Justitia stenogramelor cu dedicatie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 13:03
4561 citiri
Justitia stenogramelor cu dedicatie (Opinii)

In aceasta atmosfera de fierbere si inflamare a nervilor, cand unii isi rup camasa de pe ei de spaima ca USL va curma justitia independenta a lui Traian Basescu si va izgoni Romania din UE, aruncand-o in epoca de piatra, e bine sa ne amintim prin ce ramane memorabila reforma in domeniu si ce inseamna "independenta" in viziunea eroicilor aparatori ai maretei justitii oarbe.

E destul de amuzant sa-i vezi azi pe ultimii aparatori fanatici ai regimului instaurat de Traian Basescu dandu-si foc amintirilor, flagelandu-si bunul simt si incendiindu-si ratiunea doar-doar vor reusi astfel sa intoarca realitatea cruda cu fundul in sus si sa faca din alba neagra.

Insa, inainte de toate, sa ne privim pentru o clipa nebunia care a cuprins Consiliul Superior al Magistraturii. Se pare ca vrajba care a luat in stapanire o anumita parte a presei si societatii civile functioneaza si in randul magistratilor CSM.

Din pacate, scandalul continuu de aproape o luna de zile de la varful Justitiei, intre magistratii care o reprezinta si care isi cunosc totusi problemele cel mai bine, vorbeste singur despre uriasa problema care apasa sistemul. Si nu e doar o lupta pentru putere si recucerire de pozitii intre taberele sistemului, ci este o batalie care se pune singura sub umbrela fortelor politice.

Prin declaratiile pe care unii membri le-au facut, tot ei au adus, fara sa vrea, si dovezile in privinta subordonarii politice.

Reactiile isterice si lipsite de orice echilibru si echidistanta ale lui Cristi Danilet, de exemplu, vorbesc de la sine despre partizanatul dezgustator pe care acest membru CSM gaseste de cuviinta sa si-l asume sfidator.

Iar aceasta dihotomie merge adanc de la varful Consiliului Superior al Magistraturii pana la sectiile Parchetului General si Directiei Nationale Anticoruptiei sau ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Trebuie pus capat acestei lupte si trebuie sa inceteze partizanatul membrilor CSM fata de o grupare sau reactiile lor sunt de fapt semnul cel mai clar al independentei Justitiei, asa cum a fost ea reformata de catre regimul lui Traian Basescu? Pai, sa vedem.

Nu e nevoie decat de cateva exemple ca sa intelegem ca independenta cu care stau astazi in gura toti simpatizantii presedintelui nu este altceva decat cea mai oribila forma de subjugare a Justitiei prin controlul total al catorva oameni de la varful ei.

Laura Codruta Kovesi, pentru o prima ilustrare, s-a dovedit ca era preocupata mai mult sa trimita de pe propria adresa de mail, de la Parchetul General, rechizitorii si stenograme - din cele mai cunoscute dosare si, evident, cu o incarcatura politica uriasa, asa cum au fost cele cu si despre Sorin Ovidiu Vintu - exclusiv si mult inaintea altora unor jurnalisti recunoscuti pentru talibanismul opiniilor, precum Mircea Marian de la Evenimentul Zilei, un alt cotidian celebru pentru orientarea sa politica fara perdea.

Insa gafa de proportii a Laurei Codruta Kevesi nu e intrecuta decat de zecile si zecile de alte stenograme care au ajuns mai intai in presa, probabil prin aceleasi mijloace, au explodat in mijlocul opiniei publice, au facut "justitie si dreptate" la televizor, insa in instante, in fata judecatorilor adevarati, acele dosare si cazuri nu au mai ajuns niciodata sau s-a dovedit ca acuzatiile erau de o penibilitate fara margini, iar inculpatii au fost achitati urgent.

Multe alte cazuri nu au mai ajuns niciodata in fata instantei, intrucat singurul scop al reformei si Justitiei "independente" a lui Traian Basescu a fost exact asta: jocul de-a stenogramele la televizor, unde o insailare fragila de cuvinte condamna dinainte un caz si rezolva problema politica a celui care manuia, direct sau indirect, constient sau nu, aceste scapari si infiltrari exclusiv in presa ale unor probe ale procurorilor.

De aceea, insa, Traian Basescu si-a si manifestat dragostea fata de procurori si a blestemat judecatorii, numindu-i "Dumnezeii" Justitiei care au facut cel mai mare rau acestei tari din intreaga lume. Cat bine a facut celalalt mare procuror de la DNA, domnul Daniel Morar, care in plina desfasurare a procesului de demitere a presedintelui din vara racnea pe la toate televiziunile ca s-au furat peste 2,5 milioane de voturi la referendumul de demitere din 29 iulie - acum putem sa apreciem mult mai exact si obiectiv.

Au prezentat vreodata acele probe? Nu. Au aparut macar stenograme care sa sustina o astfel de frauda majora, de proportii nationale? Nu, evident. Pe ce se baza atunci Daniel Morar? Pe simpla extindere imaginara a numarului de la cele 4-5 sute de dosare de frauda deschise de procurori si pe inmultirea acestora cu dorinta sa uriasa de a-si ajuta nasul care ii stapanea sufletul.

Nu a fost singurul. Multi dintre cei care astzi tipa ca Justitia este sugrumuta traiesc, constient sau nu, cu "nasul in suflet".

Dar poate ca exact asta inseamna o justitie independenta: sa umbli cu nasul in suflet si sa faci totul ca sa el sa fie multumit, sa raspunzi instinctiv la recomandarile sale si sa-i indeplinesti orbeste toate indicatiile pe care el le transmite oricum fara jena in direct cu fiecare iesire publica pe care o face.

In cazul asta, sa se faca dreptate chiar si de-ar fi sa piara lumea!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri CSM, #stenograme dosare procurori presa, #reforma Justitiei , #presedinte