La ce ar folosi demisia lui Basescu (Opinii)

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 19:00
5732 citiri
La ce ar folosi demisia lui Basescu (Opinii)

Traian Basescu pune din nou la grea incercare genunchii adversarilor si nu imi este greu sa apreciez ca se joaca. Ar fi prea frumos sa cred ca exista pe lumea asta un politician dispus sa renunte la doi ani de mandat prezidential numai ca sa-si impinga neamul pe calea progresului.

Crin Antonescu si Victor Ponta pot sa cugete orice in legatura cu dorinta presedintelui de a vedea Constitutia adusa la rang de prima carte a limpezimii unui popor, dar nu o pot ignora fara sa-i coste.

Oricat de derizorie li s-a parut scrisoarea in care Traian Basescu isi manifesta disponibilitatea de a pleca de la Cotroceni in schimbul reformei fundamentale, un pas gresit se poate transforma in haos. Ideea e ca orice ar face, tot eroare da.

Daca trateaza de sus ideea sefului statului - "nu comentez diversiunile presedintelui, avem un congres important" (Antonescu) - sau fara discernamant - "sa-si dea demisia, spre binele poporului" (Ponta - pai nu asta a spus si el?) - , risca o sanctiune din partea romanilor, care vor putea crede ca Opozitia se fofileaza de la treburile cetatii exact cand are ocazia sa se implice in mersul institutiilor. Iar cei mai multi au trecut mai putin pe la scoli inalte ca sa sesizeze detaliile manipularii, astfel ca propunerea va fi privita ca posibilitate.

Daca, in schimb, o trateaza cu seriozitate, valideaza judecata lui Traian Basescu, ii credibilizeaza demersul. Ce le vor explica celor carora le-au spus pana acum ca din cauza presedintelui ninge cativa metri, ploua pana o iau casele la vale, se ia lumina, pleaca investitorii, imbatranesc? Ca, in sfarsit, seful statului trebuie luat in seama?

Cea de a doua varianta este cea mai putin paguboasa. Este mai usor de gestionat lipsa de consecventa - unde, in Romania politica? - decat sentimentul de nemultumire iscat de oportunismul USL.

Caci numai orgoliul ii impiedica pe Crin Antonescu si Victor Ponta sa ia in calcul o runda de discutii cu "dictatorul".

Acceptand, insa, provocarea, cei doi ar avea sansa sa poata prelua la un moment dat ostilitatile, sa profite de oportunitate pentru a lucra la modernizarea Constitutiei. Ar avea la ce sa faca bilantul muncii lor, ar da senzatia de oameni seriosi, preocupati de primenirea cadrului de functionare a societatii.

Nu-l pot lua pe Traian Basescu in serios, nu le trece prin minte ca ar fi in stare sa demisioneze, de vreme ce a mai promis asta, dar s-a razgandit, dar stiti care e spilul? Nici nu trebuie. Daca presedintele nu le va insela asteptarile si va ramane inca doi ani la Cotroceni, vor putea furniza natiunii dovada ipocriziei sale. Dar nici nu le trece prin minte ca ar putea avea minte.

Desigur ca iau in calcul existenta unei probabilitati sa vorbeasca serios, chiar si infima. Dar sunt ocupati cu calcule - majoritatea survenita in urma alegerilor, desemnarea premierului - , adica tot felul de complicatii care ii impiedica sa vada padurea de uscaturi. Curaj, baieti!

Citește și:
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris duminică, 27 noiembrie, pe Facebook, că partidul Maiei Sandu rămâne primul în preferințele alegătorilor din Republica Moldova. Gazetarul spune că...