Luni, la Parlament, presedintele va avea ocazia sa sufle in iaurt (Opinii)

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 21:08
2519 citiri
Luni, la Parlament, presedintele va avea ocazia sa sufle in iaurt (Opinii)
Foto: Reuters

Prevedeam cam ce pregatea domnul Basescu sa ne spuna in Parlament, atunci cand isi anuntase mesajul, legat de o constitutie aliniata la referendumul poporului suveran si de o harta, redesenata sub pretextul ca asa ceva gadila Europa, in fata careia nu cracnim.

Ceasul al doisprezecelea a trecut. Vine al treisprezecelea

Intre timp, vazand redesenarea hartii, Opozitia a spus "pardon", Coalitia s-a exprimat cu "nem", iar Constitutia lasa impresia ca a intrat la CCR ca sa se coafeze si a iesit, de acolo, tunsa zero.

Dar nici cu harta, nici cu constitutia nu s-a fript in ciorba domnul Basescu asa cum s-a ars cu monarhia, intr-un asemenea stil, incat, oricat de mari i-ar fi orgoliile, tot isi da seama macar acum, in ceasul al doisprezecelea, ca, daca tacea, filosof ramanea.

Sub asemenea auspicii, deloc favorabile, este foarte greu de prevazut cam ce ne va spune presedintele la Parlament, in ceasul al treisprezecelea, cand singurul lucru intelept ar fi fost ca, macar acuma, sa ramana filosof.

Cum insa zarurile au fost arucate, nu mai are incotro si va trebui sa spuna ceva, macar de forma, daca nu in fond.

Cu harta, nu-i greu s-o scoata la vopsea. Va arata ca, daca si Opozitia, si Coalitia sunt de acord ca n-au cazut de acord cu dansul, atunci nu-i alta solutie, decat sa fie si el de acord cu cei ce nu sunt de acord, dandu-si astfel acordul sa lase totul balta, sub pretextul echidistantei.

Fireste, nu va pierde prilejul sa adauge ceva in genul: ramane cum vreti voi, dar va avetizez ca d-aia am ramas fara autostrazi, pentru ca avem prea multe judete.

Totdeauna este loc de scuze

Cu Constitutia e si mai usor: ori scoate sabia la CCR, cu consecinte imprevizibile, atunci cand nu stii de unde sare iepurele suspendarii, ori pune sabia in teaca si continua razboiul rece cu maimutoii, infantilii, mogulii si tonomatele lor, care ataca, pe ascuns, cu prastia, din Opozitie.

Nu mi-l pot inchipui pe domnul Basescu prefacandu-se ca nici usturoi n-a mancat si nici in ciorba nu s-a fript, intr-un moment cand si-a aprins paie in cap cu toata presa, cu societatea civila, cu simplii cetateni si cu clasa politica.

Intrucat, in asemenea moment, orice om cu scaun la cap sufla in iaurt, n-as exclude varanta ca presedintele, profitand de mesajul de la Parlament, sa-si ceara formal scuze, ceva ca un fel de "pardon, Majestate".

N-ar fi pentru prima oara din partea presedintelui jucator. Si-a mai cerut dansul scuze cu succes, intr-un conflict interetnic cu o jurnalista, incheiat cu un frumos buchet de flori, in semn de pardon.

Ar mai fi si varianta ca preseditele sa recunoasca cinstit ca a fost sub influente etilice. Exista precedente si poate fi credibil, intrucat stie toata Europa ca, desi nu mai suntem o tara eminamente agricola, una eminamente tuicicola tot am ramas.

Sansa domnului Basescu este ca s-a nascut

O ultima varianta ar fi ca presedintele sa spuna ca a fost o gluma: nu s-a gandit la ce spune. Si asta ar fi perfect verosimil la dumnealui.

Dar il contrazice iremediabil fratele prezidential, domnul Mircea Basescu, care s-a apucat sa reitereze afirmatia fraterna, cu sadica precizare ca regele trebuia sa se lase impuscat.

Nici domnul Basescu jr, nici domnul Basescu sr. nu intuiesc ce ar fi urmat dupa una ca asta. In tara, tensiunea era incordata la maximum iar razboiul civil era exact ceea ce asteptau rusii, ca sa ne "elibereze" inca o data si, calcand peste cei morti, sa-i trimita pe cei vii in Siberia.

Acolo, noi am fi construit cu entuziasm patriotic canale, baraje, hidrocentrale, si poate ca cei, care inca mai supravietuim in tara, n-am mai fi avut ocazia sa existam.

Nu mai vorbesc de domnii Mircea Basescu si Traian Basescu, care n-ar mai fi avut ocazia nici sa se mai nasca - si, in acest caz, nu stiu cine ar mai fi transmis mesaje natiunii despre coafarea constitutiei si redesenarea judetelor, in vederea iesirii din criza.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu Parlament , #presedinte