Locurile de munca nevazute de presedinte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 06:20
4441 citiri
Locurile de munca nevazute de presedinte (Opinii)

Traian Basescu ne spune ca "Romania nu mai are resurse pentru crearea de locuri de munca decat daca priveste cu responsabilitate spre reluarea unor activitati de minerit".

Chiar pentru cei care nu fac parte din categoria contestatarilor inversunati si neconditionati ai acestui tip de investitie (printre care ma numar) afirmatia presedintelui este nu doar hazardata, ci expresia unei mentalitati ale carei efecte paguboase le resimtim din plin.

Este adevarat ca economia romaneasca, asa cum arata ea acum, are un potential mic de creare de locuri de munca. De ce este insa asa? Pentru ca strategia romaneasca, condusa inclusiv de Traian Basescu, a mizat exclusiv pe interventia marilor investitori straini, care sa rastoarne sacul de bani pe masa, bani cu care sa creeze locuri de munca si sa alimenteze bugetul plin de gauri al Romaniei. In schimb, lor li se intinde covorul rosu, li se asigura infrastructura, facilitati, amanari, pasuiri si tot felul de avantaje.

In schimb, capitalul autohton, cu exceptia marilor clienti politici, moguli sau nu, a fost nu doar ignorat, ci progresiv strangulat de fiscalitate excesiva, de coruptie, de birocratie, de legislatie aberanta si contradictorie. In Romania, statul percepe mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contributiile de asigurari sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adica aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activitati antreprenoriale (studiul companiei de consultanta Golden Mind & Spirit).

Taxarea pe forta de munca din Romania este una dintre cele mai impovaratoare din Europa, ajungand aproape sa dubleze salariul net al angajatului. Insusi guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea recent ca "sistemul fiscal te impovareaza, iti scoate ochii din cap si-ti da o singura sansa: sa faci evaziune".

Adaugati descalecarile periodice ale cohortelor de inspectori ai tuturor organelor de control posibile, al caror unic scop este sa-si umple propriile buzunare. La cat de incalcita si absurda este legislatia romaneasca este aproape imposibil ca ei sa nu gaseasca macar o neregula, de la culoarea sacilor de colectat deseuri (si nu exagerez deloc) la mai stiu eu ce norma privind dimensiunea toaletei (iar nu exagerez). Ce poate face patronul: sa dea spaga si sa scape rapid sau sa intre intr-o procedura infernala cu mult mai costisitoare si enervanta chiar daca pana la se termina bine.

Adaugati cozile de la fiecare ghiseu si zecile de hartii care trebuie completate pentru cea mai neinsemnata procedura. Cat despre accesul la contractele cu statul, ele sunt bomboana pe care micul antreprenor obisnuit, fara resurse pentru spaga consistenta si fara sustinere politica, nu pune nici macar varful buzelor.

Si chiar si acum cand Mihai Razvan Ungureanu le-a aratat patronilor romani o mica luminita la orizont, printr-o posibila diminuare a CAS, Traian Basescu s-a grabit sa o stinga pentru a aprinde reflectorul bugetarilor cu mult mai interesanti din punct de vedere electoral, desigur.

Da, tinut intr-o asemenea stare, chinuit si sufocat, umilit si descurajat la fiecare pas, antreprenoriatul autohton nu are cum sa genereze locuri de munca si este o minune ca le mai tine in viata si pe cele de acum. Nu exagerez cand spun ca pentru multi patroni, ramanerea in activitate a ramas strict o chestiune de fidelitate si grija fata de soarta propiilor angajati.

Ceea ce Traian Basescu pare a nu putea intelege cu niciun chip este ca marii investitori atat de dragi domniei sale sunt pasari migratoare. Ei cer tot mai mult, pun conditii tot mai mari, iar cand interesul economic ii mana spre alte zari nu ezita sa-si faca bagajele si sa o intinda, lansad pe capul statului o cohorta de someri si, pericol real in cazul mineritului, si un dezastru ecologic. Exemplul Nokia este mai mult decat sugestiv, cum au venit din Germania asa au plecat mai departe. Renault arata si el pisica Marocului, motiv pentru care in zona Mioveni, un consacrat client politic lucreaza zi lumina la soseaua ceruta de francezi (deci se poate cand ne frige buza!).

Musculatura unei economii sanatoase o formeaza investitorii mici si medii autohtoni, care nici nu pot si nici nu ar vrea sa-si mute mereu cortul. Daca si-ar intoarce fata catre ei, presedintele ar descoperi ce urias potential de a crea locuri de munca are antreprenoriatul roman cu conditia sa-i fie luata perna de pe gura.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...