plini de curaj, fara rezerve pe campul de lupta.

- Scutul antiracheta va fi ridicat, incurajam Romania sa investeasca in bugetul armatei.

- Asa cum am discutat in repetate randuri la telefon, presedintele SUA apreciaza relatia cu dvs.

- Am venit sa stau pe pamantul romanesc si sa spun: noi vom onora art. 5 din tratat, este o obligatie sacra, sa nu aveti nicio indoiala. Niciun aliat NATO nu e singur, noi ne protejam unii pe altii. Punct.

- Agresiunea din Crimeea ne reaminteste de ce avem nevoie de NATO si de ce Romania face parte din NATO.

- Am discutat probleme de securitate in regiune si situatia din Ucraina.

- Apreciem ce a facut guvernul Ucrainei, masurile pe care le-au luat, inclusiv problema de reforma constitutionala.

- Duminica sunt alegeri in Ucraina si aici. Ucrainenii din Europa vor decide soarta lor. Toate tarile europene trebuie sa creeze un mediu pozitiv pentru ca ucrainenii sa voteze liber.

- Suntem de acord cu presedintele, daca Rusia submineaza alegerile din Ucraina suntem hotarati sa aplicam sanctiuni si mai aspre.

- Intentia comandamentului aliat suprem al Europei este sa finalizeze planurile aliatilor din Marea Neagra pentru summit-ul NATO.

- In joc pentru Romania este mai mult decat securitatea fizica, este o sansa pentru poporul dvs sa isi traiasca viata prin libertate, prosperitate si demnitate. De ele depinde si statul de drept.

- Am vazut tari care au eliminat tiranii, dar dupa aceea au trebuit sa se lupte ca sa isi ia viitorul din mainile oligarhilor si grupurilor de interese. Tarile care protejeza statul de drept prospera, ceilalti nu. Am vazut in Ucraina, la Maidan.

- Siguranta nationala este subminata atunci cand coruptia submineaza societatea. E o alta forma de tiranie, lupta impotrva coruptiei este nu numai o chestiune de guvernare, este patriotism.

- Eu si poporul american apreciem eforturile dvs personale de a proteja statul de drept, e extrem de important pentru libertatea si vietile cetatenilor care au dreptul sa stie ca vocile lor sunt auzite de guvern, ca firmele lor pot sa preospere, si ca disputele pot fi castigate in instanta. Niciun roman, ca si niciun american nu se gaseste deasupra legii.

- Viitorul este al nostru. Stiu ca mandatul presedintelui se termina inaintea mandatului meu, dupa ce terminati mandatul ne veti lipsi. Dumnezeu sa protejeze America, Romania!

Joe Biden, la Bucuresti: Intalniri cu presedintele si premierul LIVE

Vicepresedintele SUA Joe Biden efectueaza o vizita oficiala de doua zile in Romania, dupa care isi va continua turneul european cu o vizita in Cipru.

Programul lui Joe Biden in Romania: De la Cotroceni la Victoria si inapoi la Cotroceni

Citeste si:
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
Liderii PSD se laudă în partid că noul ministru al Digitalizării e mai apropiat de PSD decât de PNL. ”Omul lui Bolojan? Mai degrabă omul lui Pandele” - Surse
O parte din liderii social-democrați susțin în interiorul partidului că Marcel Boloș, noul ministru instalat de PNL la Digitalizare, are conexiuni mult mai puternice cu PSD decât cu...
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local PMP care a amenințat o colegă de la USR a demisionat cu forța din partid. „Și dacă fac puşcărie, te bag în scaun cu rotile”
Consilierul local al PMP Dinu Gheorghe, implicat în amenințarea unei colege din Mogoşoaia, a demisionat din partid. „Consilierul local PMP implicat în altercaţia de la Mogoşoaia şi-a...